Fotograferen met een spiegelreflex

Vorige week heb ik over wat korte tips geschreven die je karperfoto’s nét dat beetje extra kunnen geven. Nu zijn er tal van verschillende typen camera’s te koop van diverse merken, van de kleinere compactcamera’s tot de grote spiegelreflexcamera’s. Ikzelf fotografeer al jaren met een spiegelreflex omdat fotografie naast het vissen ook een hobby van me is en wie zich serieus met fotografie bezig houdt komt uiteindelijk meestal bij een spiegelreflex uit, want de mogelijkheden zijn met deze camera’s namelijk stukken groter. Niet alleen wanneer je met een karper op de foto gaat, maar ook als je bijvoorbeeld een mooie landschapsfoto wil maken met je hengels, wilde dieren en gevogelte in de omgeving of een mooie zonsopkomst of ondergang.

 


Waarom is een spiegelreflex beter dan de eerdergenoemde compactcamera’s? Het belangrijkste verschil zit hem in de sensor. In elke digitale camera bevindt zich een beeldsensor. Die beeldsensor vangt het licht op wat door de lens valt en dat vormt de uiteindelijke foto. Deze beeldsensor zit er dus in plaats van het filmrolletje van vroeger. De beeldsensor die in een spiegelreflex zit is een stuk groter dan die van de compactcamera en dat uit zich in betere foto’s. In het kort komt dit omdat op de kleinere sensoren de pixels ook een stuk kleiner zijn waardoor elke pixel minder licht op kan vangen. Hierdoor zullen de kleinere pixels sneller foute gegevens opslaan wat zich uit in ruis (bij weinig licht) en foutieve kleuren. Nu is het natuurlijk zo dat de technologie niet stil staat en met de meeste compactcamera’s kun je tegenwoordig al heel aardige plaatsjes schieten, maar wat fotokwaliteit betreft staat de spiegelrelfex nog steeds bovenaan. 
 


Tijdens het vissen valt er altijd wel iets te fotograferen


Een andere voordeel van spiegelreflexcamera’s zijn de lenzen. Deze zijn namelijk stukken groter en van een veel hogere kwaliteit wat zich met name uit in de scherpte en kleuren van de foto’s. Daarnaast kun je met een spiegelreflex lenzen verwisselen waardoor je voor elke foto de ideale lens erop kunt schroeven. Hierdoor heb je natuurlijk wel het nadeel dat je al snel met een extra tas loopt te zeulen met alle cameraspullen. Verder zal het ook geen verrassing zijn dat het met een spiegelreflex en wat verschillende lenzen al snel flink in de kosten kan lopen. Toch zijn er tegenwoordig al heel aardige instapmodellen van onder andere Canon en Nikon. Deze worden meestal verkocht in combinatie met een lens waardoor je gelijk kunt beginnen met plaatjes schieten. Wil ik er als laatste nog wel even aan toevoegen dat het uiteraard niet zo is dat je met een spiegelreflex automatisch aan de lopende band topfoto’s maakt. Je hebt met een spiegelrelfex een camera in handen die technisch gezien in staat is om hele mooie foto’s (tegenwoordig ook films) te maken, maar je zult je wel eerst wegwijs moeten maken in alle verschillende functies en instellingen dus daar zal ik in een volgend artikel proberen wat dieper op in te gaan.


 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.