Fotografietip: Less is more

Een veel gemaakte fout is dat we (té) veel informatie in één foto willen laten zien. We proberen zo veel mogelijk binnen het kader van de camera te proppen. Begrijpelijk, want de omgeving kan ook prachtig zijn maar dit heeft vaak als resultaat dat een foto erg 'rommelig' oogt. Alles wat extra wordt vastgelegd leidt de aandacht af van waar het uiteindelijk om gaat.

Aan de hand van een aantal voorbeelden (uitsneden) kan ik jullie laten zien dat de foto veel rustiger wordt en vooral een stuk spannender oogt. Het loont dus om even wat langer door je camera te kijken en te zoeken naar de meest spannende compositie.


De bovenste foto is het origineel. Een foto van een prachtige schubkarper die in zijn geheel op de foto staat. Omdat er erg veel gebeurd op de achtergrond wordt de aandacht afgeleid van de vis. Ook de blik van de vanger (bewondering) is niet goed zichtbaar. Door een speelse uitsnede te maken laat je veel aan de verbeelding over en ligt de focus op de vis.


Er is helemaal niets mis met het origineel (boven) maar ook in dit geval zal een scherpe uitsnede de foto nét wat interessanter maken. Hij heeft iets weg van een detailfoto en dit kijkt altijd lekker weg.

Natuurlijk verschillen smaken maar met minder omgeving en spannende composities worden je hersenen geprikkeld de foto af te maken. Dit maakt de foto interessant en dus mooier. Speel dus wat meer met je camera om die ene plaat te schieten die een plek aan je muur verdient!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.