De wereld van Custom Carp Tools

Eigenlijk is er anno 2014 weinig meer opmerkelijk te noemen als het gaat om producten in de karpervisserij. Het woordje 'custom' is aardig ingebakken in de hedendaagse vissport en de mogelijkheden om een compleet nieuwe setup samen te stellen naar jouw wensen is groot. De visser met een beetje ego en de nodige centen kan van hengel tot molen, van onthaakmat tot tas laten maken naar zijn voorkeur. Gekeken naar endtackle zijn er zelfs bedrijven die de haakjes voor je slijpen, de rigjes voor je op maat knopen en die ene boilie draaien met de ingrediënten waar jij vertrouwen in hebt. In dit artikel gaan we kijken naar op maat gemaakte baiting tools. Een kleine markt voor de puristen onder ons.

Bijzondere baiting tools zijn er natuurlijk altijd al geweest. Vooral Solar Tackle maakte met hun fluoro bait tools furore. De bekende naalden met stoppertjes dispenser is een van de meest bijzondere producten van zijn tijd. Zo goed zelfs dat dit ontwerp werd gekopieerd door velen merken. Buiten dat dit ontwerp er erg catchy uitzag, hadden de tools ook het voordeel dat ze lekker opvielen in hoog gras. Toen jaren later het nieuwe ontwerp werd gelanceerd waaronder een glow-in-the-dark versie, was het verhaal compleet. Toch zijn het niet de Solar naalden waar ik het in dit artikel over wil hebben. In dit artikel wil ik vooral de fabrikanten van custom hangers en swingers centraal laten staan die een eigen nichemarkt creëerden. De markt van de custom baiting tools.

Perfectie in een Marbled versie van Inky's Custom

Mijn eerste aanraking met custom baiting tools waren de boilienaalden en Nut Drills van het Engelse Muddy Waters. Anno 2014 worden deze enkel nog op bestelling gemaakt maar vroeger was dit anders. Prominente bedrijven in Europa hadden dit product op voorraad liggen. De tools van Muddy Waters waren gemaakt van acryl. De Nut Drill was niet meer dan een boor van de bouwmarkt met daaromheen een handvat gefabriceerd. De boren en naalden werden vastgehouden door middel van een inbussleutel die je er ook bijkreeg. Een echte markt is het volgens mij nooit geweest. Deze producten van Muddy Waters raakten van het toneel af. Toch stonden juist de afgelopen jaren steeds meer fabrikanten op die hiermee aan de haal gingen.


De Bait Drills van Matrix Innovations

Een voorbeeld waren de Bait Drills van het tevens Engelse Matrix Innovations. De grote gelijkenis was hierbij dat het tevens om een bedrijf ging wat hangers en swingers van acryl maakten. De Bait Drills waren fluorescerend als de Solar naalden en de tool zelf was gemaakt van 1.2mm roestvaststaal. De productie van Matrix Innovations is nog professioneel te noemen, de productie van Engelse bedrijfjes die jaren later op het toneel verschenen, wellicht wat minder professioneel.


Handwerk van het Engelse MBR Tackle
 

De introductie van custom

Toch werd juist toen het woord 'custom' pas echt geïntroduceerd in karperland. Bedrijven als Reaper Custom Tackle, Inky's Custom en AGT-Indicators brachten tools uit die er echt toe deden. Niet dat je er meer karper van ging vangen. Doch waren ze een genot voor je ogen. Het grootste verschil met de al superieure tools van Muddy Waters en Matrix Innovations, was dat je je tools kon laten matchen met de hangers of swingers die je door ze kon laten maken. Waar Reaper Custom Bobbins zich voornamelijk bezig hield met nette acryl bewerking met zelfs een inleg van carbon, zo ging Inky's Custom voort op het marbled principe. Kunststof waarbij diverse kleuren in elkaar verweven zitten en hierdoor unieke producten kunnen worden gecreëerd. Het bewerken van acryl kenden ze al van het vervaardigen van bobbins. Het was enkel zoeken naar een goedkope Aziatische aanbieder van het losse staalwerk.

Acryl met een inleg van carbon. Reaper Custom Tackle
 

AGT Toolz

AGT-Indicators is hierbij een vreemde eend in de bijt maar toch het benoemen waard. Zij waren niet perse in de weer met het vervaardigen van baiting tools ondanks dat op aanvraag ongetwijfeld veel te bereiken was. AGT-Indicators speelde voor mij juist een bijzondere rol in het ontwerp van een unieke tool van acryl en dat was de AGT Toolz. Een speciale tool voor de Nevs gebruikers onder ons waarmee je het pinnetje waarop de magroller draait, simpel kan wegdrukken. Een tool die  de bezitters zeker zullen waarderen. Nu AGT-Indicators anno 2014 veel bezig is met de vervaardiging van de de Clickerz line clips voor de bobbins van MPE Tackle, zien we helaas weinig meer van dit bedrijf.

De AGT Toolz van AGT-Indicators was uniek
 

Staalwerk

Niet alleen kwamen er steeds meer tools op de markt gemaakt van kunststof. Ook op het gebied van nette staalbewerking waren er nieuwe producten. Zo kwam het Engelse Swim Tackle met hun zogenaamde Drill Piece. Een prachtige afgewerkte boor voor het uithollen van een tijgernootje welke ook nog eens betaalbaar was. Een ander voorbeeld was de Carp-Meister van het Duitse Carp-Sounder die een soort Zwitsers zakmes had ontwikkeld met daarin de meest gebruikte baiting tools. Een vernuftig stukje gereedschap. Ook simpeler maar deftige tools werden geïntroduceerd door onder andere het Oostenrijkse Aquaborne en het Hongaarse Inox Carp. Ook het vrij innovatieve Alsigns Surlite dient vermeldt te worden met hun boilienaalden voorzien van isotope net als de uit steen gehouden en geslepen handvatten van de boilienaalden van Ron van den Ham.

De deftige Drill Piece van het Engelse Swim Tackle
 

Kortom

Op de markt zijn genoeg mogelijkheden voor de aanschaf van baiting tools. Van de simpele naalden en boortjes van de grote merken tot een stukje handwerk gemaakt naar jouw specifieke eisen. We vangen er niets meer of minder door, dat doet eigenlijk geen enkel custom visgerief. Toch is het hele customizen en de tackle tart scene een hobby binnen een spreekwoordelijke hobby. Zelfs de binnenkant van je tacklebox is anno 2014 niet meer veilig!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.