De rigs die ik gebruik - Deel 1

Momenteel knoop ik nu zo'n 17 a 18 jaar zelf mijn rigs. In de loop der tijd heb ik veel geprobeerd en getest. In de komende artikelenreeks genaamd "De rigs die ik gebruik..." beschrijf ik de rigs die ik momenteel gebruik. Geen nieuwe en mega effectieve uitvindingen, maar de rigs zo aangepast hoe ik denk dat ze werken. De eerste rig is een manusje-van-alles. Eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee hoe die heet. Dus we beginnen meteen met de beschrijving hoe we hem knopen!

Benodigdheden

  1. Schaartje
  2. Curve Shank haak
  3. Gecoat onderlijn materiaal
  4. Line aligner
  5. Stukje braid
  6. Siliconen tube
  7. Putty
  8. Anti Tangle Sleeve (of een swivel)

Aan de slag

Strip de onderlijn
Om te beginnen pakken we een stuk onderlijnmateriaal. Ik gebruik een gecoated materiaal van ongeveer 35 cm waarvan ik 19 cm strip. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker knoopt en soepeler draait.

Knoop een lusje
Aan het uiteinde van het gestripte stukje knopen we een lusje. Hier monteren we de boilie op als we gaan vissen.

Siliconen tubeHier schuiven we een stukje siliconentube op met een diameter van 0,75 mm met de lengte van een paar millimeter.

Curve Shank van LCADan pakken we een haak. In dit geval een Curve Shank maat 6 van LCA. Een prima haakje, lekker scherp en zeer betaalbaar!

Het kan altijd scherper
Echter is scherp nog niet scherp genoeg! Ik vijl graag een stukje coating van de haak. Dit verzwakt de punt niet, maar maakt het net nog wat scherper!

scherpe haakHeel subtiel met een fijn vijltje zorgt voor dit resultaat. Een vlijmscherpe en toch stevige punt.

stap 8
Vervolgens schuiven we het stukje siliconen op de haaksteel.

Solar heeft een handig hulpstuk voor het bepalen van de hair lengteDe volgende stap is het bepalen van de lengte van de hair. Dit handige stukje plastic van Solar is werkelijk een geweldige uitvinding. De boilie is 2 cm en wil 2 cm speling tussen het rubbertje en de boilie, dus kies voor het 40mm pennetje.

monteer haak met knotless knot
De haak monteren we vervolgens met een "knotless knot" oftewel een knooploze knoop.

monteer line alignerDan schuiven een line aligner op de haak en schuiven deze over de 'knoop'. Zoals je ziet is de hair vrij lang en dit bevorderd de inhaking enorm! Houd altijd minimaal 1 cm ruimte.

knoop een lusje
Aan het uiteinde knopen we een lusje middels een 8 knoop (natuurlijk kan je ook direct een swivel gebruiken). De lengte van het lusje tot aan het haakoog is ongeveer 15 cm. Ook dit varieert per stek/water. Hoe harder de bodem hoe korter de rig.

Monteer de putty
We zijn er nog niet! Ook gaan we wat putty monteren en om deze extra houvast te geven knopen we d.m.v. een uni knot een stukje braid op een paar cm van de haak af. Trek de knoop strak aan. Dit voorkomt dat hij gaat schuiven.

knip de braid afDe uiteinden knippen we kort af en branden we vervolgens voorzichtig zo kort mogelijk af. Het branden creëert harde knobbeltjes dat voor extra grip voor de putty zorgt.

kneed de putty rond de braid
Een flinke brok putty zorgt absoluut voor een betere inhaking. Dit kneden we om het knoopje heen.


Niks subtiels aan! Maar ligt wel strak op de bodem...

handpalm testBij de handpalm test draait de haak keer op keer. Of deze test ook betrouwbaar is blijft een raadsel. Ik geloof er wel in.


De rig is klaar voor gebruik. Ik maak zelf veel gebruik van anti tangle tubes en heb deze er dan ook op gemonteerd. De rig kan de box in en wie weet hangt er binnenkort weer zo'n prachtvis aan die ik er onlangs mee wist te vangen!

Een slachtoffer van deze simpele rigEn hier doen we het voor toch? De volgende keer beschrijf ik de 'Hinged stiffrig'. Tot dan!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.