Een rondje om de wereld (deel 1)

Veel hengelsportmateriaal wat wij gebruiken in Nederland is afkomstig van Nederlandse, Duitse, Franse of Engelse merken. Velen van deze producten worden in Europa bedacht en gefabriceerd in China, Japan of Korea. Wij als Europese vissers zijn enorm verwend met het aanbod aan mooie en degelijke spullen. Doch is de wereld van karperproducten groter dan menig visser zal denken! Wie een beetje zich bezighoudt met de hengelsportmarkt, zal EFFTA (European Fishing Tackle Trade Association) wellicht kennen en de daarbij behorende beurs de EFFTEX. Wie ooit de mogelijkheid krijgt  om even rond te scharrelen op deze grote beurs, zal zich verbazen over de velen merken die worden tentoongesteld en voor jouw  helemaal nietszeggend zijn. In dit artikel 10  exotische karpermerken. Gewoon om je visie weer even te verrijken!


Bhagwati (India)

Bhagwati is de grootste producent en exporteur van visspullen in India. Dit bedrijf wat al 30 jaar actief is in de visserij, heeft speciaal voor de Europese markt een lijn aan karperproducten ontwikkeld die onder de naam ‘Carp Hunter’ de weg moeten vinden naar de Europese consument. In het scala aan producten kun je onder andere een klein arsenaal aan end tackle vinden, rodpods, beetverklikkers, swingers en een heuse roestvrijstalen lijn aan banksticks, rodpods en rodrests. Het gamma is nu nog klein te noemen maar daar zal ongetwijfeld verandering in gaan komen. De toekomst moet alleen uitwijzen of we meer gaan horen van dit Indiase merk op onze Nederlandse bodem!

Voor meer informatie: www.bhagwatiindia.comEen hanger van Bhagwati die het al velen jaren bij me volhoudt


Carson (Italië)

Het tweede merk is het Italiaanse Carson. Italie kent enkele bekendere hengelsport fabrikanten als Fishcon, Meccanica Vadese en K-Karp. Een vierde merk is Carson. Wanneer je de site van Carson opent, begint gelijk een vrolijk gestemd muziekje te spelen. Je komt gewoon even tot rust! Wie vervolgens op het kopje ‘Prodotti’ drukt, krijgt het enorme arsenaal aan producten te zien waaronder een heuse karperafdeling. Op deze karperafdeling zijn verschillende producten te vinden van end tackle, tot stoelen, piepers, rodrests en rodpods. Ook levert Carson in zijn gamma een groot arsenaal aan verlichting wat natuurlijk makkelijk is voor de late uurtjes. Nu zullen deze producten je niet gelijk verrassen. Ook omdat we natuurlijk hoge verwachtingen hebben qua materiaal. Waarom haal ik Carson dan aan? Omdat ze namelijk hele goede en handige rigtools verkopen! Van allerlei schaartjes, tot aan onthakingstangen en pliers toe. Zeer handig dacht ik zo!

Voor meer informatie: www.carson.it

Handige schaartjes van Carson


Holly Kudos (China)

En dan komen we aan in China waar we Holly Kudos vinden. Dit Chinese bedrijf wat in 1998 is opgericht, richt zich voornamelijk op karper en matchvissen. De 3000 verschillende producten worden vervaardigd in twee fabrieken in Danyang. In het gamma van dit goed opgerichte bedrijf is een meer dan complete range te vinden aan karperspullen. Van tenten, tot trolley’s en end tackle. Van hengels, molens tot complete rigs. Buiten dat Holly Kudos deze producten verkoopt onder eigen naam, worden ze ook vervaardigd voor enkele Europese bedrijven waarvan we in Nederland er eentje kennen.  Blader door hun catalogus heen en je weet wel welke ik bedoel!

Voor meer informatie: www.hollykudos.com

De catalogus van Holly Kudos


30plus (Engeland)

Van China gaan we weer terug naar het land waar alles is begonnen als het gaat om karpervissen. The English Roots! Het merk 30Plus (een dochtertje van Middy) is een relatief al lang bestaande speler op de markt. Dit merk wat verdeeld wordt door het Nederlandse Leonard Sports, zien we alleen nog niet veel in de Nederlandse hengelsportzaken. Momenteel zijn er circa 5 verkooppunten te vinden. Het gamma van 30Plus is zeer uitgebreid te noemen. Van een groot end tackle pakket inclusief diverse pva toebehoren, tot hengels, tassen, swingers en een kledinglijn die al een EMAP award kreeg. Een van de mooiste producten vind ik de gecamoufleerde haken die onder de naam Genomic camou over de toonbank gaan. Deze Multi colour haken zijn verkrijgbaar in de maatjes 4 tot en met 10 en zullen verkocht worden per 6 stuks op een blisterverpakking. Een product wat mij betreft zeker naar Nederland mag komen!

Voor meer informatie:  www.specimen30plus.com

De Genomic camou haken van 30PlusMarukyu baits (Japan)

Marukyu is een van Japans grootste aasfabrikanten en biedt diverse aassoorten aan op de markt die voor ons karpervissers interessant zijn. Het merk Marukyu onderscheid zich van andere merken door hun R&D. door steeds opzoek te blijven naar vernieuwde en onderscheidende ingrediënten, blijven ze verrassen!  In het gamma zijn onder andere boilies, soft hook pellets, grondvoeren, partikels, pellets en liquids te verkrijgen. De boilies van Marakyu bevatten meer dan 10 ingrediënten per boilie wat veel te noemen is om nog maar niet te spreken over hun grondvoeren waarvan de beste maar liefs 57 ingrediënten bevat! De benamingen van de producten zijn scheikundig te noemen. Hun pellets bijvoorbeeld hebben de naam SDP opgedrukt gekregen wat staat voor ‘Scientifically developed pellets’  het is maar hoe ver je wilt gaan!

