Een geboren karpervissertje

Op de middag van 30 juli in deze zomervakantie heb ik geen verdere verplichtingen en besluit lekker een paar uurtjes te gaan vissen op een niet al te moeilijk cultuurwater. Nagenoeg altijd is hier overdag wel een karpertje te vangen en na al die jaren kan ik qua visbeleving gelukkig wat kleinere karpers ook nog steeds waarderen.
 


Schuin tegenover me zitten een oudere man en een klein jongetje naast elkaar identiek te vissen. Beiden 1 hengel op de steun op karper en de vaste stok in de hand op witvis. Ik schat ze in als opa en kleinzoon en vind het wel een goede zet van die opa om zo te vissen. Actie op de vaste stok met toch kans ernaast op karper is voor kinderen goed voor de motivatie. Zo ben ik ook ooit met m'n zoon begonnen en deze vist me er nu 9 van de 10 keer uit.

Op gegeven moment verschijnen er wolkenvelden en begint het te regenen. Twee andere karpervissers aan de overkant schieten direct met al hun spullen onder de hoge bomen en ik en ook opa volgen hun voorbeeld. Het kleine jongetje weet echter van geen wijken en blijft gewoon zitten. Ook als het harder gaat regenen geeft hij niet op, heel bijzonder! Het wordt droog en ik steek m'n sounderbox in m'n broekzak en ga even een praatje maken met het duo. Het blijkt inderdaad opa en kleinzoon te zijn en opa praat enthousiast over het vissen. De kleinzoon zit aanvankelijk nog als een standbeeld naar m'n dobber te kijken maar ontdooit en mengt zich met allerlei Engelse karpertermen (o.a. line aligner jawel) langzaam in het gesprek. Ik besef direct dat dit mannetje, wat 9 jaren oud blijkt te zijn, een geboren karpervisser moet zijn. 
 


Net voor het bruggetje weet ik de vis te blokken


Ineens krijst mijn sounderbox het uit en ik trek een sprint want het is de hengel die in de buurt van een bruggetje ligt die afgaat. Net voor de brug weet ik de vis te blokken en van achter de bomen komt een groot schepnet met een klein ventje er achter aangesneld. Met z'n eigen net gaat hij voor me scheppen. Een meter of 5 voor het schepnet toont een spiegelkarper zich voor het eerst aan de oppervlakte. Hij heeft de karper in een flits al herkend en noemt gelijk diens gewicht en lengte. Het moet niet veel gekker worden. Hij schept direct raak en haalt het net met inhoud keurig vertikaal uit het water. Nou, die hoeven we dus niet meer te wegen of te meten. Tot slot zet hij de vis met de duim in diens bek terug als een volleerde karperman. 
 


Samen met opa aan de waterkant


Opa gaat bij oma koffie drinken en de kleinzoon verkast en zetelt zich strak naast mij. Wel verraderlijk dicht bij de plek van de hengel die zonet afgegaan is. Ach, daar zijn het kinderen voor hè. Gebiologeerd kijkt hij naar het ritueel hoe ik het haakaas ververs en het hierna inclusief loodmontage door de visolie haal alvorens weer in te gooien. Hier moet hij alles van weten. Ik leg uit dat de olie een spoor naar de oppervlakte trekt in het warme water en de karper, als hij op half water zwemt, omlaag naar het aas kan trekken. Hierna luistert hij aandachtig naar een toelichting over het vissen met een snowman. Ik vertel hem, daar er in dit water veel troep op de bodem ligt, dat deze aaspresentatie wat meer opvalt en geef hem een paar northern special pop ups. Hij schept gelijk een bakje water om het snowmansysteem te testen.

Even later stel ik hem een vraag en komt hij met een antwoord waarbij de mini karpercrack hier voor het eerst laat merken dat hij toch gewoon een kind van 9 jaren oud is. Als hij namelijk z'n bak met allerlei verschillend gekleurde miniboilies toont weet hij bijna alle boiliesmaken te benoemen (geel is ananas, rood is aardbei etc). Alleen de  kleine groen gekleurde balletjes heeft hij nog niet benoemd en ik vraag hem welke smaak dat hij denkt dat dit is. Een zeer grappig maar qua vorm niet geheel onlogisch antwoord volgt; Tja, daar ben ik nog steeds niet achter gekomen…. misschien doperwten of zo.
 


Oei, dat moet een beste zijn
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.