Geklopt door de zomerbol van Aalten

Op groot water is naast locatie goed voeren toch wel de belangrijkste troef. Hier een leuk voorbeeld van goed voeren op een goede stek maar we werden afgetroefd want het kwam dit keer van de kant van onze concurrent.

Door toeval kwamen we in 2003 in Frankrijk op een stuwmeer naast een kennis van Evert Aalten te zitten. Aalten was een geniale aas en voer crack uit de jaren 90 die uitging van de berekening van de voedingswaarde van een boilie om zo de optimale samenstelling van het aas in verhouding tot de watertemperatuur te realiseren. In zijn eerste boek “Succesvol vissen op grote karper” lichtte hij toe hoe hij op uitgestrekt water in eigen land grote karper wist te vangen. Hij voerde globaal gezien met het omhoog gaan van de watertemperatuur boilies met een steeds hoger percentage koolhydraten. Met kouder water voerde hij uiteraard veel kleinere en met warmer water veel grotere porties. In combinatie met 3 dagen voorvoeren werd er vervolgens op de 4e dag gevist en vaak grote karper afgeroomd. Hij schreef meerdere boeken maar na zijn baanbrekende eerste boek stonden sommigen aanvankelijk sceptisch tegenover zijn inventieve gedachten. Dit sloeg, nadat velen zijn strategie uitgetest hadden, behoorlijk om.
 


Afijn, terug naar het strijdtoneel; Lac de Bouzey in de Vogezen. Er bevond zich daar op dat moment nog een zeer kleine toplaag van zware vissen uit een eerdere uitzetting welke een aantal jaren terug een vidange overleefd hadden. Er werd gesproken over zo'n 10 stuks dus het was wel het verhaal van een speld in een hooiberg op 130 hectaren water maar een paar maanden voor ons optreden verscheen er bij een visser op onze stek toch zomaar zo'n joekel tussen de kleinere vissen door. Het gros van de vissen was van de uitzetting na de vidange en dit betrof voornamelijk spiegels die toen pakweg tussen de 12 en 25 pond wogen.
 


Evert Aalten was een aas en voer specialist


We visten op dat stuwmeer op een bijzondere stek namelijk een soort onderwater berg. Het ondiepste punt op de top was anderhalve meter en dit liep naar 2 kanten geleidelijk af naar zo'n 5 meter en verder naar links en rechts bleef het vlak 5 meter diep. Wij visten met onze beproefde boilies vanaf de top schuin de helling af naar rechts en de maat van Aalten viste vanaf de top zo omlaag de andere kant uit. Zo hadden we hengels op alle dieptes liggen tot zeg maar onderaan de bult. Aanvankelijk vingen wij iets beter door de hoge instant response van onze zoet geflavourde boilies maar het was hoog zomer en onze buurman viste en voerde met Aalten's zomerboilie. Dit was een zeer koolhydraatrijke doorschransbol die Evert zelf ook juist inzette bij hoge watertemperaturen (bovendien zonder flavour) en die kostte slechts 2 euro de kilo dus hij kon royaal strooien. Hij zwom gewoon z'n voerboilies uit en het was wel lachen toen hij tijdens zo'n zwemtocht naar ons op de kant een keer riep dat hij ineens een “close encounter” met een grote snoek had. Hij liever dan ik, maar dit terzijde.
 


Het strijdtoneel; Lac de Bouzey


Er schiet me nu tussendoor nog iets geinigs te binnen over ideale zomerboilies. Een bepaalde karpervisser vertelde mij ooit dat zijn favoriete zomerknikker de wintermix peach/kelp was. Dit is helemaal zo gek nog niet want door het lage eiwit/hoge koolhydraat gehalte bereikte hij met deze schrale bol na het voeren hetzelfde als Evert Aalten destijds met zijn zomermix namelijk massale vreetorgies bij hoge watertemperaturen. Terug naar de Frankrijksessie; na een paar dagen sloeg de vangst om en bleek de vangkracht van de bol van onze buurman na enkele voerdagen. We kregen het nakijken van deze broodballen die door hun lage eiwitgehalte niet verzadigden en aan de lopende band geconsumeerd bleven worden door de karpers.
 


Deze boilies fungeerden puur als brandstof om weer verder te gaan met azen. Toen we als test een dag andersom gingen zitten bleven we klop krijgen. We vingen wel af en toe een karper [overigens helaas geen toppers] maar de vis ging nu op onze aanvankelijke rechtse hellingstek compleet los op de koolhydraatrijke tarwebol naar recept van good old Evert Aalten.


Tekst & Fotografie: Jan Schipper

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.