EHBVO: De ziekte van Weil

In Engeland gaat het momenteel niet zo heel erg goed. Dagelijks hoor ik weer over nieuwe invasies aan beesten en ziektes die het Engelse vissers steeds moeilijker maken om vis te vangen. Denk aan de toename aan visetende otters en aalscholvers, de opkomst van de killer zoetwatergarnaal en Weils Disease! Over dit laatste gaan we het hebben want dit gaat ook ons aan. De Nederlandse benaming voor Weils Disease is de ziekte van Weil. Deze infectieziekte wordt verspreid door voornamelijk bruine ratten, muskusratten en muizen. In feite is het een beroepsziekte die vooral muskusratbestrijders en rioleringsmedewerkers treft. Toch zijn ook vissers een gevaarlijke doelgroep. In dit artikel alles omtrent de ziekte van Weil. Een ziekte die ons aan de waterkant ook kan treffen!


De grootste kans dat wij vissers in aanraking kunnen komen met deze ziekte is besmet zoet water. Dit water raakt besmet door rattenurine. Wanneer we in aanraking komen met besmet water dan kan de bacterie het lichaam binnenkomen via slijmvliezen,neus, oren,ogen en/of open wondjes. Vooral in lauw en amper stromend water is de kans het grootst dat de bacterie aanwezig is.


Een Sanitiser van Dr. Weils speciaal voor vissers


Symptonen

Over het algemeen veroorzaakt de ziekte van Weil griepachtige verschijnselen zoals hoofdpijn en misselijkheid. Andere symptomen zijn:

• Hoge koorts
• Ontsteking van één of beide nieren (Nefritis)
• Leverontsteking waardoor geelzucht wordt veroorzaakt
• Bloedingen
• Spierpijn in de kuiten
• Rode ogen
• Vergroting van lever en milt
• Lever- en nierfunctiestoornissen


Het hebben van één van de symptomen wil niet zeggen dat iemand de ziekte van Weil heeft. Wanneer iemand meerdere symptomen heeft is het raadzaam om een arts te bezoeken. De incubatieperiode van deze ziekte bedraagt tussen de 1 en 3 weken. Soms is het niet direct waarneembaar dat je de ziekte hebt. Het kan al beginnen met een lichte verhoging wat niet direct wordt geassocieerd met deze ziekte.
 


Antibacteriële Fishermans Wipes
 

De ziekte van Weil kan dodelijk zijn!

Doordat de ziekte van Weil kan zorgen voor lever- en nierfunctiestoornissen kan dit leiden tot een dodelijke afloop. Daarom is het ook belangrijk om deze informatie goed door te lezen en de symptonen goed te bestuderen. De behandeling na ontdekking moet namelijk tijdig in gang worden gezet.  De sterfkans is geschat door het Centrum van Beroepsziekten op 5% tot 10% wat hoog te noemen is! Wees dus alert! De ziekte van Weil gaat niet zomaar over maar moet echt behandeld worden met antibiotica.

 

 

Hoe kunnen we besmetting voorkomen?

• Niet gaan vissen! (geen optie, ik weet het!)
• Stekken met veel ratten mijden, verhoogd risico.
• Gaan vissen op stromend water.
• Na met je handen in het water te hebben gezeten gebruik maken van een antibacteriële emulsie, sanitiser,zeep of doekjes.
• Het dragen van beschermende kleding als laarzen en handschoenen.
 

Glycerona Desinfecterende Handgel. Goed om bij je te hebben!


Zorg dat als je met je handen in het water hebt gezeten je je handen even desinfecteert. Dit voorkomt al een hoop gezeur. De ziekte van Weil wordt onderschat en is onder vissers weinig bekend. Toch worden er jaarlijks in Nederland een kleine groep mensen besmet en sterven er zelfs mensen aan. In 2007 werden 7 mensen besmet waarvan er eentje uiteindelijk overleed alleen al in de provincie Friesland! De ziekte van Weil kan je leven veranderen en ondanks dat de risico’s in Nederland nog niet dramatisch hoog liggen, is voorkomen altijd beter dan genezen. Doe er je voordeel mee!
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.