De weg van Spomb

De spodvisserij kreeg een aparte wending toen anderhalf jaar geleden de eerste Spombs werden geïntroduceerd op de markt. De Spomb, een woordspeling tussen spod en bomb was een nieuw revolutionair ontwerp voor bestaande voerrakketen. Buiten dat de vorm veel aerodynamischer was en dus verdere afstanden hiermee konden worden gegooid, Het record staat op 170 meter plus!, was de grootste noviteit dat het niet meer uitmaakte wel voer je wilde spodden. De Spomb was zo ontworpen dat zelfs het kleinste voerdeeltje als zaden of hennep makkelijk kon worden gegooid zonder dat je voer zou morsen.


De Spomb in het blauw

Ondanks dat Spomb een relatieve jonge speler is op de hengelsportmarkt, zijn er tal van innovaties en veranderen gaande geweest. De eerste Spomb die op de Nederlandse markt uitkwam was de originele zwarte versie. De eerste versies waren van een iets te zacht plastic gemaakt waardoor het sluitingsmechanisme weleens haperden. Toen is besloten om een extra sluitingsclip toe te voegen bij elke Spomb. Hedendag is de Spomb zo vervaardigd dat dit niet meer nodig is doordat het sluitingsmechanisme nu optimaal werkt.

Spombs in meerdere kleuren


Pimp your Spomb

Naast de zwarte zagen we op de Nederlandse markt ook een witte versie verschijnen. De reden hiervoor was dat allereerst dat de witte versie beter opviel op afstand of wanneer het donkerder weer was. de belangrijkste reden was dat het plastic van de zwarte Spomb in landen met hogere temperaturen sneller week werd. Zwart trekt immers warmte aan waar wit het juist afstoot. Zo was het ook mogelijk om warme landen optimaal gebruik te kunnen maken van een Spomb. Een leuke bijkomstigheid na de introductie van de witte Spomb was een speciale Facebook actie genaamd ‘Pimp your Spomb’. De witte Spomb was een makkelijk te pimpen product met een viltstift. Zo kwamen er grappige Spomb creaties in de vorm van een vliegtuig, een onderzeeboot of zelfs een Glitter versie!

Pimp your Spomb


De strijd tegen kanker

Ondanks dat we in Nederland alleen de zwarte en de witte versie kennen zijn er zo in de loop van de tijd verschillende kleuren uitgekomen, van zwart,wit, geel, blauw, groen, oranje, grijs tot een roze variant. De overige kleuren hadden weinig toevoeging en waren enkel probeersels. De roze variant daartegen werd een Limited Edition exemplaar. Van de roze Spomb waren er slechts 50 gemaakt die werden vervaardigd en verkocht voor de strijd tegen kanker. Via Ebay werden hoge bedragen geboden voor deze exclusieve versies waardoor een leuk bedrag werd binnengehaald voor het goede doel.

De Limited Edition Pink Spomb voor het goede doel


Mini Spomb

Ondanks dat ik nooit had gedacht dat er werkelijk een hele range aan Spomb producten aan zal komen, kwam daar in 2011 de verrassing. Na velen vragen van vissers vanuit heel Europa werd een speciale mini Spomb ontwikkeld die zowel voor match- als karpervissers interessant zou zijn. Buiten dat je een hengel met een lagere LB kon gebruiken om ze weg te zetten, was het ook voor karpervissers die graag wilden spodden op kleine plekjes tussen de takken een uitkomst. Je kon gerichter kleine beetjes voer droppen op de subtiele plekken. Deze nieuwe mini Spomb zal voor 2012 naar Nederland komen.

De Spomb, de Mini Spomb en de Spomb Rod


Free Spirit Spomb Rod

Naast de mini Spomb zal er in 2012 ook een speciale Spomb rod uit gaan komen. Onlangs had ik dit nieuws al met jullie gedeeld in het artikel ‘Random nieuws eind 2011’. Deze Spomb Rod is vervaardigd door het Engelse Free Spirit en is een hengel gebaseerd op de E-Klass range. Ze zullen verkrijgbaar zijn in een 12” en 13” uitvoering met 40mm of 50mm startoog. Zoals je van Free Spirit gewend mag zijn gaat het hierbij om een kwalitatieve spodhengel die natuurlijk ook prima te gebruiken is om spods weg te zetten.

De Spomb Rod


Red Mama Bait Rocket

Naast dat Spomb onder eigen beheer producten heeft vervaardigd, heeft het verder een licentie afgegeven om het product ook onder een andere naam te laten produceren. Deze Spomb die wordt verkocht in onder andere Frankrijk, heet de Red Mama Bait Rocket. In principe is het een gewone Spomb met een leuke en zeer effectieve toepassing. Er is namelijk aan 1 zijkant een extra luikje gefabriceerd waardoor je je Spomb horizontaal kan afvullen. Doordat de Spomb zelf dicht blijft kan je zo meer voer kwijt in je Spomb en heb je ook minder kans dat voer in je sluitingsmechanisme terecht komt. Wellicht zullen we deze toevoeging ook in de toekomst gaan zien bij de originele Spombs.

De Red Mama Bait Rocket versus de originele Spomb


De toekomst

Zoals ik net al aanhaalde is Spomb een relatieve jonge speler in de hengelsport. Toch hebben ze de laatste jaren een product op de markt gezet wat echt anders is. In een korte tijd heeft Spomb veel ontwikkeld en is het product alleen maar beter geworden. Daarnaast hebben ze hun afzetmarkt enorm verspreid en kunnen karpervissers door heel Europa met deze producten vissen. Met de komst van nieuwe Spomb producten voor 2012 bewijzen ze maar weer eens dat ze niet stil zitten. Ik ben dan ook benieuwd waar dit innovatieve Engelse merk over 10 jaar staat!


Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.