De weg van Lead Free Leaders

Het afgelopen decennia is er enorm veel veranderd als het gaat om de laatste meter. Waar in de begin tijden niet eens gevist werd met voorslagen, zo kwam langzaam leadermateriaal als Sunset Amnesia naar voren net als dik nylon en de conventionele rigtube. Rigtube werd in diverse vormen verkocht. Van 'rolletjes' rigtube tot voor gemonteerde inline loodjes met daaraan rigtube. Ook zullen velen van ons zelfs nog de inline loodjes kennen met harde rigtube. Een product wat niet goed was voor de karper maar er wel voor zorgde dat je veel minder snel je montage in de war gooide. 
 


Rigtube of ook gewoon tubing genoemd, was een product wat enorm veel jaren is doorontwikkeld. Het begon allemaal met de dikke zwarte variant. Door de jaren heen werd rigtube steeds dunner en kwamen er andere kleuren bij als groen en bruin. Toch had rigtube een aantal nadelen. Allereerst bleef er lucht in de rigtube zelf zitten waardoor rigtube onderwater omhoog ging staan. Ten tweede was rigtube niet geheugenvrij. De rigtube was na het vangen van een karper veelal gekrenkt en was niet meer mooie recht te krijgen. Het laatste nadeel was het eindeloze gekloot met het doorhalen van je hoofdlijn door de tube. Ondanks prachtige vindingen als de zogenaamde Line Threaders bleef het een crime. 
 


De innovator op Nederlands grondgebied. Free-Fall van Piet Vogel


Het was zeker dat er een nieuwe variant moest komen op de rigtubes en leadermaterialen van toen. Naast gebruiksgemak was er namelijk nog een factor die steeds belangrijker werd en dat was camouflage. De ideeën waren groots dat op dit gebied de sleutel lag tot meer en grotere vangsten.  Een nieuwe variant werd uiteindelijk geboren. Een nieuw leadermateriaal wat zonk als een baksteen, wat mogelijkheden bood tot camouflage, enorm schuurbestendig was en vooral enorm sterk. Leadcore was geboren!
 


Contour Unleaded van Solar Tackle


Leadcore had enorme voordelen ten aanzien van de conventionele methodes. Leadcore kon daardoor gezien worden als een van de meest innovatieve ideen van het afgelopen decennia. Naast de enorme trekkracht, de schuurbestendigheid, het zinkend vermogen en de fabricage mogelijkheden om te spelen met kleuren, had leadcore nog een voordeel en dat was het zogenaamde 'splicen'. Een manier om je leadcore leader te voorzien van ijzersterke lussen welke de mogelijkheden qua montage enorm vergrootte. Toch had leadcore een aantal nare eigenschappen die de jaren na de introductie steeds actueler werden. 
 


King of Pond Drop Down Lead Free Leader


De jaren van de introductie van leadcore was de gedachtegang betreft visveiligheid anders dan dat we nu gewend zijn. Met de komst van rigtube kwam ook de innovatie opgang van de bekende loodclip en het idee dat de karper het lood vrij kon spelen en niet met de nare gevolgen moest leven wanneer de hengelaar last had van lijnbreuk. Het kwijtspelen van het loodgewicht was toen een hot item. Toch hebben we door de jaren geleerd dat dit niet meer voldoende is. In principe moest de karper met zo min mogelijk lijn verder kunnen leven na lijnbreuk. Hier kwam ook de vraag naar voren of leadcore wel zo visveilig was als dat we wilden. De positieve eigenschappen van leadcore als de sterkte van het materiaal werden negatief als we het hadden over visveiligheid. De karper kon het immers met geen mogelijkheid kapot trekken. 
 


De Colne Valley Safety Rig ( CV Safety Rig)


Op dit gegeven werd er door verschillende fabrikanten doorgeborduurd om leadcore te laten passen in een visveilige montage. Een van de eerste 100% visveilige montages is de zogenaamde CV Safety Rig. CV staat voor Colne Valley, Een gebied in Engeland waar de rivier de Colne doorheen stroomt, waar deze rig, eerder een systeem, is ontworpen. Later speelden fabrikanten in door het ontwerpen van visveilige loodsystemen zoals onder andere de loodclips van Ray Dale Smith van Carp 'R Us.Toch werd leadcore als product zijnde steeds minder geaccepteerd. De mogelijkheden om het veilig in te zetten waren er wel maar het probleem lag bij de vissers zelf. Er was weinig bewustwording van de gevaren voor de karper bij lijnbreuk. Ondanks de vele informatie van fabrikanten via de bladen en later het internet, bleven vissers leadcore onjuist gebruiken. Dit resulteerde in het feit dat leadcore op steeds meer (betaal)wateren verboden werd. 
 


