frustratie en pech omzetten in geluk

Iedereen krijgt er vroeg of laat in zijn visserij mee te maken. Materialen waar je dagelijks gebruik van maakt gaat eens iets aan kapot. We gebruiken onze materialen intensief en dienen we goed te onderhouden. Desondanks is het helaas niet altijd genoeg om gebreken te voorkomen. Hoe frustrerend is dat? Nu hoor ik iedereen denken: enorm! Dat klopt… de materialen die we dagelijks gebruiken in onze visserij hebben we hard nodig.

De sessie die je vist valt en staat al snel met het goed functioneren van al je materiaal dat je mee sleept. Wanneer één schakel in het geheel weg valt kan het zijn dat de cirkel niet meer rond is. Deze ronde cirkel heb je net nodig om je rig goed neer te leggen, de beetregistratie naar wens is, of die ene stek in het water te kunnen bereiken. Vergelijk het maar met kerstboom lampjes. Wanneer één lampje het opgeeft doet meteen de hele streng het niet meer. Maar dan? Hoe ga je daar mee om.. en kan je toch de sessie tot een goed en succesvol einde brengen? In dit verhaal ga ik jullie vertellen wat mijn ervaring en manier daarin is en hoe ik toch uiteindelijk enorme pech en frustratie wist om te zetten in geluk en leermomenten.
 


Pechweek

In mijn vorige verslag over ‘riviergeweld’ beschreef ik al uitgebreid hoe veel werk je soms moet verrichten om op die ene mooie stek te kunnen vissen. Het resultaat dat je wilt behalen lijkt soms erg moeilijk en onbereikbaar. alles moet uit de kast gehaald worden en je materiaal krijgt het zwaar te voorduren. Zo viste ik op de rivier een tijdje geleden een sessie van 5 dagen aaneengesloten. Helaas kreeg ik in deze sessie te maken met pech… heel veel pech! Het materiaal waar ik altijd zo op kon vertrouwen ging achter elkaar stuk. Ik zal het lijstje met kapotte spullen even opnoemen. Voerboot, dieptemeter, trolley, lieslaarzen, delkim, mijn tent begon te lekken, en als klap op de vuurpijl verspeel ik een vis. De frustratie en het ongeloof was compleet. De nog vele haren op mijn hoofd waren zowat niet veilig meer. Uit frustratie had ik ze er zowat uit getrokken. Toch omdat ik een bloed fanatieke visser ben bleef mijn adrenaline stromen zoals het hoort. De enorme drang en passie waarmee ik vis was nog steeds genoeg om door te zetten. Ik besluit een paar aanpassingen te verrichten en met opgeheven hoofd door te zetten tot ik mijn sessie moet stoppen. Ik besluit in plaats van met lieslaarzen maar gewoon met oude gympen het water in te stappen. Op deze manier kan ik toch mijn hengels op de juiste manier ingooien en ze op de goede plek krijgen. Aangezien één van mijn delkims het helaas heeft opgegeven moet ik toch een oplossing bedenken. Ik besluit de derde hengel pal voor mijn tent neer te zetten en maar af te wachten tot de slip begint te ratelen. Op deze manier zal ik toch de hengel nog kunnen benutten en de aanbeet kunnen opmerken. Met deze aanpassingen vis ik verder en hoop ik er het beste van. 
 


Materiaal dat ik hard nodig heb staat er helaas ongebruikt bij


Als ik ’s ochtends wakker word na een rustige nacht schijnt het zonnetje al heerlijk op mijn gezicht. De watervogels zijn al druk op zoek naar voedsel en het water stroomt rustig door de rivier. het lijkt alsof er een mooie dag in aantocht is. Het blijft de hele dag mooi weer  verder en mijn vertrouwen voor een vis begint weer langzaam te groeien. ’s Middags om een uur of vier lig ik even een dutje te doen als ik ineens wakker wordt van een raar geluid. Als ik ineens besef dat het de hengel zonder delkim is. De slip giert het uit en de top staat te stuiteren op de steun. Als ik de vis na een dril van ruim een kwartier boven mijn landingsnet zie verschijnen kan ik het even niet geloven. Een kleine waarschijnlijk project spiegel heeft mijn aas gevonden en was beresterk in het gevecht. Het leek even alsof ik met een grote vis te maken had. Dit is niet het geval maar de voldoening is er niet minder om. Toch met een paar aanpassingen en doorzettingsvermogen een vis gevangen. Wat ik wilde bereiken is gelukt en op deze manier weet ik toch een pech moment om te zetten in een leer moment. Dit leer moment zorgt nu toch nog voor een mooie vis. Wanneer je in dergelijke situaties terecht komt… bedenk jezelf dan goed of er manieren zijn waardoor je toch nog door kunt vissen. Het scheelt thuis op de bank een hoop frustratie. De uren die je vist wil je toch immers graag benutten na een drukke werkweek. Alle verloren uren zijn dan erg jammer. In die uren had je met een kleine aanpassing toch misschien een vis kunnen vangen…
 


Een prachtig beschubte project spiegel. Een pareltje van groot water
 

conclusie

Mocht er in je visserij nu ooit eens zo’n moment zich aandoen als wat ik heb meegemaakt, bedenk jezelf dan goed wat je het beste kunt doen. Geef niet zomaar op of ga gefrustreerd naar huis. Vaak zijn er allerlei manieren om je sessie toch te kunnen redden. Zo kan je toch ondanks de materialen die niet functioneren naar behoren toch nog het resultaat bereiken wat je wilt. Dit maakt niet alleen je dag maar ook de sessie toch nog een stukje beter dan je had verwacht.

Succes!! 

 

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.