De rigs die ik gebruik - Deel 2

Vandaag schrijven deel 2 van "De rigs die ik gebruik" en dat is de hinged stiff rig. Deze aftreksel van de felbegeerde chod rig is een variant die je kunt gebruiken op vrijwel elke loodsysteem. Zo wissel je snel van bodem aas naar een opvallende pop-up zonder veel tijd te verliezen. Deze rig is absoluut dit jaar (2017) mijn favoriet, denk dat 75% van al mijn vissen hierop gevangen zijn. Zowel op een voerplekje of of single hookbait.

Hoe we hem knopen gaan we nu bekijken!

Benodigdheden

Hinged Stiff rig - benodigdheden

  1. Schaartje
  2. Een pop up haak, dus met naar achter gebogen oog maatje 6
  3. Een dikke nylon soort, zelf zweer ik bij Mouth trap 0.47mm van Korda, goed vormbaar en de geheugen is er ook goed uit te trekken onder wat spanning.
  4. Ring swivel, dus een wartel met een extra ringetje eraan.
  5. Baitscrew, een schroefpennetje waarmee je een pop up kunt bevestigen
  6. Putty oftewel kneedbaar lood.

Let's go!


We beginnen met het knopen van de wartel aan de "wartelkant"dus niet het ringetje met de "uni-knoop" en knippen het uiteinde af. Wel goed bevochtigen bij het aantrekken!


Dan knippen we de Mouth Trap af op een lengte van ongeveer 20 cm, wat langer of korter is geen probleem. We houden genoeg over dat we uiteindelijk weggooien.


We steken de nylon via de achterkant door de haakoog en schuiven de haak naar de wartel tot ongeveer 1 cm afstand. Dit bepaald uiteindelijk hoe hoog je de "chod"wil hebben. Mijn voorkeur en dus ook het voorbeeld gaat naar zo laag mogelijk bij de bodem.


Vervolgend knopen we de haak vast met een Whipping knot, een variant op de Knotless knot maar bij deze gaat de lijn 1x minder door de haakoog. Iets dat belangrijk is bij het gebruik van dikke onderlijn martiaal.


Van het overbleven stuk nylon knippen we het grotendeel af, op de foto houden we ongeveer 2cm over.


Hiermee maken we de D-sectie waaraan we de baitscrew monteren. Dus eerst de baitscrew erop en dan weer terug door de haakoog. Het uitstekende stuk knippen we weer af tot we net aan genoeg overhouden om er een bolletje van te branden.


Dit gebrande bolletje voorkomt dat de nylon weer uit de haakoog kan schieten waardoor je pop-up verliest. En zonder aas is het vangen van karper vrij pittig ;)


Het geheel ziet er dan zo uit....en voor de mensen die het nog niet weten, je heb nu een originele chod rig voor je neus liggen! Echter willen we deze vissen op een "normaal" loodsysteem dus we gaan nu de zogenaamde BOOM sectie knopen.


Knip ongeveer 20 cm nylon af, mag langer als je wilt.


Knoop deze weer met een Uni-knoop vast aan de wartel, ditmaal aan het ringetje en knip de uiteinde af.


Bepaal nu de lengte die je wilt hebben, 7 tot 10cm is het meest universele. Knoop er een lusje aan of een swivel.


Het geheel hoort er ongeveer zo uit te zien...

Hinged Stiff rig
En zo nadat de boom sectie even onder spanning heeft gestaan dmv uittrekken en de chod sectie ligt gebogen, dit zorgt ervoor dat de haak wat agressiever haakt.


Op de knoop waaraan we de boomsectie aan de wartel hebben geknoopt monteren we een beetje putty, laat de wartel verder vrij en plak hier geen lood op! Het is namelijk de bedoeling dat de pop-up de wartel optilt waardoor de rig beter draait. Putty voorkomt dit.


De baitscrew prikken we in de pop up(in dit geval een 16mm squid) tot het wat stroever gaat en draaien deze het laatste stukje aan.


Tot het er zo uit ziet, de pop up zit nu goed gemonteerd en blijft prima zitten tijdens de sessie.


Het geheel ziet er dan zo uit, keurig nietwaar? Een absolute killer!

Gebruik

Afgelopen voorjaar liep ik een rondje langs mijn thuiswater en de paai kwam eraan dus er moest vis te spotten zijn. Na een aantal stekje bekeken te hebben kwam ik werkelijk in een droom scenario terecht, meer dan 20 of 30 azende karpers vlak voor mijn voeten! Natuurlijk geen hengels mee ,dus deze als een raket wezen halen! 

Terug bewapend met een lichte bepakking en 2 hengels waarop de hinged stiff rig gemonteerd waren snel 1 beaast met een 10mm Scopex/aardbei pop-upje. Ik laat de rig zakken onder de top en meteen kwamen er 3 vissen tegelijk erop af, niet te geloven leken wel hongerige goudvissen in een aquarium. Een vis zuigt het aas op en spuugt het ook direct weer uit. (zolang een vis zich niet verplaats werkt vrijwel geen enkele rig). Ik kijk 20 seconden later even de andere kant op en zie in mijn ooghoek een grote vis flanken en dat kon maar 1 dit betekenen....HANGEN!!


Binnen 1 minuut na aankomst was ik in gevecht met deze prachtige dikke schub en enkele minuten later mocht in hem/haar even vereeuwigen op de foto. Geen extra voer, gewoon een 10 mm pop-upje welke direct opgenomen door de vis. Helaas zorgde de dril ervoor dat de rest verjaagd was en kon het verder wel op mijn buik schrijven. Maar één minuut vissen en dan een vis is geen slecht gemiddelde.

Bedankt weer voor het lezen, de volgende keer beschrijf ik een "long shank" rig.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.