De weegarm

Veel karpervissers vinden het belangrijk om hun vangst (nauwkeurig) te wegen. Nu zijn er complete tripod stellages samen te stellen waar je de unster en weegzak aan kunt hangen. Met zo’n tripod ben je in staat erg accuraat te wegen, maar het is niet erg praktisch voor de kortere sessies. Helemaal als het geheel van rvs is gemaakt.


Nauwkeurig wegen

Een handig alternatief is een weegarm. Het is in feite niks meer dan een staaf met aan de bovenkant een haak waar je de unster aan kunt hangen. Deze haken zijn zowel los te koop zodat je er zelf een lange bankstick bij kunt kopen en als één geheel waarbij de stok al aan de haak zit. Zo’n weegarm heeft enkele grote voordelen. Ten eerste is het makkelijk mee te nemen. Meestal heb je in je foudraal nog wel ergens een vak over waar de weigh-arm inpast, bijvoorbeeld bij je schepnet. Ik heb een weegarm met een carbon stok eronder waardoor het geheel ook nog eens lekker licht blijft.

Wegen met weegarm?

Uiteindelijk zul je met een tripod het meest accuraat blijven wegen. Toch komt de weegarm aardig in de buurt. Met het optillen van de weegzak aan de haak creëer je namelijk een soort van hefboom waardoor het een stuk makkelijker optilt. Het uiteinde van de stok drukt in de grond en daar rust dan het grootste gedeelte van het gewicht op. Dit voorkomt het getril waardoor je het uiteindelijke gewicht van de vis goed en snel kunt aflezen. Bij het optillen van de weegzak is het trouwens wel belangrijk om je voet achter de stok te plaatsen. Je loopt anders het risico dat bij het optillen de stok wegschiet en de vis vervolgens komt te vallen.


Mocht je dus graag precies te werk willen gaan, dan is een weegarm een goede oplossing. Er zijn verschillende merken die enkel de haak (weigh crook) verkopen, zoals Reuben Heaton, Chub en Fox. De laatste in het rijtje verkoopt ook een variant waarbij er dus een carbon steel aan de haak gemonteerd is. Mocht je besluiten om een los handvat met haak te kopen, dan volstaat een stormpaal of schepnetsteel om het geheel compleet te maken.

Arnold Samsen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.