Eerst Hulp Bij Obstakelvisserij

Een obstakel is in mijn ogen alles wat een (geforceerde) lijnbreuk kan veroorzaken met de dood van een karper als het ergste gevolg. Als gevolg van moedwillig of onnodig genomen risico’s zwemmen er verminkte karpers rond en hebben er teveel het loodje gelegd. Om je op weg te helpen bij je obstakelvisserij heb ik het één en ander op papier gezet.

Het is overigens niet mijn bedoeling over te komen als een agent die met z’n verkeerde been uit bed is gestapt en een bekeuring uitschrijft omdat je 1 cm verkeerd geparkeerd staat. Maar omdat het een erg serieus onderwerp is, kan ik misschien onbedoeld ongenuanceerd uit de hoek komen.
 


Veelvoorkomende natuurlijke obstakels zijn bijvoorbeeld

• Bomen, boomwortels,  takken
• Taluds, veenbulten
• Mosselbanken
• Wiervelden, lelievelden
• Rietkragen
 

Karpergalg


Om de doorstroom van (water)verkeer te bevorderen heeft de mens obstakels geplaatst zoals

• Brugpeilers
• Dukdalfen
• Steigers
 
Maar ook schoeiingen waar geen onderhoud aan uitgevoerd wordt, veranderen in de loop der tijd in obstakels omdat alleen de palen overblijven en het achterliggende land afkalft onder invloed van golven. Bouwafval dat achtergelaten wordt in bijvoorbeeld zandafgravingen is een onzichtbare vijand van lijnen die niet schuurbestendig zijn en zorgt voor onaangename verrassingen als de stek niet eerst grondig wordt onderzocht.
 
Om te voorkomen dat een karper na geproefd te hebben van een smakelijk hapje de ultieme prijs moet betalen, is het beste wat je kan doen obstakels vermijden. Maar we zijn als karpervisser niet roomser dan de Paus dus zullen we moeten proberen zo veilig mogelijk te vissen om het risico te reduceren tot nihil.
 
Maak eerst een eerlijke overweging of je wel of niet toe bent aan deze risicovolle visserij. Weet je zeker dat je het aankunt, zorg dan dat je te allen tijde naar de obstakels toe kan als de vis zich vastzwemt om deze te bevrijden uit de hachelijke situatie. Een stabiele boot is hier vanzelfsprekend geschikt voor.
 
Tegenwoordig wordt er veel aandacht besteedt aan het welzijn van de karper. En dat is zeker niet zonder reden. Door onkunde worden vele vissen verminkt voor de rest van hun leven of erger ze gaan dood. Gebruik daarom bij voorkeur één van de systemen waarbij alleen de rig in de bek achterblijft in geval van lijnbreuk. Houd er rekening mee dat vissen met een dergelijk systeem niet een vrijbrief mag zijn om onverantwoord te gaan vissen. In handen van een onkundig persoon verliest een veilig systeem z'n waarde.
 
Een voorslag kan veel schade voorkomen. Kryston heeft een geweven lijn, Quicksilver, die tegen een stootje kan. Het is geen zinkende lijn maar dat zou ondergeschikt moeten zijn aan het welzijn van de vis. 60/100 Nylon kan in veel gevallen ook prima gebruikt worden. Schuurbestendigheid gaat voor trekkracht. Een controle van de lijn na iedere vangst kan overigens geen kwaad. Uiteindelijk gaat alles kapot.


Onnodig
 
Overdag kan het prima maar zorg ervoor dat de hengels binnen handbereik zijn. Even weglopen en de lijnen niet uit het water halen kan net te lang duren om ellende te voorkomen. Neem ’s nachts een veilige afstand van de obstakels zodat je zeker weet dat deze niet bereikt kunnen worden.
 
Grote afstanden overbruggen geniet niet de voorkeur. Evenmin obstakels bevissen als er veel zuurstof in het water aanwezig is. Zuurstof is brandstof voor de spieren dus hoe meer zuurstof hoe explosiever de vis.
 
Blind vertrouwen op een signaal van de beetmelder is ondanks goede bedoelingen niet de beste optie om een aanbeet te registreren. Een hengeltop die haaks op de lijn staat, is de beste beetindicatie. Soms geeft een beetmelder helemaal geen signaal terwijl de top al krom staat.
 
Subtiel vissen moet overboord. We zullen onze aanwezigheid moeten verraden door middel van een snaar strakke lijn naar de stek. Een gevlochten lijn is de beste optie zolang de voorslag lang genoeg is. Het is niet anders maar iedere meter die je prijsgeeft kan tot fatale gevolgen leiden.
 
Als een vis éénmaal op gang is gekomen, is deze moeilijk te stoppen. Vissen met een dichte slip verkleint de kans dat een karper zich toch nog vastzwemt ondanks alle genomen maatregelen. Ben je gehecht aan je spullen? Gebruik strakke rod locks en zorg ervoor dat de bank sticks of rod pod stevig verankerd zijn anders volgt de onvermijdelijke duik in het water.
 
Indien over alles goed is nagedacht, zal de karper alleen naar links, rechts of eigen kant kunnen zwemmen. Een paar meter naar achteren lopen kan echter geen kwaad. Continue met een dichte slip drillen komt niet ten goede aan de bek van de karper. Zodra je de vis uit balans hebt getrokken, kan je met een gerust hart de slip gaan afstellen.
 

Tot slot nog het volgende

Een vastgezwommen vis knapt er niet van op als er steeds harder aan de lijn wordt getrokken. Geef de vis de kans zich los te zwemmen als de de lijn heeft vastgezwommen in bijvoorbeeld een talud of  lelieveld. Hiervoor heeft de vis soms een uur nodig. Leg de hengel terug met de slip open. Op een gegeven moment zal de karper de weg vinden en weer in beweging komen. Duurt dat te lang dan biedt de boot de oplossing. Regelmatig blijkt de haak leeg. Spijtig genoeg betekent dat de haak uit de bek gescheurd is.


Levenslang verminkt

De juiste haak voor obstakelvisserij is dikdradig en pakt veel vlees. Er komt enorm veel kracht te staan op de haak tijdens het drillen met een dichte slip. Zoals ik eerder aanhaalde, moet de subtiliteit overboord. Nadeel kan zijn dat het hakend vermogen iets afneemt maar dat moeten we voor lief nemen. Beter voorkomen dan een bek die moet genezen.

Obstakelvisserij is echt absoluut niet vrij van risico's. Zint eer Ge begint!

Dave Troost

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.