De vorm van boilies en pop-ups (deel 2)

In dit eerste deel van dit tweeluik hebben we onder andere gekeken naar boilies en pop-ups in een andere vorm dan de conventionele ronde bol. In dit laatste deel gaan we hiermee door en wel met de meer uitgerekte versies die de afgelopen decennia op de markt kwamen. Keken we in het eerste deel nog naar zowel chopped als sliced varianten, zo gaan we in dit deel kijken naar de meer subtiele boilievormen waarvan veel soorten bedoelt zijn als hookbaits. Zoals we allen weten worden boilies gemaakt door een homp deeg tot een worst te draaien die vervolgens door een (machine) aangedreven roller gaat. De boilieworst is dus het product in een van zijn eerste stadia en met die worst kun je meer doen dan enkel ronde balletjes draaien!

De Candy Sticks van het Engelse DNA Baits
De Candy Sticks van het Engelse DNA Baits
Foto: DNA Baits

GB Baits Egg pop-ups

We beginnen dit item met misschien wel de meest bijzondere pop-ups die we een jaar of 6 geleden nog tegenkwamen. We hebben het hier over de Egg pop-ups van het niet meer bestaande GB Baits. Zoals de naam al zegt, zijn deze pop-ups ei-vormig. Een vrij bijzondere vorm ten aanzien van al het andere aas wat toentertijd verkrijgbaar was. Eivormige boilies  creëer je niet zomaar en zijn zelfs tot op de dag van vandaag nog aardig zeldzaam te noemen in de aaswereld. De Egg pop-ups van GB Baits waren er in velen soorten en maten en hebben ook in Nederland in de schappen gelegen door het importeurschap van All Carp Products. Helaas heeft GB Baits de tand des tijds niet overleeft. 

De Egg pop-ups van GB Baits
De Egg pop-ups van GB Baits
Foto: GB Baits

Cobri Baits Smiley’s

Het moest niet gekker worden! Pop-ups met gezichtjes!. We hebben het natuurlijk over de Smiley’s van het Nederlandse Cobri Baits. Deze Smiley’s zijn ei-vormige pop-ups in fluorescerende kleuren waarbij aan twee kanten een gezichtje is ingestanst. Buiten dat de karper een ander mondgevoel zal ervaren als hij deze pop-ups probeert af te tasten, zit er nog een diepere gedachte achter. Zo zou de lichtinval anders zijn bij deze Smiley’s als bij conventionele pop-ups. Zodra het licht valt in de lachebekjes van deze pop-ups, krijg je een andere schaduw wat karpers nieuwsgierig zal maken. Een bijzonder aasje!

De bijzondere Smiley’s van Cobri Baits
De bijzondere Smiley’s van Cobri Baits
Foto: Cobri Baits

Wafters & Dumbells

De wafter en dumbell zijn wellicht de bekendste varianten op die kogelronde boilie. Waar dumbells vaak zijn gemaakt van een bottombait basismix, zo zijn wafters verkrijgbaar in vaak zwevende en drijvende varianten. Dit type aas wordt gemaakt door een kleinere diameter worst door rolschalen van een grotere diameter te stoppen. Je creëert hierdoor de bekende cilinders/tonnetjes die tegenwoordig door veel aasbedrijven als extra product verkocht worden. Een veel gehoord zeggen is dat wafters en dumbells hetzelfde zijn. Toch zegt de term ‘dumbell’ meer iets over de vorm en wafter meer iets over het drijfvermogen. Zo zijn er Engelse aasfabrikanten die spreken over dumbell wafters als 1 product. Dit type aas wordt anno 2015 door enorm veel bedrijven verkocht. Ze vormen een interessante aanvulling in een voermix en kunnen prachtig je boilies ondersteunen.  Een andere benaming voor dumbells is overigens Boilie Pellets zoals Richtworth of Carp Zoom hanteert. Je snapt waar dat vandaan komt!

Wafters van het Engelse Mainline
Wafters van het Engelse Mainline
Foto: Mainline

Tasty Baits Duo Pipes

In 2015 introduceerde het Engelse Tasty Baits hun Duo Pipes. Een dumbel-achtig aas gemaakt van 2 verschillende boiliemixen met twee verschillende kleuren. Deze Duo Pipes lijken nog het meest op de hondensnack Markies van Pedigree Pal. De bruine binnenkern is gemaakt van een vismeelmix waar de gekleurde buitenkern is gemaakt van een spicy en/of fruitmix. Ze zijn verkrijgbaar in 5 smaken en daarbij gepaard gaande kleuren en zijn 16mm groot. Door zowel vorm, kleur als smakencombinatie, is het voornaamste doel van dit aas om dressuur te doorbreken en uiteraard (grote) karper te vangen. Duo gekleurd aas kenden we voornamelijk van pop-ups en de goed geïnformeerde karpervisser kent misschien de Hybrids van het Hongaarse Big Carp Baits die ooit een soortgelijk aas op de markt brachten. Desondanks is dit product wat exclusief wordt verkocht door Raven best een bijzondere eend in de bijt!

