De rigs die ik gebruik - Deel 3

Vorige week toonde ik in deel 2 van de serie ‘de rigs die ik gebruik’ hoe je zelf eenvoudig een hinged stiffrig maakt. Vandaag kijken we naar een absolute toprig. Deze killer haakt zeer agressief en houdt goed vast. Houd er wel rekening mee dat dit absoluut geen rig is voor het grove obstakelwerk. De gebruikte longshank haken zijn immers kwetsbaar en kunnen schade veroorzaken bij extreem drillen.

De versie die ik hier toon is een combinatie van braid en fluorocarbon. Uiteraard kan je ook gebruik maken van een gecoate onderlijn of enkel braid.

De benodigdheden

De benodigde materialen

  1. Een schaartje
  2. Een longshank hook (ik gebruik maatje 4)
  3. 1cm shrink tube met een diameter van 3mm
  4. Een klein stukje siliconen tube
  5. Braid, oftewel een stuk gevlochten onderlijn van 25cm
  6. Een stuk fluorocarbon van 30cm met een diameter van 0.40mm

Knoop een lusje voor het haakaas
Aan het uiteinde van de braid knopen we een lusje voor de boilie, een simpel lusknoopje voldoet.

Bevestig het haakaas
Bevestig de boilie (of ander aas) met een stoppertje.

Schuif een stukje siliconen tube op de braid
Schuif een klein stukje siliconen tube op de braid.

Schuif de tube over de haak
Schuif het stukje siliconen tube over de haaksteel en plaats hem ter hoogte van de weerhaak. Zorg voor ongeveer 1,5 cm ruimte tussen de boilie en de siliconen tube.

Knoop de haak vast
Knoop de haak vast. Dit kan met een knotless knot of een whipping knot. De laatste geniet mijn voorkeur omdat de knotless knot nog wel eens wil gaan draaien bij grote spanning.

Schuif een stukje shrink tube over de knoopSchuif een stukje shrink tube over de haak, tot net voorbij de knoop

Maak een allbright knot

Allbright deel2
En dan nu het lastigste van de rig: de verbinding tussen de braid en de fluorocarbon. Deze wordt gelegd met de betrouwbare Allbright knoop. Aangezien ik dit alleen niet goed kon vastleggen adviseer ik je om deze knoop hier te bekijken. Ik houd de ruimte tussen de knoop en de haak zo kort mogelijk. Dit is ongeveer 1cm omdat de ruimte iets groter wordt na het aantrekken van de knoop.

Trim de uiteinden van de knopenKnip na het aantrekken van de knoop alles kort af en brand het uitstekende stukje braid voorzichtig weg. Dit voorkomt pluizen en zorgt voor wat extra grip voor eventueel wat putty.

Maak een lus aan het einde van de fluorocarbon lijnKnoop op zo’n 12 cm van de haak een lusje, wartel of iets anders dat jouw voorkeur heeft. Ik maak gebruik van een quick link, dus knoop er een simpele lus aan.

Het resultaat, nu de afwerking nogAls je alle stappen hebt doorlopen ziet het geheel er zo uit. Nu gaan we de rig afwerken.

Houd de rig in kokend waterHang de rig kort in kokend water. Hierdoor kan je het fluorocarbon mooi strak trekken en de krimpkous krijgt de juiste vorm. Met stoom kan ook, maar dat is heter dan kokend water en kan schadelijk zijn voor je rig.

Buig het krimpkous in een hoekBuig het krimpkous in een lichte hoek.

Kneed eventueel putty op de knoopKneed optioneel wat putty om de knoop.

Het eindresultaat, een longshank rigHet eindresultaat. Een juweeltje toch? Dit is een geweldig hakende rig die zeer universeel is.

Een leuke bijvangstDeze rig vangt niet alleen karper, maar ook brasem en zelfs dikke snoekbaarzen. Deze vis pakte een knoflook boilie van de bodem en zat keuring in de onderlip gehaakt. Hoe vaag is dat?

EXTRA TIP!

Om een nieuwe en scherpe haak nét iets beter te maken zonder te verzwakken gaan we de punt iets vijlen. Ik maak hiervoor gebruik van de vijlkit van Pinpoint en dit werkt werkelijk geweldig.

Klem de haak in de viceWe klemmen de haak in de vice en vijlen met een zéér fijn vijltje alleen wat coating van de haakpunt. Gewoon een paar keer naar de haakpunt toe vijlen is voldoende. We willen immers niet het metaal vijlen, maar alleen de coating eraf halen.

Vijl de haak licht bij waardoor hij extra scherp wordtDit zorgt ervoor dat de haak nog net wat scherper is zonder aan kracht in te boeten, ook blijft de punt langer scherp dan wanneer je hem grof gaat vijlen.

En klaar is Klara!! Iedereen weer bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.