Graskarper passie

Het is donderdag 13 juni 2013 wanneer ik in alle vroegte wakker word. Ik besef dat mij vandaag een bijzondere dag te wachten staat. Ik doe namelijk vandaag mijn eindexamen van de sportvisacademie. Een gebeurtenis wat best een beetje spanning met zich mee brengt. Het examen verloopt voorspoedig waarna een eindgesprek volgt. ik haal mijn diploma en kan mijn geluk niet op. Het is feest bij Vos hengelsport en ik besef mij maar al te goed dat mijn visserij de komende weken alleen maar mooier en mooier zal worden. 
 

Ineens heb ik alle tijd van de wereld en beginnen mijn vissersgedachten over uren te draaien. Foto’s uit de afgelopen sessies en momenten van keiharde runs spoken door mijn hoofd. Ik krijg het er zelfs een beetje warm van en de zin om naar het water te gaan wordt groter dan ooit. Wat een heerlijk gevoel van rust. Onbeperkt lang vissen, zonder dat ik ook maar ergens rekening mee dien te houden of aan moet denken. Geweldig denk ik bij mezelf, en ik word alsmaar vrolijker en gemotiveerder.
 


Een prachtige graskarper van 96 cm uit voorgaande sessies


Na een geslaagd feestje met familie en vrienden kan het dan echt beginnen. Het plan is twee dagen voor voeren, zodat de graskarpers mijn stek gaan herkennen en er de volgende keer weer komen voor een lekker hapje. De derde dag en nacht moest het dan gaan worden om te vissen. Zouden ze er weer zitten? Zouden de grote graskarpers er ook weer zijn? Zouden ze weer gaan eten? En weer een paar runs per nacht? Ik vraag mezelf van alles af en de adrenalinekick zoals een fanatieke karpervisser die heeft wordt groter en groter. Als ik op zondag ochtend wakker wordt besef ik mij dat het tijd is. Tijd om mijn auto in te pakken, mijn rigs te beazen, mijn eten en drinken klaar te maken en vervolgens te vertrekken naar het water. De hele lijst met benodigde spullen wordt gecheckt en dan is het echt zover. Ik start de auto en rijd vol spanning naar het water. Onderweg begint mijn lichaam wat te trillen en voel ik de spanning….. ergens van binnen wordt mij verteld dat mij iets te wachten staat. Ik vraag mij natuurlijk enorm af wat dit zal zijn, en de motivatie groeit werkelijk tot boven mijn hoofd.
 


Prachtig!


Wanneer ik aankom bij het water na een flink stuk gelopen te hebben, kijk ik rustig even om me heen en observeer ik de stek. Er is een heerlijk windje te zien op het water en de golfjes staan recht op mijn kant gericht. Dit moet lukken!! Denk ik in mezelf en snel tuig ik mijn hengels op. Als alle 3 de hengels in liggen neem ik even rustig de tijd om mijn tent en stretcher neer te zetten. wanneer ik daarmee bezig ben is het ineens mijn delkim die enorm begint te krijsen, en overduidelijk laat weten dat een grote vis zich gemeld heeft aan de andere kant van de lijn. Ik gris de hengel van de steun en na ruim 15 minuten drillen ligt er een prachtig zilveren gespierde vis op de mat. Het is er weer één. Mijn geliefde graskarper.
 


De eerste vis van de sessie is een feit, en met 94 cm weer ééntje van de categorie 90+


Het blijft een tijdje angstvallig stil op de stek, en ik begin te vermoeden dat ik misschien te weinig gevoerd heb. Ik blijf even een half uurtje goed aandachtig observeren waarin ik toch een paar graskarpers kan ontdekken. Ze verraden zich door af en toe aan de oppervlakte boven mijn stek te draaien. Ik besluit nog even te wachten met bijvoeren. Dan ineens wordt mijn vermoeden bevestigd. Mijn delkim begint wat te piepen en ik besef me dat het de aanbeet van een brasem is. Overigens een flinke deurmat, wat ik zo tussendoor helemaal niet erg vind. Ik beaas mijn rig opnieuw en slinger de rig weer richting de stek. Ik besluit nu toch bij te gaan voeren omdat ik weet dat brasems vaak niet alleen zijn. Ze kunnen flink vreten met een groepje en ik vermoed dan ook dat er nog maar weinig ligt voor de graskarpers.
 


In afwachting op


Ik pak mijn voerschep en strooi wat gebroken boilies en mais richting de stek. Inmiddels is het ’s avonds laat rond 23:00 uur en de stek is nog steeds rustig. Ik besluit er een lekker biertje op open te trekken en mijn eerste gevangen vis van vanmorgen te vieren. Wanneer ik het biertje op heb ben ik al aardig vermoeid. Ik besluit te gaan slapen en langzaam vertrek ik naar het dromenland der grote karpers. Midden in mijn slaap om 04:15 uur word ik ruw gewekt door een krijsende delkim die in de fik lijkt te vliegen. De vis gaat er werkelijk als een razende vandoor en de spoel van de molen spint als een gek. Wanneer ik de hengel van de steun gris en contact vind met de vis merk ik direct dat ik te maken heb met een reus. De vis snelt de diepte in en ik heb werkelijk niks te vertellen. Momenten van spanning volgen en ik sta te trillen op mijn benen. Dan ineens wanneer de vis dichterbij komt zie ik een lange massieve vis in het water liggen vlak voor mijn netkoord. Wanneer ik mijn net onder de vis schuif probeer ik de steel zo snel als ik kan omhoog te trekken. Poeh!! Die is binnen. Ik kijk met mijn hoofdlampje het net in en zie een enorme graskarper liggen. Yes!! Het is weer zo’n grote.
 


De magische meter grens wordt overschreden. Met 104 cm en 15,4 kilo is het weer een reus!


Na mijn prachtige vangst geniet ik nog even na. Ik tuur vanaf mijn stretcher het water over en besef dat ik weer geluk heb gehad. Ik besluit nog even een paar uurtjes te gaan slapen tot het licht wordt en sluit mijn ogen met een goed gevoel. Wanneer ik wakker wordt in de vroege ochtend door het licht van de opkomende zon weet ik dat er niet meer in zat. Helaas!. Maar met het resultaat van gisteren en vannacht mag ik trots zijn denk ik bij mezelf. Ik besluit mijn spullen op te ruimen en maar eens huiswaarts te keren. De volgende sessie staat over een paar dagen alweer gepland. Ik heb er nu alweer zin in!.
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.