De weg van Bait Screws

De laatste jaren zien we steeds vaker Bait Screws of plat gezegd aasschroefjes in de schappen liggen. Het idee van een aasschroefje is dat je zonder dat je een boilienaald of stoppertje nodig hebt, simpel je aasje, veelal een pop-up, kan monteren op je rigje. Doordat aan 1 zijde van het aasschroefje een oogje zit, kan je hem monteren op een D-rig, hair of stand alone over de haaksteel zelf. Een vrij simpele oplossing zogezegd die je vooral in de nachtelijke uurtjes een hoop gepruts kan besparen! In dit artikel gaan we kijken hoe dit product is geëvolueerd naar het product zoals we dat vandaag de dag kennen. Een idee wat altijd al dichtbij huis lag!Het basis principe

Het aasschroefje is een vinding uit de witvisserij. Fabrikanten als Korum of Middy leverden al aasschroefjes voor het vissen met Luncheon Meat of deeg. In het begin waren dit nog gewoon spiraaltjes van ijzerdraad die je in je blokje Luncheon meat draaide of waar je deeg omheen wikkelde. Later werden dit al plastic varianten die net wat steviger waren. Aasschroefjes werden veelal aan een verkorte hair geknoopt en waren een simpele maar doeltreffende manier om met het zachte Luncheon Meat of deeg te vissen. De aasschroefjes van toen waren door de dikte en de gebruikte materialen alleen niet geschikt voor hardere aassoorten zoals we die hedendag preferen in de karpervisserij.


Recente Bait Screws van Korum voor het vissen met Luncheon Meat
 

Voor de karpervisserij was het een aantal jaar geleden Solar Tackle die kwam met de zogenaamde Spikers. Korte naaldjes in 15mm en 25mm met aan de ene kant een oogje en aan de andere kant een weerhaakje zoals we dat ook kennen bij boilienaalden. Bij de Spikers zaten plastic gekleurde bolletjes bijgeleverd die fungeerden als stopper cq. imitatieaasje. Ze waren bedoeld om te gebruiken in combinatie met boilies en harde partikels. Het product heeft echter nooit zo’n vaart gelopen. Helaas was het weerhaakje vaak niet bestendig tegen echte harde worpen waardoor je je aasje eraf gooide. Tevens was het vlijmscherpe puntje op de Spiker niet echt visvriendelijk. Doordat de kans bestond dat je je boilie eraf gooide, kwam het scherpe puntje bloot te liggen.
 


De Solar Spiker
 

Rig Marole Bore Rings

Een twee jaar geleden kwam ook Rig Marole met hun vinding op het gebied van aasschroefjes. Het betrof hier de zogenaamde Bore Ring. Een klein aasschroefje die regelrecht uit de bouwmarkt leek te komen maar wat toch uiterst effectief was. Doordat deze aasschroefjes letterlijk hun naam aandeden, kon je zelfs hardere aassoorten als pellets en harde boilies prima gebruiken in combinatie met de Bore Rings. Doordat Bore Rings letterlijk in je aasje werden gedraaid, gooide je ook niet snel je aasje eraf. De verbinding was veel betrouwbaarder. Het enigste nadeel was dat ze enkel verkrijgbaar waren in 12mm. Het duurde meer dan een jaar voordat ook 18mm exemplaren verkrijgbaar werden wat kwam door problemen met de fabriek die ze toentertijd fabriceerden. Sinds kort bestaat er ook een Flexi Bore Ring variant met een extra rig ring om je aasje nog meer bewegingsvrijheid mee te geven.


De Bore Ring van Rig Marole
 

The Lead Shed Bait Screws

Wie goed zoekt weet dat aasschroefjes zoals van Rig Marole altijd al voorhanden waren. Vooral in hobbyzaken kon je ze altijd al vinden. Echter waren ze niet in de mooie matzwarte kleur als de Bore Rings.  Vooral op de Engelse markt zag je steeds meer de gouden en zilveren varianten. De Engelse loodfabrikant The lead Shed verkoopt deze gouden varianten nog steeds. Het nadeel is alleen dat het bling gehalte hoog is. Vooral op ondiep en zonrijk water zullen deze gouden varianten al snel gaan schitteren.


Gouden bait Screws van The lead Shed en zilveren uit de hobbywinkel
 

Ace Pop-up Pegs & Taska Threaded Bait Rings

Toch zien we met de komst van de Ace Carp Pop-up Pegs dat weer wordt teruggegrepen op de plastic aasschroefjes van toen. Plastic heeft als materiaal het voordeel dat het bijvoorbeeld je pop-up niet zo verzwaard als een metalen versie. Ook kan er beter worden ingespeeld op de kleur van je pop-up. Doordat de versies van Ace Carp in diverse fluoro kleuren te verkrijgen zijn, kun je de kleur van je aasje matchen met de kleur van je Pop-up Peg om zo je aasschroefje te laten wegvallen.

 


De Threaded Bait Rings van Taska Tackle
 

Mijn verwachting is dat er in de toekomst meer fabrikanten zullen gaan opstaan die gaan komen met aasschroefjes. Onlangs kwam het Engelse Taska Tackle al met een kopie van de Bore Ring die verkocht zal worden onder de naam Threaded Bait Rings. Het idee is namelijk erg goed en bijvoorbeeld de versie van Rig Marole durf ik dan ook feilloos in te zetten. Ondanks dat de meeste van ons licht huiverig zijn om met dit soort aasmontage systemen te gaan vissen, is het zeker de moeite waard. Aasmontage was nog nooit zo simpel geweest. Ik ben dan ook benieuwd of we het überhaupt nog makkelijker kunnen maken!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.