De wet van behoud van ellende

Hoe vaak gaat deze wet niet op voor karpervissers. Onverwachtse tegenslag kan tijdens een karpersessie flink roet in het eten gooien. Karpervisser Jan Junge kwam ooit met deze wet op de proppen.

Onlangs was het weer raak bij mij. Op een voorgevoerde topstek met super visweer hadden mij zoon en ik beiden slechts 1 hengel nodig. Ik kreeg helaas 5 uren lang geen piepje. Wel mocht ik 3 keer naar het net om voor hem een trio mooie karpers te scheppen. Halverwege de avond overwoog ik om binnen te draaien en te verversen maar deed dit niet want dan zou de stek misschien verstoord kunnen worden. Aan het einde van de avond wilde ik na nul karpers binnen gaan draaien en... zat muurvast. Heel de avond dus voor Yankee Doodle gevist.
 


In de categorie rodpods ging de wet van behoud van ellende 2 keer op. Bij het uitpakken voor een sessie, welke een flink stuk van huis moest plaatsvinden, constateerde ik dat m'n rodpod zich nog thuis in de schuur bevond. Er moest gevist worden vanaf een stenen kade dus deze was strikt noodzakelijk. Er zat niets anders op dan de heen en weer reis nog een keer af te leggen. Tijdens een sessie op een viaductstek aan het kanaal kantelde mijn rodpod door een enorme windvlaag en viel compleet met hengels en beetverklikkers in het 3 meter diepe water. Ik was de wanhoop nabij want ik dacht dat ik de rodpod met een paar grote stenen stevig genoeg verankerd had om de harde wind te trotseren. Het bleek onvoldoende en er zat niets anders op dan met een hengel met lood en onderlijn te gaan dreggen. Met enig fortuin kregen we alles weer op de kant en een vismaat die kwam kijken zorgde er voor dat ik toch kon vissen. Hij had z'n eigen beetverklikkers in de auto liggen en die kon ik lenen. Bovendien snelde hij met mijn verzopen beetverklikkers naar huis om ze zo snel mogelijk droog te föhnen. De andere dag deden ze het gelukkig weer.
 


De keiharde wet ging op toen de karper om deze boei zwom en loste


De volgende categorie is het verspelen van vis vlak voor je neus. Zo leek een grote schubkarper eens tijdens het inpakken op de valreep m'n blanco sessie te gaan redden. De joekel schoot echter vlak voor het schepnet los. We konden er net niet bij en hij zwom tergend langzaam weg. Dit maakte ik in helder water ook eens mee met een grote spiegel. Na het losschieten bleef hij gewoon even liggen en kon ik z'n schubben tellen. Weer was de schepnetsteel net te kort. De grootste blooper kwam ooit om 4 uur 's nachts tot stand. Ik kreeg een run en snelde slaapdronken m'n tent uit. Vervolgens struikelde ik over een paaltje en viel vlak voor de hengels in het water. Ik was gelijk goed wakker want ik ging kopje onder in het 2 meter diepe water. M'n makkers waren door de plons snel paraat (gierend van het lachen uiteraard) bij de constant fluitende hengel maar ik riep terwijl ik de kant op klauterde dat ik hem zelf wilde pakken. Drijfnat verspeelde ik vervolgens de vis onder mijn neus in de lelies. 
 


Ellendig als je precies met dit weer moet inpakken


Tot slot de categorie blanken als anderen wel vangen. Als iedereen blankt oké, dan kan het aan allerlei factoren liggen zoals bijvoorbeeld het weer. Als je zelf niet vangt maar wel constant aan het schepnet mag plaats nemen voor anderen is iets om als het lang duurt knettergek van te worden. Je gaat dan zitten tobben waar het aan kan liggen en dat komt je humeur zachtjes gezegd niet ten goede. Zo had mijn maat eens een blankperiode terwijl ik wel met regelmaat ving. Totdat we op een bepaald moment in het donker een dubbelrun kregen en allebei naar onze hengel konden sprinten. “He he, eindelijk het einde van de wet van behoud van ellende voor hem” dacht ik. Op gegeven moment zit je, ondanks dat je zelf wel vangt, ook niet lekker meer te vissen. Resultaat; ik pakte een prachtige schub van 21,5 pond en hij mocht een reiger, die schijnbaar tegelijk met mijn karperrun in z,n lijn gevlogen was, uit de klit gaan halen. De keiharde wet was dus voor hem nog niet uitgewerkt. Nu lijkt het of ik steeds de held ben en hij de klos is maar soms was het precies andersom.
 


Tegenslag doorstaan nadat de lijn eerst in de overhangende takken vast zat


Ik herinner me een periode waarin ik maar liefst 13 keer de nul wist te houden. In die periode ving hij juist lekker. Op het toppunt van mijn ellende stelde hij voor om een hengel van hem eens met een boilie van mij te beazen en deze op een onaantrekkelijke stek te deponeren. Wat schetste onze verbazing? Binnen een kwartier spoot deze hengel af en mocht ik als inmiddels ervaren schepknecht 20,5 pond karpervlees de kant op tillen. Van blanken wordt je hard, keihard !

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.