De vorm van Boilies & pop-ups (deel 1)

Een van de grootste utopieën in de wondere wereld van karperaas is de perfecte boilie. Een boilie die altijd vangt en als het meezit, enkel de toplaag van een karperbestand triggert. Al decennia lang is men opzoek naar dit wonderaas. Door de jaren heen is er zoveel ontwikkeld op het gebied van ingrediënten, samenstellingen en additieven om tot dit doel te komen dat het bekende spreekwoord over die bomen en dat bos steeds actueler werd. Die perfecte boilie moest zodanig attractief zijn dat negatieve conditionering tegengegaan kon worden. Een wereld van HNV, LNV, high viz en washed-out boilies begon.

Het doorbreken van dressuur zit hem niet enkel in het gebruiken samenstellen van ingrediënten en additieven. Ook de vorm van een boilie of pop-up kan net even de verandering zijn waardoor karpers wel voor de bijl gaan. In dit tweeluik zal ik jullie een aantal producten laten zien die bijzonder zijn door hun vorm. Het substituut van de feilloos ronde knikker!

De Corn Shaped Popper Boilies van SBS Baits
De Corn Shaped Popper Boilies van SBS Baits
Foto: SBS Baits

Het spelen met vorm

Alvorens we overgaan naar de kant-en-klare oplossingen die fabrikanten door de loop van de jaren hebben ontwikkeld, is het spelen met vorm een methode die velen van ons aan de waterkant hanteren. Wie heeft er niet eens zijn haakaasje iets bijgesneden met een mesje om hem zo minder rond te maken of om te zorgen dat je haakaas meer zou uitlekken? Wie vist er niet met een drijvende maïskorrel op zijn boilie om hem attractiever te maken of om een snowman te creëren.  Welke thuisdraaier heeft weleens boiliebroden gemaakt om vervolgens zelf zijn haakaas eruit te snijden? Wie hakt of grinned zijn boilies niet tot stukjes voor in een voermix? Spelen met vorm gaat al op wanneer je iets toevoegt of afhaalt van een boilie. Vrij snel dus!

De Cube bottombaits van het Engelse P.D. Baits
De Cube bottombaits van het Engelse P.D. Baits
Foto: P.D. Baits

In dit eerste deel van dit tweeluik gaan we vooral kijken naar bijzondere aasproducten in zowel een chopped als sliced vorm. Daarnaast komen ook Squares in dit eerste deel aan bod. 

Solar Tackle Pure Bait Wedges

We beginnen dit item met de Shelllife Pure Bait Wedges van het Engelse Solar Tackle. Een product wat niet meer wordt gemaakt en enkel nog via de aftermarket te verkrijgen is. De Wedges van Solar Tackle was een product wat bestond uit gehakte en zinkende stukjes boilie. Deze 12mm stukjes waren naast hun vorm bijzonder om een vrij innovatieve samenstelling waarbij geen eieren, conserveermiddelen of koken werd gebruikt. Het geheime proces heette H20 Binding en was een  soort van gel-toevoeging wat voor de binding van de ingrediënten zorgde en tevens een hoog uitlekvermogen had. Door de vorm van dit aas waren ze ideaal om te vissen tegen steile taluden. Waar rond aas rolt, zo blijven deze Wedges beter liggen.

De Pure Bait Wedges van Solar Tackle
De Pure Bait Wedges van Solar Tackle
Foto: Solar Tackle

KGB Baits Tri-Angles

Een vrij identiek product waren de in 2012 geïntroduceerde Tri-Angles van het Nederlandse KGB Baits. Zoals de productnaam al zegt, gaat het hier om een bottombait in de vorm van driehoekjes. Ze worden verkocht in hun 5 smaken en zijn ontwikkeld als een alternatief op de bestaande ronde knikker. Door de Tri-Angles zo op de hair te positioneren dat de punt altijd richting het stoppertje wijst, wordt het  inzuigen/inhaken van dit aasje ook makkelijker. Een derde voordeel is net als bij de Wedges van Solar Tackle het feit dat ze op taluden niet wegrollen als conventionele boilies. 

