Een visie op hengels

Dit artikel verwijst naar het verhaal over hengels van Herwin en Dick een tijdje terug, dat al in 2009/2010 in De Karperwereld 65 te lezen was. Dit artikel is bedoeld voor de mensen die niet zo veel tijd of trek hebben om het tweedelige artikel van Herwin Kwint en Dick Willemsen te lezen. Echter, wil je alles tot in detail weten voor je overgaat tot de aanschaf van een nieuwe set karperhengels, dan raad ik je met klem aan deze artikelen (deel 1 en deel 2) van hun te lezen.

Dick Willemsen

Hengels zijn voor de één een gebruiksvoorwerp om vissen mee te vangen en voor de ander een onderdeel van zijn tackle tart collectie. De één koopt ze vooral vanwege de mooie metallic kleur en de strakke kurken handgreep, de ander meer omdat ze de juiste eigenschappen hebben voor zijn hardcore visserij. Want zeg nou eerlijk. Weet jij alles over hengels? Weet jij waarom je je hengels kocht? Heb je er goed over nagedacht? Of zomaar een setje aangeschaft omdat je alles van merk X hebt, en dus ook de hengels van merk X erbij wil? Of omdat je naar Frankrijk gaat en taaie 2,75 lb medium tapers nodig hebt voor het ruigere werk? 3 lb poken zodat er ook nog met gemak een meerval mee gedrild kan worden? Een setje van 300 euro, want meer geld heb je nu eenmaal niet, maar is dit setje eigenlijk wel wat je wil? Heb je ze goed getest? Wat zei de verkoper in de winkel? Trek hem maar eens goed krom? Die wil natuurlijk graag die hengels aan je verkopen.

Allemaal vragen die mij wel bekend zijn. En eerlijk gezegd heb ik bij de aanschaf van mijn eigen hengels ook totaal niet stil gestaan, sterker nog, deze heb ik vanuit een kofferbak gekocht, tweedehands op straat. Uit Den Haag kwamen ze. Ze zagen er goed uit op marktplaats. De verkoper kwam toevallig toch dat weekend in de buurt dus hey, we’ll see. En het was liefde op het eerste gezicht. Ze glommen nog mooi, geen krasje te bekennen, prima ogen erop en een prachtig kurken handvat. Helemaal mijn smaak. Ik heb ze nu 8 jaar en ik heb er nog nooit wat mee gehad. De pen van de pensluiting begint nu wel bij één van de hengels te slijten. De hengeldelen raken elkaar bijna. Dit is geen goed teken, maar we zullen zien hoe lang dit goed blijft gaan.

Mijn hengels, mijn smaak

Als jullie onlangs studio VisTV hebben gekeken, zag je Herwin Kwint zijn verhaal doen. Eén van de items over zijn visserij ging over hengels. Ik was direct geïnteresseerd en toen hij eenmaal op dreef was, onderbrak Marco hem alweer over een heel ander item en zat ik met ineens een aantal vragen over zijn interessante onderwerp.

Om er meer te weten over te komen heb ik hem hierover benaderd en kreeg gelijk een enthousiast antwoord van hem terug. Hij bleek dit onderwerp al in 2009/2010 te hebben onderzocht en beschreven. Samen met hengelbouwer Dick Willemsen (www.rodvisions.nl) werden de onderwerpen hefboomwerking, haakdruk, armdruk en hengeldemping onderzocht om zo meer inzicht te krijgen in de eigenschappen van diverse typen karperhengels. Een lastig onderwerp waar nog altijd maar weinig goede concrete informatie over is te vinden. Is 2,5 lb ook werkelijk 2,5 lb? En wat kun je nu helemaal met zo’n hengel?

Het werd een zeer interessant artikel voor iedereen die geïnteresseerd is in de eigenschappen van hengels. Mijn ogen werden althans geopend. En.. ik ben om dames en heren. Ik vis al jaren met plezier met mijn huidige hengels, maar ik denk ook al jaren aan iets anders, of een andere set hengels naast mijn huidige set puur voor een andere manier van vissen. Want ik was er al na schade en schande achter gekomen dat het vissen met de hengels die ik nu heb, alles behalve ideaal is voor het vissen vanuit de boot bijvoorbeeld. Of het vissen tussen obstakels, tussen bomen en struiken.

Krappe stek, makkelijker manoeuvreren met een korte hengel

Zo las ik een tijdje terug een artikel van Alijn over zijn bootvisserij en hij was helemaal overtuigd van het bootvissen met veel kortere hengels. Iets om over na te denken. Die wilde ik ook aanschaffen. De financiën lieten me dit helaas voorlopig niet toe. Maar ze zullen er gaan komen, dat is zeker.

