De wereld van carp rig vices

Binnen onze mooie hobby zijn tal van handige tools om onze visserij te verbeteren. Vooral op het gebied van het maken van rigs zijn door de jaren echt fantastische tools ontworpen om rigs nog efficiënter en effectiever af te bouwen. In dit artikel neem ik je mee in de wonderlijke wereld van carp rig vices. Speciale afbouwplankjes om je rigjes, uit te meten, te strekken, af te bouwen en te stomen!

Het zelfgebouwde knoophulpje van rigmaster Ton Hogenkamp

Een 'carp rig vice', ook wel een 'rig jig', 'rig tying tool' of, in het Nederlands, een 'onderlijnmontagehulp' genoemd, is een feite een plankje welke veelal voorzien is van een lineaal. Vaak is de helft van het plankje uitschuifbaar waardoor je de lengte van je rigs makkelijk kunt bepalen en zelfs uniformiteit kan creëren als je je rigs allemaal even lang wilt hebben. Op de uiteindes van het plankje zit vaak aan beide zijdes een pen of klemmetje (krokodillenbek) waartussen je de rig kunt strekken. In het klemmetje klem je de haakbocht, op het pennetje vaak de lus van de wartel of onderlijn. Er zijn verschillende soorten vices op de markt met allen hun eigen bevestigingsmogelijkheden.

Custom pennetjes voor de HB-Maschine van het Duitse RS-Tackle

Een vice, vrij vertaald uit het Engels een bankschroef, is een tool die in veel visdisciplines gebruikt wordt. De bekendste vices zijn die van vliegvissers die op een dergelijke tool hun vliegjes afbinden. De carp rig vices waar dit artikel over gaat verschillen iets en lijken het meeste op de vices die matchvissers gebruiken. Juist matchvissers werken met fijne vislijnen in combinatie met dunne en vooral kleine haakjes. Het knopen van een minuscuul bledje met een vice is gewoon een stuk handiger dan los uit de hand. In de matchwereld zijn hele aardige vices te koop van Lumix, Sensas Pierotti, Gizmo Angling of Roelarie om een paar merken te noemen. Ook in de zeevisserij wordt deze tool op kleine schaal gebruikt. Denk aan merken als TronixPro (Rig Jig) of Gemini Tackle. (Genie Rig Jig)

In de karperwereld zijn de laatste jaren ook vices uitgebracht speciaal voor het maken van karper rigs. Doch is het altijd een niche geweest. Wellicht de bekendste versie was de Engelse Carp Rig Jig die we in 2013 nog reviewden op CarpFeeling. Deze Carp Rig Jig, ook bekend onder de naam Eezi-Rig, was een zeer simpele, van nylon gemaakte, versie met ingeëtste liniaal. De pennetjes waarop haak en wartel bevestigd konden worden, waren uitschuifbaar om zo de lengte van de rig te bepalen. De Carp Rig Jig was geen succes wat mijns inziens kwam door de hoge prijs van het product.  De verkoopadviesprijs bedroeg 30,00 euro wat hoog was voor een product wat enkel bestond uit nylon en wat messing. Daarnaast was het nylon te buigzaam en bogen de pennetjes door als je het onderlijnmateriaal te strak klemde tussen deze palletjes. De Carp Rig Jig is enkel nog aftermarket te koop op websites als Ebay.

De Carp Rig Jig werd ook in Nederland verkocht (bron foto: Haldorado.hu)

Ondanks dat carp rig vices nooit echt aan populariteit hebben gewonnen, zijn er een aantal Duitse bedrijven die toch heel aardige versies maken. Merken als Blumtritt en RS Tackle verkopen namelijk een moderne versie waarmee het maken van rigs een makkie wordt. Nu is het karpervissers eigen om rigs zoveel mogelijk uit de losse pols te knopen of ze gewoon kant-en-klaar te kopen. Onze endtackle is ook niet zo klein, op misschien rig ringetjes na, dat we vergrootglas en vice nodig hebben. Toch zijn carp rig vices vooral interessant voor de rig goeroes onder ons die op grotere schaal, gelijke lengte onderlijnen willen knopen. Voor die liefhebbers zal ik de versies van Blumtritt en RS-Tackle en Piet Vogel’s Rigsolutions behandelen.

