Half om Half

"Mag het een onsje meer zijn"? Nee, ik heb het niet over een lekker stuk gehakt, maar over je haakaas. We experimenteren allemaal maar wat graag met verschillende kleurtjes, formaten en vormen als het gaat om haakaas. Deze frisse combinaties kunnen vaak verrassend veel vis in je net krijgen.


Deze vergistte zich in mijn suspenderend haakaas.

Enige tijd geleden ben ik steeds meer gaan letten op het balanceren van mijn haakaas. Naast het feit dat je haakaas onderwater natuurlijker beweegt zal het ook tijdens de opname verder in de bek van de karper schieten. Tijdens het azen zuigt een karper voedseldeeltjes op en moet hier een bepaalde krachtsinspanning voor leveren. Wanneer het haakaas vrijwel "niet" weegt, zal het bij deze inspanning verder in de bek schieten waardoor je meer kans hebt dat de vis geprikt wordt.

De keuze is reuze!

Het uitbalanceren van je aas kan natuurlijk op verschillende manieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van pop-up's, waarvan je het drijfvermogen kunt compenseren met loodgewicht. Ik maak zelf het liefst gebruik van een pop-up in combinatie met een gewone boilie. Ik heb het dan niet over een "gewone" snowman, maar over twee halve boilies die samen een geheel vormen. Een halve pop-up en een halve boilie.

Ook het gewicht van partikels is goed te compenseren

Wanneer je beide halve boilies op een hair plaatst zal het haakaas zinken op het gewicht van de haak. Met een goede pop-up zal het geheel heel erg langzaam afzinken en vrijwel gewichtloos op de bodem liggen. Je kunt hiervoor natuurlijk gebruik maken van twee halve boilies met dezelfde kleur en smaak. Het aas zal op deze manier niet afwijken van de overige gevoerde boilies. Het is natuurlijk ook een optie om twee verschillende kleuren en / of smaken in te zetten. Op deze manier gebruik je het attractieve voordeel van de snowman maar hou je de gestroomlijnde vorm van een boilie. Een bijkomend voordeel aan deze presentatie is dat halve boilies meer flavours uitlekken. Je hebt dus meer attractie van je haakaas dan normaal.

Alvorens je de presentatie richting je stek slingert, is het wel handig je rig even te testen of hij daadwerkelijk langzaam afzinkt. Je moet er toch niet aan denken dat de pop-up teveel drijfvermogen heeft en je hele rig omhoog houdt…

Erwin van Hensbergen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.