De Duo Pipes van Tasty Baits
De Duo Pipes van Tasty Baits
Foto: Tasty Baits

Sticks

Als we het over sticks hebben dan denken velen van ons als eerste aan de Sticks die het Nederlandse Pro Line ooit op de markt bracht. Toch is de wereld van sticks een stukje groter dan dat en kenden we voor de introductie van de Pro Line variant al diverse soorten aas die hier met gemak onder konden vallen. Denk aan corn pellets of paardenbix.  Naast de circa 4cm tot 5cm sticks voor het voeren, kunnen we nog een variant benoemen en dat zijn de velen pop-up sticks zoals ze worden verkocht door een Carpballs.uk, Solar Tackle of DNA Baits. In het begin van dit artikel hebben we de foto’s van deze producten al voor jullie getoond. Ook de Hookbait Sausages van China Old Ghost Baits kun je onder deze groep laten vallen. Sticks is dus meer een verzamelnaam voor langwerpige aasvormen gebaseerd op de boilie basismix. Van worsten waar je zelf een stukje kan afhalen tot kant-en-klare voersticks van bijvoorbeeld Pro Line of Fishlife.

Boilie Sticks van het Engelse Five Star Baits
Boilie Sticks van het Engelse Five Star Baits
Foto: Five Star Baits

Carpballs UK Medusa Maggots

Toegegeven, de brug tussen sticks en pellets is niet groot en in het productieproces zijn er dan ook veel overeenkomsten. Helemaal als de pellets ook nog zijn gemaakt van een boiliemix. Jaren geleden was er zelfs een tool in de handel genaamd de Xpress waarmee je van een boiliemix pellets kon maken. Een voorbeeld van pellets gemaakt van pop-upmix zijn de drijvende Medusa Maggots van het Engelse Carpballs UK. Speciale high attract zachte maden gemaakt van een pop-up mix welke instant flavours afgeeft. Tezamen met bijvoorbeeld imitatieaas, kan dit product een enorme attractieve boost geven aan je haakaas.

Het zogenaamde Medusa System van Carpballs UK
Het zogenaamde Medusa System van Carpballs UK
Foto: Carpballs UK

JW Baits Grubs

Een afgeleide van sticks zijn de Grubs die het Engelse JW Baits ooit op de markt bracht. Grubs betekent vrij vertaald larven en daar lijken deze geronde staafjes dan ook wel op. Een Grub is als het ware een boiliestick met een gemiddelde lengte van 37mm. Ze zijn net geen centimeter dik en gemaakt van een boiliemix. Een grub heeft de uitstraling van 4 aan elkaar geknede mini boilies en is daardoor ook prima te combineren met klein aas. Doordat het staafjes zijn, laten ze zich ook makkelijk breken. De originele Grubs van JW Baits zijn helaas niet meer te koop. Het lijkt erop dat de Engelse aasfabrikanten een beetje roeleren met dit product. Momenteel heb je de beste kans bij Ace Attract Baits of Bespoke Baits. Vergeet ook niet om dit product  te combineren met imitatie Grubs van een Enterprise Tackle of Avid Carp!

De originele Grubs van JW Baits
De originele Grubs van JW Baits
Foto: JW Baits

Bespoke Baits Cocoons

De Cocoon is een soortgelijke variant op de Grub maar is net iets anders van vorm. De Cocoon heeft meer weg van een wasmotlarf of rupsen cocon waardoor je een natuurlijke vorm kan meegeven aan je boiliemix. Grubs zijn verkrijgbaar in 3 varianten waaronder de normale Grub, de Barrel Grub en de Cocoon. Waar Grubs nog langgerekt zijn, zo zijn Cocoons meer ovaal en lijken ze net even wat natuurlijker. Cocoons zijn net als de Grub varianten verkrijgbaar in zowel een basis- als pop-upmix. Qua kleursamenstellingen zijn er velen combinaties nodig zoals onderstaande foto ook doet blijken. Naast de zinkende en drijvende varianten is er ook een wafter te verkrijgen alsmede een kleinere versie die luistert naar de naam Mini Cocoon. 

De Cocoons van Bespoke Baits
De Cocoons van Bespoke Baits
Foto: Bespoke Baits

Ace Baits Monkey Nuts

De Monkey Nuts hookbaits van het Engelse Ace Baits zijn lange tijd een onovertroffen aaspresentatie geweest die pas echt anders was. De ludieke naam heeft zeker parten gespeeld bij de populariteit aan Engelse wateren. Een Monkey Nuts is als het ware een dubbele boilie die aan elkaar vast zit. Je hoeft niet bijster creatief te zijn waar de naamspeling dan ook vandaan komt. Ik zelf vind het meer een doppinda gemaakt van boiliemix. De Kong’s Nuts zijn, zoals de naam wellicht doet vermoeden, de grotere varianten van de Monkey Nuts. In Nederland zijn ze even te koop geweest via het niet meer bestaande WF Baits. Helaas voor de kopers is het anno 2015 ook rondom Ace Baits verdacht stil. Met een Facebook pagina die niet meer up to date is en een hoofdsite die is geschorst, lijkt het erop alsof de balzak leeg is. Jammer!

De Monkey Nuts van Ace Baits en de versie van WF Baits
De Monkey Nuts van Ace Baits en de versie van WF Baits
Foto: Google

En met de Monkey Nuts van Ace Baits zijn we aan het einde gekomen van dit tweeluik over bijzondere boilie en pop-up vormen. Ondanks dat de producten die we hebben besproken in beide artikelen de highlites waren als het gaat om dressuurdoorbrekend aas gemaakt van een basismix, komen er elk jaar weer bijzondere aasvormen uit. Het is dan ook wachten totdat fabrikanten weer gaan komen met vormen die we nog nooit eerder zagen. Een uitdaging!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.