EHBVO: insectenplagen (deel 3)

Mieren kunnen voor een ware plaag zorgen aan de waterkant. Sommige van jullie zullen het vast hebben meegemaakt dat zij na een nachtje vissen erachter kwamen dat hun tent toch niet zo goed stond als van tevoren was gedacht. Duizenden zwarte beestjes hebben zich opgehoopt in je tent. Enkele vonden de warmte van je slaapzak wel fijn, anderen begonnen liever aan het ontbijt en vonden de restjes baitdip die achter zijn gebleven aan de rand van de deksel wel verdomd lekker ruiken. Tja, mieren kunnen een ware plaag zijn om nog maar niet te spreken over hun rode broertjes. Nu natuurlijk de vraag, hoe komt je van ze af en als je dan gestoken bent, wat te doen. In dit deel van EHBVO insectenplagen krijg je daar antwoord op. Let’s begin!


De mier


De mier

Over het algemeen zijn mieren helemaal geen agressieve beestjes. Ze doen gewoon hun dagelijkse ding en zullen niet snel overgaan tot het aanvallen van mensen. Mieren kunnen bijten met hun scherpe kaken en doen dit alleen wanneer ze zich in het nauw voelen gedreven. Wanneer een mier bijt , doet hij dit zoals net gezegd met zijn scherpe kaken. Vervolgens draait hij om met zijn achterlijf een druppel mierenzuur in het wondje te spuiten. Het is dus nog echt werken ook voor die beestjes om ons te verwonden! Als je ze dus met rust laat zullen ze niet zo snel bijten. Helaas is het met rust laten van ze vaak een crime aangezien ze met hele kolonies je bivvy overnemen.


Symptomen

De symptomen van een mierenbeet zijn over het algemeen als volgt, de beet voel je meestal wel, vervolgens zwelt de plek op en ontstaat een prikkend en branderig gevoel. Vooral bij veel beten van bijvoorbeeld de rode variant, kun je behoorlijke plekken overhouden. Deze plekken gaan gepaard met hinderlijke jeuk en uitslag.


Wat te doen tegen mieren

En dan natuurlijk de vraag hoe we deze beestjes kunnen weren. Om ze te weren zijn tal van mogelijkheden maar het begin begint bij jezelf. Zorg er altijd voor dat je je afval goed opbergt aan de waterkant. Mieren zijn namelijk net als alle andere insecten gek op zoetigheid. Denk ook hierbij weer aan de baitdips, flavours en boosters en boilies die ook voor mieren een zeer aantrekkelijke geur hebben. Probeer vooral zoetwaren goed op te bergen. Dit scheelt al een beetje.

Ruim je rommel op en niet alleen tegen mieren!


Mieren lokdoos

Mieren zijn van nature redelijk nieuwsgierige beestjes en verkennen en verdedigen hun territorium goed. De kans is dus groot dat mieren toch even poolshoogte komen nemen in je bivvy. Om mieren buiten je bivvy te houden, kun je gebruik maken van een mieren lokdoos. De euforie hemzelf aangezien we mieren willen weg hebben door ze te lokken! Enfin, als je een mieren lokdoos goed gebruikt kan deze zeker werken. Zet hem op een plaats ver van je bivvy af waardoor de mieren de lokdoos verkiezen boven je bivvy. Die enkeling die je bivvy toch bijzonderder vindt, kun je rustig elimineren!

Een mierenlokdoos van Bayer


Poeders

Mieren zijn geen liefhebbers van tal van poeders. Poeders gaan namelijk kleven aan hun pootjes en later aan hun vleugeltjes wat ze natuurlijk als naar ervaren. Enkele poeders die uitermate geschikt zijn, zijn als volgt. Vimpoeder, talkpoeder, maïzena of allesbinder, bakpoeder,koffiedik,  zout, waspoeder, bloem. Koop dus even een zip-loc zakje en doet wat poeder hierin voor je sessie. Strooi een mooie linie poeder voor je bivvy en de mieren blijven op afstand. Een bergje zout voor de bivvy helpt overigens ook goed tegen slakken! Ook soms een nogal omstreden beestje. Ook is er speciaal mierenpoeder te koop in de handel (Baygon, Xardin of Bayer). De mieren nemen dit poeder (lees: fijne korrels) mee naar hun nest waar de koningin snoept van de korrels. Het eten heeft een dodelijke afloop en een kolonie mieren zonder koningin is ten dode opgeschreven. Simpel maar effectief dus. Het is alleen wel even oppassen bij controles van de plaatselijke politie of boa. Een zak wit poeder kan nog weleens tot unieke gebeurtenissen leiden!

Je bivvy omringen met koperdraad kan werken!


