Een jaar met een gouden randje

Het jaar 2013… Een jaar voor mij om met erg veel voldoening en een gelukkig gevoel op terug te kijken. Zo’n beetje alles wat ik probeerde lukte, zo’n beetje alle projecten slaagden en ik verbrak heel wat PR’s. Kortom… een jaar om nooit te vergeten en mee verder te werken in de toekomst. Ik heb er immers ontzettend veel van geleerd en kan al die ervaringen weer toepassen in de komende jaren.
 


Vissen is toch voornamelijk vallen en opstaan en leren van fouten of juist momenten van succes. 2013 begint voor mij aan een grote zandafgraving in Zwolle. Het is nog hartje januari, erg koud en de gevoelstemperatuur is verschrikkelijk te noemen. Dan druk ik het nog voorzichtig uit. Omdat het zo koud is en de karper vrijwel nergens te bekennen is besluit ik ook dit jaar om te beginnen met een aantal sessies met dood aas op snoek. Op deze koude dagen weet ik mij hier vaak goed mee te vermaken. Buiten verwachting gaat dat nog goed ook… heel goed! Hier even een korte samenvatting van de vissen uit het voorjaar:
 


Een paar prachtige monsters uit het hele vroege voorjaar en winter
 

Voorjaar

Het voorjaar begint te komen. De visserij op karper begint weer te kriebelen. De vogeltjes beginnen voorzichtig weer te fluiten. De bloemetjes laten zich overal weer zien en het straatbeeld veranderd van grauw en grijs naar kleurrijk en vrolijk. Ook de innerlijke mens in mij leeft een stuk minder depressief en krijgt er weer spontaan zin in. Mijn karperhengels liggen zowat te verstoffen op zolder. Het wordt rap tijd om ze daar eens weg te halen. De muizen zijn mij maar wat dankbaar voor het feit dat mijn hengels daar zo’n lange winter hebben gelegen. Het kurken handvat waar ik oh zo zuinig op ben wordt veelvuldig gebruikt voor het maken van een prachtig nest.
 


Het vroege voorjaar levert helaas barweinig op. Het zijn soms
momenten dat je de haren uit je hoofd zult trekken…


Oké… ik moet toegeven dat ik het er heel origineel uit vond zien. Maar het was nou niet de bedoeling om mijn juweeltjes ervoor te slopen. Immers lag er een deken in de buurt die mij een stuk warmer lijkt… maar goed! Koning winter kwam veel te laat en duurde veel te lang. Zelfs zo lang dat mijn visserij in het voorjaar totaal geen schot wou krijgen. Alles wat ik probeerde ging de mist in en van vangen was al helemaal geen sprake. Drama dus!
 


Late voorjaar / zomer

Wanneer het voorjaar meer en meer plaats maakt voor de zomer krijgt mijn visserij een beetje vorm. Een project dat in mijn gedachten staat om mee te beginnen krijgt de kans zich te ontwikkelen. Een voor mij nieuw water dat ik wil gaan bevissen (lees ‘’De onbekende verlaten plas’’). Wanneer ik begin met dit project besluipt mij een goed voorgevoel. Er is niets dat in de weg staat en alles verloopt volgens plan. Het is er heerlijk rustig, Ik kan er ongestoord mijn gang gaan en zelfs de meerkoeten laten mij met rust.
 


Een paar pareltjes van vissen uit een bijzondere plas


Het gaat zelfs zo goed dat ik binnen een paar weken tijd het overgrote deel van het bestand weet te vangen. Ik kan het zelf maar amper geloven, en toch is het de waarheid. Alle vissen die ik zag zwemmen met observaties en voersessies kwamen later poseren voor de camera. Kortom… een hele leerzame en prachtige tijd waar ik de komende jaren op verder kan bouwen.
 


Zomer / najaar

Wanneer de zomer aan zijn einde loopt en de herfst zijn intrede doet veranderen mijn plannen. Het water dat ik zeer succesvol beviste in de zomer maanden verruil ik nu voor de ruige rivier. Een nieuw project en tevens uitdaging waarin weer veel te beleven en leren valt. De rivier stond al tijden op mijn verlanglijstje maar ik had nooit genoeg drive of tijd om er echt serieus een begin aan te maken. Toch kon ik het nu niet laten om er mee te beginnen.
 


Eind 70 en begin 80 centimeter barbelen. Super sterk aan de hengel en prachtige
drils! Super mooie bijvangsten op de rivier wanneer je op karper vist.


Observeren deed ik er vaak en eigenlijk voelde ik mij er helemaal thuis. Het gevoel dat ik kreeg is moeilijk te omschrijven. Laat ik het maar proberen uit te leggen met de woorden: de verassing die na een aanbeet boven je landingsnet verschijnt is voor mij mooier en meer waard dan een vis met een naam van een putje! Nu kan ik dan ook met trots vertellen… verassingen en bijzondere vissen kwamen er zeker!
 


Karpers die voor altijd in mijn geheugen gegrift zullen staan.
Een karper op de rivier vind ik heel bijzonder

 


Slot 2013

Tot slot heb ik voor iedereen nog iets belangrijks te vertellen. Namelijk dat ik als karpervisser in het jaar 2013 weer erg veel  gezien dan wel geleerd heb. Ik ben begonnen te schrijven over mijn passie en probeer iedereen daarmee van leuk leesvoer te voorzien. Sinds een aantal dagen ben ik nu lid van de CarpFeeling crew. Ik ben blij verast met het feit dat Erwin mij hiervoor gevraagd heeft en ik hier in mag deelnemen. Ik ga mijn uiterste best doen om nog meer leuke en interessante verhalen op te zetten. In elk geval wil ik bij deze iedereen hartelijk bedanken voor de felicitaties en complimenten die ik heb mogen ontvangen na het bekend maken van mij bij het team. Ook wil ik alle karpervissers in het algemeen nog even meegeven dat Mensen met afgunst, jaloezie en andere persoonlijke tekortkomingen niet echt de sleutel zijn tot een goede sfeer aan de waterkant.

Ik hoop dan ook dat zulke onzin eens gaat ophouden en dat de karpervissers elkaar eens wat meer gaan gunnen. Gun elkaar die ene stek, gun elkaar die grote vis en zit elkaar vooral niet dwars. De enige die je ermee dwars zit ben je zelf. Wanneer we elkaar meer gaan gunnen zal het ook vast een stuk gezelliger worden. Ik ben er dan ook heel eerlijk in dat ik mij groen en geel heb geërgerd aan afgunst en jaloezie praktijken aan de waterkant. Wanneer karpervissers dit niet meer zullen doen zal er vast een meer gezellige sfeer ontstaan waarin iedereen misschien wel weer van elkaar kan leren!

Rest mij nog iedereen een goed uiteinde van 2013 te wensen en veel mooie vangsten in 2014!

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.