De wereld van oplichtende boilienaalden

De conventionele boilienaald is anno 2018 verkrijgbaar in vele varianten. Van de goedkope naaldjes voorzien van plastic handvat tot custom producten van merken als Cazbar Innovations of Elite Carp Tackle. Binnen de wereld van de boilienaald zijn er zelfs niches toe te schrijven. Zo heb je naast diverse uitvoeringen qua fleurnaald, ook multi purpose boilienaalden waarbij de naald te vervangen is voor een ander type naald of diverse boortjes voor het doorboren van harde partikels. In dit artikel gaan we kijken naar een andere niche en dat is die van de verlichte varianten. Op de markt zijn door de jaren diverse innovaties te zien als het gaat om verlichting. Van verlichte handvatten zodat je je boilienaald ook in het donker snel terug vindt tot verlichting in de kop van de naald zodat je ook in het donker makkelijk je aas over je hair kan rijgen. Dit alles en meer in onderstaand relaas. 

De Glow in the Dark Needles van PB Products

Glow in the Dark

De producten waar we voornamelijk aan denken wanneer we het hebben over verlichte boilienaalden, zijn natuurlijk de fotoluminescerende varianten. Fotoluminescentie kennen we vooral onder de naam ‘glow in the dark’ en omhelst boilienaalden waarbij veelal het handvat zwak verlicht is in het donker. Fotoluminescerende producten absorberen daglicht en stralen dat ’s nachts uit. De duur van het ‘gloeien’ is afhankelijk van de gebruikte materialen maar ligt meestal op een paar uur. Als we kijken in de karperwereld dan zien we diverse merken die dit soort producten verkopen. Het meest bekend is de variant van Solar Tackle die hedendaags verkocht wordt onder de naam Nite Glow Boilie Needles. Ook PB Products (Glow in the Dark Needles), Strategy (Glow in the Dark Needles), RidgeMonkey (Nite Glo Needle Set) en Wychwood (Firefly Baiting Tool Set) verkopen een soortgelijk product net als minder bekende merken als Glow Worm Fishing Tackle (Baiting Needles) en Caperlan (Needle Kit Moon Concept)

De Nite Glo Needle Kit van RidgeMonkey

Isotope Needles

De tweede gradatie verlichte boilienaalden zijn de varianten voorzien van een isotope. Merken die dit soort boilenaalden verkopen zijn Engelse firma’s als Alsigns Surelite (Power Glow Boilie Needle) en Iceatope (Night Needles). De isotope is behuisd in een handvat gemaakt van transparant polycarbonaat waardoor de isotope goed zichtbaar is. Net als bij glow in the dark boilienaalden, heeft de verlichting voornamelijk als doel om in het donker snel je boilienaald te kunnen vinden. Het verschil tussen een exemplaar voorzien van isotope en een fotoluminescerende variant is de duur van verlichting. Waar glow in the dark producten slecht een paar uur oplichten, zo blijven isotopes gemiddeld zo’n 12 jaar branden. Het nadeel hiervan is dat dit soort naalden in de regel een stuk duurder zijn dan fotoluminescerende producten.

De Night Needles van Iceatope

Led Needles

De laatste variant die ik wil behandelen zijn de zogenaamde led needles. Boilienaalden voorzien van led-verlichting en werkend op slechts een paar (knoopcel) batterijen. In tegenstelling tot bovenstaande boilienaalden, heeft de led een ander doel dan het snel kunnen vinden van je boilienaald in het donker. Bij een led needle zit de led namelijk in de kop van de naald en licht je als het ware je aasje bij wanneer je je naald er doorheen wilt prikken. Websites en merken die dit soort producten verkopen zijn bijvoorbeeld Kostra Collection (Light Point Tool Set) en Hengelsportcadeau (Verlichte Boilienaald Set) 

De Light Point Tool Set van Kostra Collection

Kortom

Verlichte boilienaalden zijn echt een niche en gewoonweg een leuk hebbedingetje. Echt essentieel is het natuurlijk niet als je naald oplicht wanneer je standaard een hoofdlampje op hebt. Toch zijn de kosten van dit soort producten, op Isotope en led varianten na, niet duurder dan een standaard boilienaald en dan is het een makkelijke keuze. Ben jij zo’n visser die constant in de donkere uurtjes zijn boilienaald kwijt is, dan is dit product zeker de moeite waard!

Moon Concept Kit Needles van Caperlan

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.