Koper

En dan gaan we over op koper. De een zweert bij koper tegen mieren, de ander gelooft er niet in. Toch zijn er zat mensen die een 5 eurocent munt leggen op de plek des onheils. Mieren blijken namelijk niet zo gek te zijn op koper. Nu is het natuurlijk wat lastig om de gehele ingang van je bivvy te betegelen met 5 eurocent munten. Daarom is het raadzamer om koperdraad te kopen. je blokkeert met de draad de ingang en de mieren blijven uit de buurt. Pas alleen wel op met koperdieven!


Kruiden en planten tegen mieren

Ook mieren zijn niet gek op alle natuurlijke geuren. Onder andere de geur van Afrikaantjes, goudsbloemen, lavendel, boerenwormkruid, bieslook, knoflook, ui en ook in mindere mate citroen zijn geuren die ze niet kunnen waarderen. Ook kruiden als mint, nootmuskaat en kaneel zijn opties. Nou is het natuurlijk niet de bedoeling dat we een hele (kruiden)tuin gaan aanleggen voor de bivvy. Wat we wel kunnen doen is de aanschaf van een toiletblokje in de geur lavendel of een sprayflacon meenemen met water en daar aan toegevoegd enkele kruiden. Wanneer je de kruiden mengt met water heb je namelijk minder kans dat de kruiden vervliegen door de wind. Een andere tip die ik las is om Dettol te verdunnen met water en dit te sprayen rondom je bivvy. Ook dit blijkt te helpen tegen mieren.

VSM Prrrikweg gelei voor als je toch gebeten bent


Chemische middeltjes

Naast natuurlijke middelen zijn ook ammoniak, Glassex, chloor en afwasmiddel, zowel verdund als onverdund prima te gebruiken om mieren op afstand te houden. De samenstelling en geur kunnen ze niet waarderen.


De mierenbom

Voor langdurige sessies is de mierenbom misschien wel een van de beste (tevens meest dieronvriendelijke) methode om mieren te laten verdwijnen. De mierenbom is een zoete samenstelling waarbij je gist of producten die gaan gisten gebruikt als dodelijk middel. Een voorbeeld is bruine suiker. De mieren nemen dit mee naar hun hol, snoepen ervan waarna de suiker gaat gisten in hun maagjes en de mieren overlijden. Een ander voorbeeld is confituur of jam met daaraan toegevoegd gist. Het effect is idem dito. De toevoeging van gist aan zoetwaren (de reden waarom ze het eten) blijkt niet alleen bij mieren te werken. Ook bijen en wespen zijn op deze manier te elimineren.

Mierenpoeder van Vapona


Verkassen

Zoals je jullie wellicht wel lezen is het dus nog knap lastig om mieren te mijden. Er zijn genoeg middelen tegen mieren maar lang niet allen zijn geschikt aan de waterkant. Daarbij komt nog eens dat mieren doorzettingsvermogen hebben en altijd wel een manier vinden om binnen te komen. Soms is het dan ook beter om gewoonweg je tent te verzetten of te verkassen. Mieren in je tent is namelijk een ware ramp!


Wat te doen als je toch gebeten bent

Tja, het onvermijdelijke is gebeurt, je bent toch gestoken door mieren. Wat kun je doen tegen deze beten? Het volgende.

• Ga niet lopen krabben aan de bultjes. Je verergert de situatie!
• Ontsmet de wondjes met alcohol of een andere desinfecterend middel als Betadine of Dettol.
• Dep azijn op de wondjes, de jeuk gaan vanzelf weg
• Dep komkommer, ui of knoflook op de wondjes
• Gebruik een verzachtende crème als Azaron, VSM Prrrikweg of Afterbite om de jeuk te bestrijden.

Afterbite, voor als je toch gebeten bent


Nawoord

Mieren kunnen een ware plaag zijn voor veel vissers. Ondanks dat ze niet snel bijten, is het krioelen over je heen al erg genoeg. De beste remedie is het goed weghouden van zoetigheden waarbij het aas niet vergeten moet worden. houdt afval op afstand en gooi etenswaren dus niet van je af. Mocht dit niet genoeg zijn, dan kun je denken aan andere foefjes als poeders, mierenlok dozen en andere meer chemische producten. Houdt er altijd alleen wel rekening mee dat je in de natuur zit. Chemische middelen als speciale mierenpoeders zijn werkzaam maar ook andere ‘lievere’ beesten als eekhoorns, konijnen, egels en hazen kunnen bezwijken aan deze goedjes! Weet daarom dus altijd wat je doet!


De volgende keer in EHBVO: Insectenplagen het laatste deel! deel 4. Teken!

Tim van Zanten,

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.