EHBVO (Eerste Hulp Bij Vissers Ongelukken)

De meeste van ons vissers loopt wel eens een schrammetje aan de waterkant op. Bezeren we ons niet aan een tak of struik, dan vallen we allen wel een keertje op onze plaat. De een bezeert zich aan een braid schaartje of boilienaald, de ander probeert de scherpte van zijn haak per ongeluk op zijn handen uit. Allen van ons verwond zich weleens aan de waterkant. In dit artikel wil ik ingaan op EHBO middelen. Welke middelen kan de gemiddelde visser beter meenemen naar de waterkant? Waar moeten we op letten? En meer..

Als we aan EHBO middelen denken, dan denken de meeste gelijk aan verbandtrommels, pleisters en desinfecterende middelen. Velen van jullie zal vast wel een verbandtrommel thuis of in de auto hebben liggen. Hoeveel van jullie houdt ook een verbandtrommel in zijn vistas? Ik hoor jullie al denken, “die troep neemt alleen maar ruimte in en is extra bagage en dus gewicht” of de vaak gehoorde  uitspraak “ mij gebeurt toch nooit wat en van een schrammetje ga ik niet dood”.

Het bij je hebben van een First Aid kit kan levens bepalen!

Toch is het raadzaam om een stil te staan bij een simpel iets als EHBO. Wij vissers zijn natuurlijk veelal in de natuur te vinden waar een ongelukje sneller kan plaatsvinden als je denkt. Meestal vis je alleen of met zijn tweeën in niemandsland en soms is zelfs hulp verder weg dan je denkt. Daarom is het verstandig om een tasje aan te maken met bepaalde EHBO middelen. Wat moet er nu in zo’n tasje komen te zitten? Het volgende:

• Pleister assortiment
• Windels in verschillende afmetingen
• Kompressen in verschillende maten
• Een desinfecteermiddel
• Verbandtape (Leukoplast)
• Schaar
• Driehoeksverband
• Veiligheidsspelden
• Eventueel een paar handschoenen

Een klein maar volledig First Aid kitje van Web-tex


Je kan ervoor kiezen om een First aid kitje te kopen waar de meeste van bovenstaande producten al in zit. Vaak moet je een desinfecteermiddel erbij kopen. Je kan ook kiezen om de bovenstaande artikelen los te kopen en deze in een klein tasje te houden. Je zal zien dat een compact setje niet veel ruimte hoeft in te nemen.


Desinfecteermiddelen


Op de markt zijn verschillende desinfecteermiddel verkrijgbaar waarvan Betadine misschien wel de bekendste is. Ook Dettol en Sterilon zijn bekende merken op dit gebied. Hieronder een kleine productreview van deze merken:

Betadine:
Betadine is een desinfecteermiddel voor de behandeling en ter voorkoming van infecties in wonden.
Doel is om de wond te desinfecteren waardoor de wond sneller en mooier geneest. Verder is Betadine bacterie, schimmels en virus dodend. Door gebruik van Betadine heb je dus minder kans dat infecties, schimmels of virussen kans maken om het lichaam te verzwakken.

Dettol/Sterilon:
Idem dito als Betadine is Dettol/Sterilon voor het desinfecteren van de wond. Tevens is dit desinfecteermiddel verkrijgbaar in een spray wat hierdoor makkelijker aan te brengen is. Even sprayen en de wond is schoon!

Hansaplast vloeibare pleister:
Het merk Hansaplast levert verder nog twee producten die de moeite van het vermelden waard zijn. Zo hebben zij onder andere pleisters waar al een desinfecteermiddel is ingebracht. Heb je een wond, dan kun je gemakkelijk deze pleister erop plakken zonder dat je eerste de wond hoeft te desinfecteren. Een tweede product is de pleister spray. Door middel van het sprayen van dit goedje over de wond, wordt deze gedesinfecteerd en ontstaat er tevens een dun vliesje over de wond als een pleister. Deze transparante, ademende en flexibele laag fungeert hierdoor als een tweede huid. Hierdoor is de wond beschermt tegen bacteriën, water en ander vuil.

v.l.n.r. Betadine oplossing, Dettol/Sterilon vloeistof,
Hansaplast pleister spray en Sterilon desinfecteerspray.

 


Hoe te werk gaan bij een wond(je)?


Nu we het over een First Aid kitje hebben gehad en enkele desinfecteermiddelen aan bod zijn gekomen, reist natuurlijk de vraag wat te doen bij een wond. Daarom dat ik aan de hand van de volgende tien vragen jullie wil laten zien wat te doen bij een wond. Onderstaande sommering is afkomstig van een gezondheidscentrum om de beantwoording extra kracht bij te zetten.

• Wat houdt ontsmetten van een wond in??
Ontsmetten van een wond houdt in, dat de wond wordt behandeld met een desinfecterend middel dat micro-organismen doodt, zoals bijvoorbeeld jodium.

