De uitdaging die dressuur heet

Het onderwerp dat ons karpervissers massaal naar de winkel trekt en de kassa's laat rinkelen. Het probleem waar we onze hersens iedere keer over breken en zo de sport nog uitdagender maakt dan ze al is. Ik heb het natuurlijk over dressuur. Dressuur dwingt ons na te denken over onze aanpak wanneer het resultaat weer eens tegenvalt.
 


Dressuur is het vermogen om te leren. Het is een heel natuurlijk verschijnsel waar ieder dier mee te maken heeft. Overleven staat voorop waardoor gevaar gemeden wordt. Wanneer je een hond straft bij het snoepen van het aanrecht zal (in de meeste gevallen) het dier dit de volgende keer wel laten. Je leert het hem af. Dit werkt niets anders bij karpers.

Je kunt het een beetje vergelijken met een pot schaken. Wanneer je een tegenstander verslaat met een bepaalde zet, zal hij hier hoogstwaarschijnlijk een tweede keer niet instinken waardoor je met een andere strategie op de proppen moet komen.
 


Deze 15 kg + vis wist ik te strikken op een plek waar amper werd gevist...


Door dit verschijnsel blijft het vissen op karper zich ontwikkelen. De intentie blijft gelijk terwijl de benadering steeds ingewikkelder wordt. Zo gebruiken we de meest exotische onderlijnen, andere  smaken / vormen van het aas en ook de stekkeuzes zijn niet meer wat het geweest was. Dit alles om een karper om de tuin te lijden.

Dressuur houd het vissen leuk. De tijd dat alleen een maïskorrel en een pennetje genoeg was is voorbij en heeft plaats gemaakt voor singel hookbaits, voerboten, pva en onderwatercamera's. Gedurende de week denken we na over waar het het afgelopen weekend nu precies aan lag dat je onthaakmat weer droog mee naar huis moest. 'Lag het aan de onderlijn…. Was het aas niet oké…. Misschien zaten ze er wel gewoon niet of had ik een botte haak…?" Je bedenkt een strijdplan voor je volgende jacht en bent bezig met je hobby.


Never change a winning team ...


Blijf vernieuwen en hou vast aan methodes waar je vertrouwen in hebt. Dit klinkt tegenstrijdig, maar wat ik hiermee wil zeggen is dat bepaalde factoren nu eenmaal werken. Een boilie waarmee je altijd hebt gevangen is en blijft een boilie die de karpers lekker vinden. Een rig waarmee je de meest waanzinnige fluiters kreeg is een rig die goed zijn werk doet. Hier hoef je dus niet veel aan te veranderen. 
 


Gevangen op nét 30 cm water. Hier durven niet veel mensen te vissen


Vaak werkt het beter om een situatie te creëren die nog niet is toegepast. Vis dus anders dan je collega vissers. Zoek het dus in de locatie, de dieptes en de hoeveelheid voer. Ook voercampagnes doen wonderen omdat je daarmee vissen laat wennen aan de (nieuwe) situatie.
 

Wat blijft het nadenken over je aanpak toch leuk he!

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.