Om het hele verhaal nog eens goed te evalueren werd ik door Dick uitgenodigd om eens te bomen over karperhengels en wat ik nu met de twee artikelen uit 2010 wilde doen. Op een zaterdagmiddag reed ik dus naar Klarenbeek, een kladblok vol aantekeningen en geen idee wat ik kon aantreffen, stond ik voor de deur bij Dick. De deur ging open en de handen werden geschud. Dick ging me voor naar zijn werkruimte en verhip, hij had nog klanten: Herwin en Kees. Wat een toeval! Helaas waren ze net van plan om weer weg te gaan, maar toch leuk om Herwin ook even gesproken te hebben.

De koffie werd gezet en voor ik het in de gaten had, stond na 2 uur praten de volgende klant al weer op de stoep. Twee uur leken wel een kwartiertje. Dick kan je zó veel over hengelbouw vertellen, daar is twee uur gewoon te kort voor. Sterker nog, ik was niet eens aan al mijn aantekeningen en vragen gekomen. Een aantal werden er nog snel beantwoord, gelukkig vond de klant dit niet erg (bedankt daarvoor nog, als je dit leest haha). Maar goed. Waar moet je nu op letten als je toch van plan bent een nieuwe set hengels aan te schaffen?

Over de schouder lakken

Ga eens goed bij je zelf na waarvoor je je hengels gebruikt? Wat is jou visserij? Vis je net als ik 50 procent vanuit de boot? En 50 procent met je voerboot? Of heb je lange afstandskanonnen nodig om met een bonk lood de 100 meter plus te overbruggen?

Tussen deze twee typen hengels zit al een wereld van verschil. Alles heeft te maken met de stugheid van je hengels. Welk type karperhengel is het meest geschikt voor jou visserij? Als je het artikel van Dick en Herwin leest, zal je zien dat je bedrogen uit komt als je alleen maar uitgaat van het aantal lb’s wat er op de blank van je hengel staat. Als jij denkt dat je met een stugge fast taper beter een zware oersterke karper kunt drillen dan met een soepele hengel die helemaal krom gaat tot in het handvat, dan heb je het dus mooi mis!

Voor beginnende vissers of vissers die graag lekker veel aktie in hun hengel willen zien, raad ik aan om een medium taper aan te schaffen. Het beste is, om in de winkel je hengel te testen. Met een molen en draad gaat dat het beste. Let er dan op dat je de hengel helemaal krom kunt trekken zonder dat ie halverwege bonk zegt. Dan is de demping gewoon te weinig. Let niet al te veel op de lb´s. neem dat maar met een korrel zout. Vaak klopt dit niet helemaal. Het belangrijkste is dat je een lekkere feeling hebt en dat ie goed krom gaat.

Frank, drillend vanuit de Vortex

Voor de vissers die vaak vanuit een boot een vis drillen zijn er tegenwoordig de kortere hengels van 9, 10 en 11 ft. Als je net als ik wel eens hebt meegemaakt dat je een vis aan het drillen bent bij harde wind met zo'n lange 13 ft'er, dan weet je dat het heel lastig wordt om de vis te scheppen (lees Marokko voor beginners, daar lees je hoe ik aan het stuntelen was om een vis te netten). De harde wind en de golven maakten het super lastig. De hengel moest helemaal naar achter en zwabberde hoog achter mijn hoofd. Haast oncontroleerbaar. Met een kortere hengel die ook nog eens hoepel rond gaat zal dit probleem minder zijn.

Drillen vanuit de boot, er is niks mooier

Kurk, foam of helemaal strakke blank is natuurlijk smaak. Let wel op de molenvoetafstand. Dit is het onderste deel van de hengel. Van de molen tot het eind. Stelregel hierin is dat wanneer je je arm gestrekt houdt, de afstand van oksel naar hand de meest ideale lengte is voor de molenvoetafstand. Dit verschilt dus per persoon. Het is belangrijk tijdens het landen van een vis, of bij het werpen met een fast taper.

En als je nu echt hengels voor het leven wilt aanschaffen. Ga dan naar Dick van Rodvisions. Hij kan samen met jou je wensen vervullen, maar ook goed uitleggen welke hengel er het beste bij je past. Wil je je hengel met goud en diamanten beleggen? Dat kan. Haha. Nee flauwekul natuurlijk, maar er is wel heel erg veel mogelijk en Dick maakt er echt een hengel voor het leven van.

Links de Kevin Maddocks stokken van Jeroen

Het kost natuurlijk wel een lieve duit, maar laten we eerlijk zijn. Men koopt ook een boot van 700/800 euro, tenten van 400/500 euro etc. En als je net als ik al 30 jaar op karper vist, heb je ook al 3 of 4 sets hengels versleten. Tel dat geld eens bij elkaar op en vraag je zelf eens af: waren dat nu de perfecte hengels? Denk er maar eens goed over na. Ik ben voor mijzelf al aan het sparen.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.