Exclusiviteit van vismateriaal

/>Momenteel leven we in een tijd waar in het aanbod aan hengelsportmateriaal enorm toereikend is aan onze behoeften. Dagelijks komen er wel nieuwe interessante en oninteressante producten uit die we volgens de fabrikanten beslist moeten kopen om onze vangsten te verbeteren. Het is de simpele weg van marketing die hier aan bijdraagt en dat is voor de innovatiedrang van de fabrikanten niet slecht. Een andere tendens die we steeds vaker merken is de weg van personifiëring. De keuze voor exclusief materiaal, handgebouwd en vaak aardig aan de prijs. Over deze exclusiviteit gaat dit artikel. Voor vissers en hun ideeën over exclusiviteit en de wondere wereld er van. 


Zeer exclusief, de Nevilles SS. De prijzen blijven stijgen met de jaren

Stilstand is achteruitgang, een vaak gehoorde uitspraak die in velen markten thuis is. Als we kijken naar de ICT wereld dan maak je bij de experts alleen de blits met de allernieuwste technieken. Heb jij een verouderde computer dan spreken we eerder over ‘rommel’ dan over een exclusief oldskool product. In de hengelsport is dit niet anders. De nieuwste hengels en beetverklikkers brengen vaak de grootste ego bij mensen omhoog. Met je nieuwe set-up aan de waterkant zitten en al je kwijlende vissende con collega’s zien staren naar je net te blitse spulletjes blijft een enorme voldoening. Toch zijn nieuwe materialen lang niet altijd exclusief. Ben je een van de eerste vissers die vist met die materialen dan heb je een bepaalde exclusiviteit. Ben je bevoordeeld dat alleen jij met deze materialen mag vissen dan neemt die exclusiviteit toe. Maar zal wellicht jaloezie tegen je werken.

De Solar Gold Plated World Wide Pod

Exclusiviteit geldt niet alleen voor de allernieuwste snufjes die nog lastig te verkrijgen zijn. Voor oldskool materiaal geldt dit net zo erg en soms zeker nog veel meer. Exclusiviteit betekent dat een product schaars is, lastig te verkrijgen en dat er moeite voor gedaan moet worden om dit te verkrijgen. Oldskool materiaal is vaak lastig te verkrijgen omdat het niet geproduceerd meer wordt en daarom steeds minder wordt aangeboden. Vaak is het zo dat hoe ouder het product, hoe moeilijker het te verkrijgen is (in een redelijke staat) en hoe duurder het product wordt. Ook daar ligt weer een bottleneck want alles draait om de vraag naar het product. Een Gold Plated Solar World Wide pod is exclusief doordat er weinig van zijn gemaakt en weinig van zijn verkocht (wat wil je ook met een prijskaartje van 1000 euro!) Helaas is de vraag hierna zo klein dat het product niet duurder wordt maar juist goedkoper. Met een beetje zoeken kan je er wel eentje op de kop tikken voor een 500 euro wat toch een waardedaling betekent van 50%! Zo is het met veel dingen. een setje Daiwa Tournament SS-3000 molens wordt steeds duurder door de enorme vraag van tackle tarts. Door de tackle tart hype worden oude molens opeens veel meer waard dan dat ze ooit nieuw hebben gekost.

Het Solar Satelite System wordt met de jaren duurder

De mate van exclusiviteit is dus mede afhankelijk van de vraag en de interesse van de kopers voor dergelijke producten. Toch gaat het voornamelijk om de moeite die iemand wilt nemen om een product te kopen. als we kijken naar de Engelse markt met de talloze Custom bedrijfjes als Defiant MPS, AGT, NXN Customs, Army Andy, Century, Cotswold etcetera, dan zijn deze vaak handgebouwde producten aardig aan de prijs. In Engeland ligt de mate van exclusiviteit van deze producten drastisch lager als dat wij vastelanders ze zouden moeten kopen. Wij moeten er immers meer voor doen dan de Engelsen zelf om ze te bemachtigen. Het internet heeft de afstanden verkleint waardoor wij beter aan deze spullen geraken. Doch zie je nog weinig echte exclusieve producten op het vaste land.

Zwarte bobbins met zilveren kettingen van NXN Customs. Exclusief?

Als we als voorbeeld de NXN Customs hangers nemen van hierboven. Exclusief in Nederland maar de prijs van een setje ligt ver beneden een setje van Fox of Matrix. Prijs bepaald hier dus niet de exclusiviteit maar meer de moeite die iemand neemt om aan zo’n setje te geraken. Een ander iets is de exclusiviteit van personifiëring. Laten we een handgebouwde set hengels maken dan betalen we vaak een vermogen. We betalen immers voor handgebouwde hengels speciaal voor jouw vervaardigd. Je mag deze hengels exclusief noemen omdat er weinig zijn die vissen met dezelfde hengels. Ga je vervolgens deze hengels laten voorzien van je eigen initialen of je volledige naam, dan daalt de exclusiviteit. Je hengels zijn dan wel one of a kind maar bij wederverkoop zullen veel vissers achter hun oren krabben of ze 2e hands hengels zullen kopen waarop de naam of initialen staan van een ander. Het wordt natuurlijk wat anders als je net de Nobelprijs hebt gewonnen natuurlijk! Dan worden zelfs je oude schoenen nog verkocht voor teveel geld!


Als laatste is het natuurlijk vanzelfsprekend dat de prijs en exclusiviteit van een product mede wordt bepaald door de status ervan. Een van de eerste Nash Titan Vipers met enkele gaten erin zal weinig meer opleveren. Een in perfecte staat verkerende Hardy Richard Walker Avon doet dat wel. Daarnaast is er altijd het gezegde ‘wat de gek er voor geeft’ en dat geld binnen de hengelsport zeker.
Exclusiviteit blijft dus een heel bijzonder begrip. Het wordt gecreëerd door vraag en aanbod en kan worden opgehemeld door trend en hypes. Het hebben van de eerste beetmelders ooit, de Herons, is voor sommige een droom. Andere zullen zich afvragen waarom iemand zoveel geld wilt neertellen voor zulke ‘lelijke’ en ‘simpele’ piepers. Ook het hebben van het enigste setje custom made buzzer bars van merk X ter wereld is exclusief te noemen. Weet niemand van het bestaan af dan zal er ook nooit vraag zijn en valt die exclusiviteit weg. Zoveel mensen, zoveel wensen en dat maakt het begrip zo lastig. Het is voor ieder zijn eigen vraag wat hij prefereert. Zo kan het gebeuren dat een visser met een godvermogen aan oldskoolmateriaal aan de waterkant zit terwijl je mede visser denkt ‘wat een oude zooi heeft die man’. Het is soms een rare wereld. Een wereld die gecreëerd wordt door liefhebbers, optimisten en pessimisten.

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.