De Tri-Angles van KGB Baits
De Tri-Angles van KGB Baits
Foto: KGB Baits

Martin SB Crushies 

Een derde product wat aardige overeenkomsten heeft met de Wedges van Solar Tackle of de Tri-Angles van KGB Baits en wat nog wel wordt verkocht, zijn de Crushies van het Nederlandse Martin SB. Ook hier betreft het gechopte boiliestukjes variërend in groottes van 3mm tot 18 mm. Deze Crushies zijn gemaakt van dezelfde samenstelling als hun boilies en zijn verkrijgbaar in maar liefs 16 smaken. Deze Crushies zijn net als de andere merken ontworpen om door de vorm negatieve conditionering tegen te gaan. Ook kunnen ze prima ondersteuning bieden in voercampagnes als je ook met Martin SB boilies vist. Als laatste wordt bij deze Crushies ook een booster bijgeleverd om, indien gewenst, ze net even attractiever te maken. In 2015 kwam het Engelse Nash Tackle met een soortgelijk product genaamd Active Flakes. 

De Crushies van het Nederlandse Martin SB
De Crushies van het Nederlandse Martin SB
Foto: Martin SB

Flevo Baits Swirley’s

Van de grovere varianten op de boilie, gaan we over op de meer subtiele varianten die we de afgelopen decennia voorbij zagen komen. Waarbij bovenstaande producten meer een ‘chopped’ versie waren van de boilie, zijn de volgende producten meer een ‘sliced’ versie. We hebben het over de Swirley’s van het Nederlandse Flevo Baits en de Stub Ends van het Engelse Carpballs UK. We beginnen bij de Swirley’s van Flevo Baits. Dit product is eigenlijk een boilie welke in reepjes is gesneden. Hierdoor krijg je platte ronde schijfjes welke je op de hair kan monteren of kan bijvoeren. Het betreft hier een product gemaakt van dezelfde basismix als hun boilies. Doordat ze lichtgewicht zijn en horizontaal veel weerstand hebben in het water, zweven ze heel langzaam naar de bodem en verspreiden zich ook veel meer dan boilies die vaak in een rechte lijn naar beneden zinken. Dit heeft als voordeel dat het nieuwsgierige karpers eerder zal aantrekken. Een product wat hier overigens op lijkt zijn de Corn Shaped Boilies van het Engelse SBS Baits.

De Swirley’s van het Nederlandse Flevo Baits
De Swirley’s van het Nederlandse Flevo Baits
Foto: Flevo Baits

Carpballs Stub Ends

De Stub Ends daarentegen, lijken veel op de Swirley’s maar het doel is anders. Stub Ends zijn als het ware overgeflavourde ronde schijfjes die prima als substituut kunnen dienen voor bijvoorbeeld de maïskorrel bovenop je boilie. Naast dat ze een hoog drijfgehalte kennen en boordevol zitten met flavours, zijn ze ook voorzien van felle fluorescerende kleuren waardoor ze zowel opvallen door kleur als door smaak. Stub Ends kunnen als laatste worden ingezet om extra attractie mee te geven aan je dumbell of halve boilie. Er bestaan op de markt ook versies van foam zoals de Mousse Discs van het Franse Carp Spirit. 

De Stub Ends van Carpballs UK
De Stub Ends van Carpballs UK
Foto: Carpballs UK

Grain Baits Squares

Naast chopped boilies, driehoekjes en schijfjes, is er nog een mogelijkheid en dat is door uit een ronde boilie vierkantjes te snijden. Een intensief karwei en daarom dat Grain Baits ze ook voor 2015 introduceert in een kant-en-klare vorm. Deze Squares hebben veel van de voordelen die ook al werden genoemd bij alle bovenstaande producten. Zo is de vorm dressuurdoorbrekend en rollen ze minder snel van een taluud af. Grain Baits voegt hier nog aan toe dat ze ook minder snel in de modder zullen wegzakken doordat ze meer oppervlakte hebben. Deze Squares worden zowel als bottombait en als pop-up verkocht. Ditzelfde product wordt ook verkocht door het Engelse P.D. Baits onder de naam Cubes. 

De Squares van het Nederlandse Grain Baits
De Squares van het Nederlandse Grain Baits
Foto: Grain Baits

Volgende week gaan we verder met het tweede deel van dit artikel waarin we gaan kijken naar de meer uitgerekte boilievarianten als wafters, dumbells, Grubs, Pipes en Sticks. Tot dan!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.