Blumtritt Vorfachstrecker

De Vorfachstrecker van het Duitse Blumtritt is de moderne versie van een carp rig device. Deze tool, gemaakt van carbon, is uitschuifbaar en kent aan beide uiteinden een opstaande pen. Op de ene pen zet je de haak vast, op de andere pen is een veer gemonteerd waarop je de wartel of lus van je onderlijn vastzet.  Deze tool is voornamelijk ontwikkeld om stijf onderlijnmateriaal als fluorocarbon, op spanning te zetten. Doordat je fluorocarbon niet gaat krullen, is het handiger om hem af te bouwen met bijvoorbeeld sinkers of putty. De tool is door het gebruik van carbon erg licht te noemen en makkelijk handelbaar. Daardoor kan je zelfs de tool gebruiken om je fluorocarbon recht te stomen. De prijs van dit net uitgebrachte product is nog onbekend.

De Vorfachstrecker van het Duitse Blumtritt

RS-Tackle HB-Maschine

De HB-Maschine van het Duitse RS-Tackle is van een hele andere orde en mag gerust een professionele vice genoemd worden. HB-Machine staat voor HakenBinde Maschine en bestaat uit een hoogwaardige aluminium rails waar op één kant het moedergedeelte met draaibare krodillenbek geplaatst is en op de rails uitschuifbare palletjes zitten om je onderlijn voor te spannen.

De te customizen HB-Maschine van RS Tackle

Dit moedergedeelte, het zogenaamde Lagerbock, is verkrijgbaar in velen afwerkingen/materialen als roestvaststaal, POM, XT plexiglas en zelfs mahoniehout! In tegenstelling tot de nylon Carp Rig Jig, is deze vice gemaakt van roestvaststaal, aluminium en messing. De palletjes waarop je uiteindelijk de rig strekt, zijn verkrijgbaar in een veelvoud aan geanodiseerde kleuren waardoor je dit product dus aardig kan customizen! De prijzen voor de basisversie starten bij 85,00 euro.

Er zijn verschillende keuzes Lagerbocks voor de HB-Maschine

Piet Vogel’s Rigsolutions Rig Ruler Tool

Een stuk betaalbaarder alternatief is de Rig Ruler Tool van Piet Vogel’s Rigsolutions. Dit kunststof zwarte plankje heeft veel dezelfde eigenschappen als de gemiddelde carp rig vice en heeft zelfs nog een paar features meer. Dit 35 centimeter lange plankje is voorzien van een lineaal. Plaats een haak achter het palletje en bepaal op deze manier makkelijk de lengte van je onderlijn. De tool beschikt tevens over een ingebouwde lijnsnijder en stripper om je onderlijn verder af te bouwen. In tegenstelling tot de standaard vices is het dus niet mogelijk om je rig op spanning te zetten en hem zo af te bouwen. Toch is dit product voor net geen 12,00 euro een zeer multifunctioneel en daarmee interessant alternatief!

De Rig Ruler Tool van Piet Vogel's Rigsolutions

Terry Hearn’s Tension Bar

Toegegeven, wij karpervissers maken onze rigjes graag met onze eigen handen. Daarvoor zijn door de jaren heen tientallen tools uitgebracht om werkelijk elk onderdeel van ons rigje te finetunen. Toch zijn er vissers die zo’n onderlijnmontagehulpje kunnen waarderen en hun eigen versie bouwen. Denk bijvoorbeeld aan het eigen gemaakte knooprekje van rigmaster Ton Hogenkamp hierboven! Een ander mooi voorbeeld is het zelfbedachte knooptooltje van Terry Hearn. Zijn ‘Tension Bar’ bestaat uit twee staafjes carbon om zelfs het meest subtiele rigje op spanning te brengen en om lussen perfect rond te maken. Mocht je zo’n carp rig vice wel zien zitten maar bovenstaande versies te duur vinden, dan is zo’n tool ook simpel zelf te maken. Huisvlijt loont! 

De speciale Tension Bars van Terry Hearn, gemaakt op bestelling (bron foto: Carpology)

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.