Sink Core van NGT


Daarnaast werd leadcore door de tijd ingehaald. Het gebruik van lood in leadermaterialen werd steeds minder. Gelukkig ook maar want wat velen niet beseften was dat de loden kern in leadcore gewoon open lag en niet bepaald milieuvriendelijk te noemen was. Nieuwe materialen kwamen op de markt als nieuwe rigtube met wolfraam deeltjes die wij kennen als Tungsten tubing. Ook zagen we de opkomst van polymeer leaders met voorgegoten lussen, vernieuwd en goedkoper leadermateriaal met koolstof (fluorocarbon) en zelfs kevlar leaders. Leadcore als product zijnde werd steeds meer naar de achtergrond verdrongen. Wolfraam was de nieuwe plaatsvervanger tezamen met nieuwe toepassingen van polymeer. 
 


Avid Carp Pindown Unleaded Leader


Toch kwam de echte revolutie opgang toen Piet Vogel met zijn Rigsolutions een compleet nieuw leadermateriaal introduceerde op de Nederlandse markt. Zijn Free-Fall leadermateriaal zou anders zijn dan alle producten die toen op de markt te koop waren. Een enorm sterk leadermateriaal wat zonk als een baksteen, geen gebruik maakte van een loden of tungsten kern en enorm soepel te noemen was. Hierdoor had dit leadermateriaal de eigenschap om de contouren van de bodem tot in perfectie te volgen. Piet Vogel bracht een ware hype opgang en veranderde hiermee de kijk op leadermateriaal. Free-Fall ging als warme broodjes over de toonbank en werd het ultieme leadermateriaal. Helemaal toen bedrijven als PB Products en JRC visveilige loodsystemen op de markt brachten die prima samen gingen met deze wonder leader.
 


Silk Ray van PB Products


Ondanks dat Piet Vogel dit prachtige product op de Nederlandse bodem bracht, zijn de echte credits voor het Indonesische Relix. Relix is namelijk de uitvinder van de lead free leader. In het begin maakte ze maar enkele kleurcombinaties van deze lead free leader. Doordat op een gegeven moment niet alleen meer voor Piet Vogel werd gefabriceerd, werden er nieuwe kleuren ontwikkeld die werden afgekocht door andere tackle bedrijven als bijvoorbeeld Solar met hun Contour Unleaded. Naast Piet Vogel en Solar kwamen er nog meer bedrijven bij die dit product gingen verkopen. Zo verkoopt ook het Engelse  King of the Pond hun Drop Down Leadermateriaal en het budgetmerk NGT hun Sink Core.
 


Taska Tackle Core Zero


Daarnaast zagen we eind 2012 een aantal merken komen met lead free leadermateriaal. Zo zagen we onder andere Pin Down Unleaded Leadermateriaal van het Engelse Avid Carp, Silk Ray van PB Products, Taska Tackle Core Zero en het Franse Mack2 met hun Liquid Wire Leadermateriaal. Ondanks dat deze producten in samenstelling allemaal gelijk zijn, zijn het vooral de kleursamenstellingen die het verschil maken. Sommige zijn algemeen terwijl andere zijn afgekocht. Ook de trekkracht van de verschillende lead free leadermaterialen kunnen per merk verschillen. 
 


Liquid Wire Leader van het Franse Mack2


Lead free leadermateriaal veranderd de kijk op montages en is een product wat echt innovatief te noemen is. Samen met polymeer leaders en tungsten tubing is dit materiaal hedendag het meeste gebruikt. We brengen geen looddeeltjes meer onnodig in het water en qua camouflage is het top door de kleur samenstellingen die te koop zijn momenteel en het feit dat het de contouren van de bodem volgt. Daarnaast is dit product betaalbaar en steeds meer visveilig in te zetten. Mede door al deze aspecten wordt een synergie gecreëerd en begint het helder te worden waarom lead free leadermateriaal steeds meer wordt gebruikt. Piet Vogel bracht een revolutie opgang die nog lang niet is afgelopen!
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.