• Wanneer een wondje is ontstaan, ontsmet je dit??
Het is verstandig een wond altijd te ontsmetten. De beschermlaag van de huid is verdwenen waardoor micro-organismen de wond kunnen infecteren en ontsteken. Door de wond te ontsmetten worden de micro-organismen gedood, waardoor de wond sneller en mooier geneest.

•  Waarom is het belangrijk om een wond te ontsmetten??
Wanneer een wond is ontstaan, is de beschermlaag van de huid verdwenen. Micro-organismen kunnen nu gemakkelijk binnendringen en voor infecties en uiteindelijk ontstekingen zorgen. De wond geneest dan minder snel en soms ook minder mooi, waardoor littekens achterblijven.

• Als je een wond ontsmet, wanneer doe je dit?
Wanneer een wond rood en pijnlijk is, is deze al ontstoken. De wond geneest nu minder snel en er is meer kans op littekens. Het is daarom belangrijk om een infectie dan wel ontsteking van een wond, te voorkomen. Dit kan door direct wanneer een wond is ontstaan, deze te desinfecteren.

• Hoe behandel je een wond??
Wondverzorging gebeurt in 3 stappen:
1 Reinigen: vuil verwijderen
2 Desinfecteren: micro-organismen doden
3 Afdekken: beschermen

• Hoe lang behandel je een wond??
Het is belangrijk een wond te desinfecteren totdat deze gesloten is. Bij een open wond kunnen gemakkelijk micro-organismen binnendringen en de wond infecteren en laten ontsteken. Door de wond 1 à 2 maal daags te desinfecteren totdat de wond gesloten is, worden de aanwezige micro-organismen gedood en zal de wond sneller en mooier genezen.
   
• Met welk desinfecteermiddel behandel je een wond??
Het ideale desinfecteermiddel doodt zowel bacteriën, schimmels als virussen, het prikt niet en is niet irriterend voor de huid.

• Welke wonden zijn goed zelf te behandelen met een desinfecteermiddel??
Oppervlakkige huis-, tuin- en keukenwondjes kunnen goed zelf behandeld worden met een desinfecteermiddel. Open blaren zijn ook oppervlakkige worden en kunnen derhalve ook zelf worden behandeld. Bij twijfel is het altijd goed om arts te raadplegen. Bijvoorbeeld wanneer een wond diep is, op kwetsbare plekken voorkomt, of wanneer een brandwond groter is dan een 2 euro muntstuk.


Nog enkele andere tips


• Wanneer je gaat vissen, zorg ervoor dat iemand anders weet waar je gaat vissen. Mocht je nu een serieuze aandoening krijgen, dan weet in ieder geval een iemand je te vinden.

• Zorg ervoor dat je altijd een telefoon bij je hebt zodat je in geval van nood kan bellen naar familie of hulpdiensten. Denk aan een volle accu!

• Zorg ervoor dat je altijd een compact First Aid kitje bij je hebt. Al is het een boterhamzakje met eerste benodigdheden.

• Controleer minimaal een keer per jaar je First Aid kitje op houdbaarheid.  Pleisters, verband en desinfecteermiddelen kunnen over de houdbaarheidsdatum gaan!

• Aan te raden is om ook Paracetamol, Ibuprofen of een andere pijnstiller bij je te hebben mocht je aan de waterkant last van pijn krijgen (hoofdpijn, kiespijn etc.)

• Een karpermaaltijd is niet altijd even gezond. Een pakje Rennies kan een hoop ergernis besparen!


Vervolgens,


Hopelijk hebben jullie wat geleerd van bovenstaande artikel. Het bij je hebben van een compact EHBO kitje kan helemaal geen kwaad en kan zelfs levens redden!. Probeer ook aan de waterkant je wond(jes) te behandelen. De kans op infecties is in de natuur alleen maar groter. Onderschat verder de kracht van een EHBO kitje niet. Ook al denk je dat deze weinig kan uitmaken bij een grote serieuze wond, dan heb je het mis. Door middel van een EHBO kitje kan je namelijk ervoor zorgen dat de wond wordt afgekneld en hierdoor onnodig bloedverlies wordt voorkomen. Een heel essentieel iets!


Mocht je nu een serieuze wond oplopen tijdens de sessie, schroom je niet om een hulpdienst te bellen. Neem altijd het zekere voor het onzekere! Laad je batterij van je telefoon altijd op voordat je gaat vissen. Het zal toch cru zijn als je serieus verwond bent en je niemand kan bereiken met alle gevolgen van dien! Probeer niet alleen te gaan vissen. Het bij je hebben van een vismaat vergroot de kans dat een sessie veilig kan verlopen.

Denk niet bij jezelf, ‘er gebeurt mij toch niets’. Je zal zien dat een ongeluk in een klein hoekje zit! Wees bewust van de gevaren op je visplek. Eigen veiligheid gaat voor het vangen van een vis op een speciale onbereikbare plek. En tenslotte, probeer het vissen voor jezelf overzichtelijk te houden! Weet waar je EHBO kitje en je telefoon liggen als er eenmaal een noodsituatie aanbreekt!

Succes,

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.