De weg van Ball Makers

Wie aan voerballen denkt, zal deze niet snel associëren met het karpervissen. Vooral in de witvisserij zijn methodes als de method gemeengoed net als het gebruik van Pellet Cones om kleine hoopjes voer bij je haakaas te creëren. Toch is het voeren met voerballen een van de oudste manieren van voeren zoals wij dat vandaag de dag kennen. Misschien dat de mixen die we hedendaags gebruiken diverser zijn, de methode is altijd hetzelfde gebleven. In dit artikel gaan we kijken naar de verschillende producten die op de markt kwamen zo door Europa heen. We bewandelen de weg van de Ball Maker.
 


Een veranderende samenstelling

Een voerbol is niets meer of minder dan een gecomprimeerde bol van diverse ingrediënten. In de vroegere tijden bestond de bol vooral uit broodresten en partikels. Denk aan broodkruim, paneermeel en deeg met out-of-the-box een klein beetje mais er doorheen. Dit werd samengevoegd met water en/of stroop tot een kleffe maar stevige bol. Het grote voordeel was dat de bollen handmatig aardig ver te gooien waren en je in een korte tijd een aardige voerstek kon opbouwen. Anno 2014 worden er velen ingrediënten in een voerbol gestopt. Denk aan allerhande melen, method mixen en vaste en vloeibare additieven. Door de jaren heen hebben we kennis opgedaan welke melen voor structuur en samenhang zorgen. Producten als PV1 zorgen bijvoorbeeld voor een geweldige binding. Toch begon de revolutie pas echt toen we middelen uitvonden om die voerbol weg te schieten en ze zo rond en hard mogelijk te krijgen. Hoe harder en ronder de vorm, hoe secuurder en verder we hem immers konden weggooien.
 


De innovatie van Ray Dale Smith
 

Ray Dale Smith

De samenhang van een voerbol werd pas belangrijk toen men ze wilden wegschieten op een grotere afstand. Hoe zwakker de samenstelling, hoe sneller een voerbal uit elkaar viel. Het was Ray Dale Smith, de man achter het revolutionaire Carp 'r Us, die een belangrijke vinding deed om een voerbol zo ver mogelijk weg te schieten. Zijn Bait Sling was niets meer dan een cup waarin een voerbal paste welke je aan je hoofdlijn kon bevestigen. Het idee was vrij simpel. Stop een voerbal in de cup en slinger hem met je hengel zo ver mogelijk weg. De kracht van zijn idee zat hem in het te gebruiken materiaal. Met een simpele hengel en molen kon je voerbollen tot over de 100 meter ver schieten terwijl je voor het spodden veel zwaarder materiaal nodig had.
 


De opkomst van de Franse merken

De Bait Sling van Ray Dale Smith is een van de meest gekopieerde producten van het afgelopen decennia. Velen merken als een Prologic, Gardner Tackle, Carp-Tart of Techni Peche hebben dit product gekopieerd. Toch bleef het aantal fabrikanten die producten op de markt brachten om daadwerkelijk voerballen te maken, erg laag. Gek genoeg begonnen juist Franse fabrikanten met het gehele voerbal idee aan de haal te gaan. Waar in Engeland de innovatie verderging in de method feeder, pellet cones en compressors, zo waren het merken als Multi Carp Products en Techni Peche die verder durfde te gaan. Juist Ball Makers waren zo enorm belangrijk voor een goede werking van de Bait Sling en dat hadden die Fransozen als geen ander in de gaten. Misschien dat de Fransen ook meer heil hadden bij Ball Makers doordat de Franse wateren veel groter waren dan de Engelse ponds en daarmee grotere afstanden gerealiseerd moesten worden.
 


De bijna industrieel ogende Ball Maker van het Slowaakse Jetfish
 

Pince a Boules

Wat de reden ook was, het Franse Multi Carp Products was een van die bedrijven welke een lange tijd eenzaam was in de productie van een Ball Makers. Hun versie, de Pince a Boules, was een voerballentang welke gemaakt was van gecoat ijzer. Deze voerballentangen waren verkrijgbaar in een 44mm en een 54mm versie en maakte het mogelijk om keiharde voerballen te creëren. De vervaardiging van deze tangen was echter duur en de prijs voor zo'n voerballentang was fors te noemen.
 


De Pinche a Boules van het Franse Multi Carp Products en een Bait Sling van Gardner
 

Presse a Boules

Het Franse Techni Peche is voor ons Nederlanders een minder bekende fabrikant van karpergerei. Toch waren juist zij enorm belangrijk in de weg van de Ball Maker. Ver voordat het Engelse Nash hun Deliverance Ball Makers op de markt brachten, hadden zij hun Presse a Boules al op de markt gebracht. De eerste compressor voor het maken van kogelronde voerballen. De Presse a Boules werkte precies hetzelfde als de Ball Maker nu van Nash doet. Ook bestond deze Ball Maker uit 3 delen bestaat uit 2 halve bolvormen en een tussenstuk. Het verschil met de versie van Nash is enkel dat de onderste bolvorm van de Techni Peche trapeziumvormig is waardoor meer druk gezet kan worden.
 


De Presse a Boules van het Franse Techni Peche
 

De Oost-Europese varianten

Naast de Ball Makers uit Engeland en Frankrijk, zien/zagen we eigenlijk zeer weinig voerballenpersen op de markt. Nu is het zo dat de hele voertechniek van voerballen wellicht al jaren achterhaald is door de komst van voerboten, PVA alternatieven, werppijpen, boilieguns, baitpoles en zelfs voer drones. Ooit waren er in Oost-Europa ook enkele bedrijven die voerballenpersen en/of compressors maakten. Voorbeelden zijn de Ball Makers van het Hongaarse Carp Expert of de zeer bijzondere bijna industriële pers die het Slowaakse Jetfish ooit op de markt bracht. Toch lijkt het erop dat deze hele voertechniek een niche markt is voor een enkeling.
 


De Ball Maker van het Hongaarse Carp Expert
 

Monopolie

Niche markt of niet, Nash Tackle deed er verstandig aan om de Ball Maker te herintroduceren daar alternatieven nagenoeg niet te verkrijgen zijn, van ver moeten komen of duurder zijn in aanschaf. Tel daarbij op dat Bait Slings nog steeds volop verkrijgbaar zijn en Nash kan een monopolie opbouwen door deze voertechniek simpelweg nieuw leven in te blazen. Met het verbod van voerboten op Engelse en Franse wateren wellicht geen slecht idee. Toch zullen dit soort hertintroducties geen voet aan wal krijgen in ons kikkerlandje daar ook het spodden nooit echt gemeengoed is geweest. De voerboot heeft gewoonweg meer gemak en minder kunde nodig.
 


Het goedkoopste alternatief: Gebruik een sneeuwballentang!


In Engeland zou de Ball Maker nog een kleine hype kunnen worden. Enkel door het feit dat Nash onlangs nieuwe maten Ball Makers introduceerden, blijkt dat er toch een zekere vraag is. Of het een hype is of dat deze techniek overleeft, enkel de tijd zal het ons leren en ons zeggen waar deze weg eindigt.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.