Dog Biscuit Carp Fly

In een vorig artikel over het vliegvissen op karper vertelde ik over de het gebruik van een Dog Biscuit Fly. Dit is niets meer dan een immitatie van een honden- of kattenbrok. Deze karpervlieg kun je natuurlijk ook heel goed inzetten met een simpele controller. Je hoeft niet meer bang te zijn dat je aas van je haak weekt. Je haak is namelijk het aas.


Het grote voordeel van het zelf maken van een dergelijke vlieg, is dat je hem kan vormen zoals jij dat wilt. Zo kun je ervoor zorgen dat hij identiek is aan de brokken waarmee je gaat voeren. Met weinig materiaal en wat oefening maak ook jij met het grootste gemak een dog biscuit fly.


1 • Hertenhaar
2 • Lichte karperhaak
3 • Wing fibers
4 • Bobbin + binddraad


Ik gebruik meestal een lichte karperhaak, maatje 10. De mixa van Korda is een hele goede haak voor dit klusje. Bevestig de haak in je vice en zet je binddraad vast op je haak. Wikkel hem door tot de bocht van je haak begint.


Tussen je duim en wijsvinger pak je een plukje hertenhaar en knip dit af. 


Leg het plukje hertenhaar in het verlende van je haaksteel. Draai twee keer met je bobbin over het bosje en trek het stevig aan. Het hertenhaar zal gaan uitstaan zoals te zien is op de foto. Bind zo veel mogelijk bosjes hertenhaar in tot je ongeveer 5 mm van het oog van je haak bent beland. Het is belangrijk dat het hertenhaar heel dicht op elkaar zit. Hoe meer hertenhaar, hoe beter het drijfvermogen en hoe beter hij te vormen is. 


Pak een stukje wing fiber en knip dit af. Het doel van deze wing is dat je vlieg hierdoor kunt onderscheiden van de overige brokjes in het water. Je kunt er dus ook voor kiezen een oranje wing in te binden.


Wanneer je de wing hebt ingebonden kun je weer een aantal bosjes hertenhaar inbinden.


Leg nu een knoop met een whip finish of een aantal lusjes en zeker de knoop met wat lijm of blanke nagellak.


Nu is het zaak om met een scherpe schaar je creatie in model te knippen. Hertenhaar laat zich gemakkelijk knippen. Neem er alleen wel de tijd voor en doe het laagje voor laagje. Het is namelijk zonde wanneer je per ongeluk te veel wegknipt.


Je vlieg is klaar! Met een simpele watervaste stift kun je de vlieg voorzien van kleuren zodat hij niet meer te onderscheiden is de brokken waarmee je gaat voeren. 

Hertenhaar is hol en drijft goed. Wil jij alleen zeker zijn dat hij blijft drijven kun je hem insmeren met 'fly dressing' of een beetje vaseline. 
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.