Dubbelruns

Een maandje terug overkwam het me weer eens; 2 runs direct na elkaar en dus was ik met 2 hengels tegelijk in de weer. Gelukkig was ik in gezelschap en kreeg ik assistentie waardoor beide vissen in het net belandden. Het waren warempel nog allebei 20ers ook. Als je in je eentje een dubbele aanbeet krijgt dan is het echter flink improviseren om beide vissen binnen te krijgen.

Ik kreeg op een keer een dubbele aanbeet toen een groepje toeschouwers net vertrokken was en ik het dus alleen op moest knappen. Bij de ene hengel liep de pen weg en bij de andere schreeuwde de beetverklikker het uit. Snel moest ik beslissen hoe te handelen. De vis op de pen voelde lichter aan en deze posteerde ik met half open slip tussen m'n knieën. De boilievis gaf ik eerst de volle aandacht en toen deze op de kant lag kon ik de 2e vis, die ik met een beetje knietje sturen in de buurt op het open water had weten te houden, binnen halen. De boilievis bleek inderdaad een stuk groter te zijn.

Dit was er onlangs eentje van een dubbelrun

Op stuwmeren in Frankrijk lanceerden we met 2 personen 8 hengels op een breed voerbed. Als het begon te schemeren dan arriveerde er vaak een school karper op de stek en knalden er meerdere hengels kort na elkaar af. Het werd dan even hectisch om alles te managen en het scenario van 3 hengels met tegelijkertijd karper eraan verdeeld over 2 vissers kwam regelmatig voor. Het was dan zaak om 1 karper in samenwerking genet te krijgen waarna je de andere 2 meer relaxed af kon drillen. Ik herinner me dat we ooit samen eens 4 karpers snel achter elkaar eraan kregen en deze lagen wat later allen tegelijkertijd op de kant.

Op een betaalwater moest ik vorige zomer solistisch 4 karpers kort na elkaar bezig houden toen er blijkbaar een school azende karper over de stek zwom. Het jaar ervoor vingen we met dezelfde strategie op een ander meer samen slechts 9 karpers in een week en nu was het achter elkaar raak. Mijn zoon was even een paar stekken verderop een praatje maken en precies dan gebeurt zoiets. Eerst 2 fluiters kort na elkaar. Beide vissen wist ik naar de 2 schepnetten te loodsen maar ondertussen liepen er nog 2 hengels af. Gelukkig verscheen mijn zoon weer zodat we met veel kunst en vliegwerk het hele kwartet op de mat wisten te krijgen.

Het plotselinge noodweer in Frankrijk

Op een openbaar meer in Frankrijk, waar we met slechts de hoognodige karperspullen vanuit de camping naar de waterkant gingen, hadden we als bescherming tegen eventuele regen een los stuk zeil meegenomen. Op een keer kwam er een extreem donker wolkengebied via de overkant van het meer razendsnel onze kant uit. Je moet het plotselinge noodweer in Frankrijk meegemaakt hebben om het te geloven. Het begon ineens kei en keihard te waaien en te regenen en snel schoten we, een meter achter onze rodpods, met al onze spullen onder het zeil. Het was echt zaak om tijdens de wolkbreuk het zeil samen aan 2 kanten strak te houden want anders was alles snel kleddernat geworden en tevens met de wind weggevoerd.

De gehele rodpod bevatte na het noodweer vis

Van onder het zeil vandaan hoorden we door de kletterende regen heen ineens een beetverklikker loeien. Nee hè, niet nu want het was onmogelijk om de hengel te pakken. Ik keek snel onder het zeil vandaan en het was 1 van mijn hengels. Kort hierna volgde een 2e fluiter en weer op mijn rodpod. Zodoende klonk er een tweetonig concert maar ondanks dat ik er slechts een goeie meter bij vandaan zat moest ik de hengels laten gaan want bij het loslaten van het zeil hadden alle spullen anders weggewaaid.

Ik beleefde zo de ultieme nachtmerrie van een karpervisser om geen actie te kunnen ondernemen. Gelukkig vielen de runs af en toe stil waardoor ik wist dat de vissen minder lijn namen en in de buurt bleven zwemmen. Zo plotseling als het noodweer begon was het ook weer afgelopen en nu was het tijd om de hengels binnen te draaien. Het bleek in de storm achteraf zelfs een driedubbele aanbeet geweest te zijn want de gehele rodpod bevatte vis. Links een spiegel, rechts een schub en aan de middelste hengel bleek ook nog een grote kopvoorn te zitten.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.