Een nieuw fototoestel?

(Karper)vissen en fotografie zijn twee dingen die haast hand in hand gaan met elkaar. Aan de ene kant natuurlijk omdat we een mooie vangst graag op de foto willen zetten als aandenken en aan de andere kant omdat er voor de liefhebber aan de waterkant vaak genoeg te zien en te fotograferen valt. Een landschapsfoto met je hengeltjes en een mooie zonsondergang op de achtergrond doen het altijd goed in een fotoalbum. Naast de vangsten is het dus leuk om wat sfeerplaten te schieten die het verhaal eromheen vertellen. Nu is het aanbod in camera’s enorm en de prijzen variëren tegenwoordig van minder dan 100 Euro voor een eenvoudige compactcamera, tot vele duizenden Euro’s voor de duurste spiegelreflexcamera’s. In veel gevallen kun je tegenwoordig met een niet al te dure compactcamera al hele deftige foto’s maken. Wat zijn nu bruikbare eigenschappen voor een camera als je deze hoofdzakelijk voor het vissen gaat gebruiken?


Het aanbod in camera’s is enorm

Tegenwoordig zie je dit handigheidje steeds vaker op fototoestellen; een draaibaar scherm. Handig als je vaak alleen eropuit gaat en aangewezen bent op de zelfontspanner. Zo heb je redelijk duidelijk in beeld hoe de foto eruit komt te zien en of jij en de gevangen vis er netjes op staan.


Een kantelbaar scherm, handig als je alleen bent

Naast een kantelbaar schermpje is het handig om een uitgebreide zelfontspanner functie op je camera te hebben voor het geval je dus vaak alleen op pad gaat. Het is niet alleen handig om de tijd tussen het indrukken van de ontspanknop en het maken van de foto in te kunnen stellen, het is tevens handig om een keuze te kunnen maken hoeveel foto’s er gemaakt worden.


Een mooie sfeerfoto maakt het verhaal compleet!

Ook is het handig om een zoomfunctie op je camera te hebben. Je hoeft gelukkig niet direct hard van stapel te lopen met dure camera’s en telelenzen om je onderwerp iets dichterbij te halen. Mocht je voor een compactcamera gaan en je wilt graag willen zoomen dan is het raadzaam om een camera te kiezen met een zo hoog mogelijke optische zoom in plaats van digitale zoom. Digitaal zoomen is eigenlijk niks meer dan de foto vergroten, wat ten koste gaat van de resolutie van de foto. Optisch zoomen wordt dus door de lens gedaan, waardoor je niet aan kwaliteit inboet omdat het aantal pixels drastisch vermindert.


Probeer een camera te kiezen met optische zoom in plaats van digitaal zoomen

De kwaliteit van de uiteindelijke foto’s verschilt per type en merk. Een paar jaar geleden verkocht ik mijn spiegelreflex om deze in te ruilen voor een duurdere compactcamera met een groot zoombereik en allerlei andere toeters en bellen. Helaas vielen de foto’s van deze camera ontzettend tegen met veel ruis en daardoor slechte kleuren en onscherpte. Het was daarnaast nogal treurig om te zien dat de foto’s van mijn pa’s camera, die toch een paar honderd Euro goedkoper was, veel betere foto’s maakte. Het prijskaartje zegt dus niet altijd alles en het is daarom slim om voor aanschaf even het internet af te speuren naar reviews over het betreffende fototoestel.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.