Voor meer informatie: www.marukyu.com
 
ABR (Advanced Boilie Recipe) Boilies van MarukyuKureha Riverge (Japan)

Riverge is een Japans merk welke gespecialiseerd is in fluocarbon. Voor de karpervissers onder ons die graag gebruik maken van een fluocarbonnen voorslag, is Riverge wellicht de uitkomst. De fluocarbonnen lijnen van Riverge hebben de kwaliteiten die je mag verwachten van een merk als deze. De lijnen zijn nagenoeg onzichtbaar onderwater, zijn soepel, verkrijgbaar in velen diktes en zeer knoopvast. Riverge biedt verschillende type lijnen aan. Van Reel-soft, tot speciale lijnen als ACE en Grand Max en fluocarbon speciaal gericht op de karpervisserij. Zo biedt Riverge de ideale lijnen voor het maken van bijvoorbeeld chod- en stiffrigs. Riverge is wellicht het bekendste merk in dit artikel. Toch zie je deze klosjes maar weinig aan de waterkant wat jammer is. Vooral omdat Riverge ook een zeer uniek product in het assortiment heeft, namelijk Multi Trick. Een fluocarbonlijn die bestaat uit 5 afzonderlijke draden met een totale trekkracht van 20lb. Doordat de draden in het water los van elkaar komen, zullen karpers minder snel in de gaten hebben dat er wat mis is.

Voor meer informatie: www.flavourgigant.nl

Riverge Multi Trick, een bijzonder product


Koala products (Engeland)

En van Japan reizen we weer terug naar Engeland waar we een ander onbekend Engels merk tegenkomen namelijk Koala. Koala kun je het best vergelijken met het oude Ultimate. Een merk met een groot gamma aan interessante materialen voor een betaalbare prijs. het kopen van een complete visuitrusting is mogelijk bij hun zonder diep in de buidel te hoeven tasten! Koala levert sommige producten in een speciale ‘Smokey Branch’ camou print. Een camou print die we ook al zagen bij Gardner en ja, daar is hij weer, Ultimate. Zo kun je in iedergeval ongezien en goedkoop aan de waterkant vertoeven!

Voor meer informatie: www.koalaproducts.co.uk

De Glugbag van Koala in de camou ‘Smokey Branch’ uitvoering


Albastar (Tsjechië)

Albastar is een Tsjechisch merk met een groot gamma aan hengelsportaccessoires voor diverse disciplines. Ook de range aan karperartikelen is groot te noemen. Van molens, hengels tot kleinmateriaal, verlichting en tassen. Vooral de in camouflage kleuren gestoken caplights en hoofdlampen, zijn een streling voor het oog. Ook heeft Albastar een heus gamma aan rubberboten en waadpakken in het gamma. Weer eens wat anders dan de bekende Quicksilvers of Zodiacs!  Albastar vindt verdeling in Nederland via Fishtack. Een groothandel die ook de producten van Robinson voor zijn rekening neemt. Over het merk Robinson zometeen meer.

Voor meer informatie: www.fishtack.nl
K-Karp (Italie)

Het Italiaanse K-karp zien we gestaag verschijnen op de Nederlandse markt. Dit bedrijf wat gericht is op het ontwikkelen van karperproducten, heeft een groot gamma een producten die onze visserij kunnen verbeteren. De productrange strekt zich uit van hengels en molens, tot tenten en end tackle. Alle producten die nodig zijn om karper te vangen zijn aanwezig. Het Italiaanse K-karp blijft voordurend in ontwikkeling. Door diverse kanalen als fieldtesters, proberen ze de markt in de gaten te houden en daarop in te spelen. Dat kwaliteit hoog in het vaandel staat bij K-karp, zien we terug bij de hengels. Het bedrijf  geeft namelijk een levenslange garantie op hun hengels! K-karp wordt gedistribueerd door Trabucco welke we kennen van de hoofdlijnen. Ik ben zeer benieuwd op welke termijn deze producten ook op Nederlandse bodem toegankelijk worden!

Voor meer informatie: www.k-karp.com
Robinson (Polen)

En dan het laatste merk in deze reeks van 10 exotische karpermerken. Robinson is een allround merk wat visgerij maakt voor diverse disciplines. Een van deze disciplines is hun karperrange. Binnen deze range vinden we een kleinschalig pakket aan end tackle, piepers en swingers. Ook handige artikelen als hoofdlampjes, nette tackleboxes en foudralen en tassen zijn te vinden in hun range. Naast deze producten heeft Robinson ook een kleine range aan aroma’s en grondvoeren in het assortiment. Deze grondvoeren zijn samen met topmerk Marcel van der Eijnde ontwikkeld. De producten van Robinson zijn ideaal geschikt voor de beginnende visser. Doordat de producten betaalbaar zijn, is dit merk voor velen beginnende vissers, ideaal om eens te ruiken aan de karpervisserij!  Robinson wordt net als Albastar verdeeld door Fishtack. Op hun site kun je catalogi van beide merken downloaden.
Nawoord

We zijn aan het einde gekomen van deze lijst van 10 exotische karpermerken. Toch is deze opsomming maar het topje van de ijsberg. Daarom dat ik binnenkort weer eens de wereld rond ga voor 10 nieuwe merken. Gewoon handig voor mensen die weer eens wat anders zoeken dan de gangbare merken! Stay tuned op CarpFeeling!

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.