Het bereiden van tijgernoten

Een van de meest interessante aassoorten voor de karpervisserij is de tijgernoot. Dit ‘knolletje’ heeft een enorme vangkracht en is zowel instant in te zetten als op een voerstek. Een goede tijgernoot is knapperig en vol van smaak, iets wat de karper duidelijk waardeert. Wanneer je zelf een droge en een bereide tijgernoot opeet merk je dat er een hele interessante smaak aan deze tijgernoten zit.
Je kunt er voor kiezen om de tijgernoot kant en klaar te kopen bij verschillende aasbedrijven, maar het is natuurlijk veel goedkoper om de tijgernoten zelf klaar te maken. Wanneer je tijgernoten koopt in een (bulk)verpakking dan zijn ze gedroogd en niet klaar om mee te vissen. Er zijn twee opties om deze droge tijgernoten om te toveren naar het topaas zoals wij het kennen.

Weken en koken (aan te raden)

De eerste optie is een combinatie tussen voorweken en koken. De tijgernoten zijn gedroogd en zullen door het weken veel vocht opnemen. De noot zet hierdoor flink uit en wordt beter verteerbaar. Houd voor het weken een minimale tijd aan van 24 uur. Na het weken dien je de tijgernoten gedurende 1 uur te koken zodat ze volledig volgezogen raken met vocht en uitzetten. Door het koken worden de tijgernoten ook een stuk attractiever en knapperiger.


Gevallen voor een tijgernoot

Enkel koken

De tweede optie is om de tijgernoten enkel te koken. Doordat het weekproces achterwege gelaten wordt is het noodzaak om de tijgernoten veel langer te koken (minimaal twee uur). Wanneer je de tijgernoten korter kookt dan zullen ze niet volledig uitzetten en blijft de noot moeilijk verteerbaar voor de karper. Kies je voor deze optie, bedenk je dan wel dat het energieverbruik enorm zal toenemen. De noten zijn klaar als ze glad zijn en geen rimpels meer vertonen.


Het is belangrijk om de tijgernoten lang genoeg te koken
 
Na het koken laat je de tijgernoten afkoelen in het kookwater. Het is aan te raden om dit water niet om te spoelen want in het kookwater zitten vrijgekomen stoffen die later onderdeel worden van een gistingsproces. Zelf kiep ik de kookpan altijd leeg  in een emmer die ik met een deksel afsluit en een paar dagen laat staan. Na ongeveer twee a drie dagen beginnen de tijgernoten te ‘slijmen’. Dit is een gevolg door het gistingsproces van de tijgernoten. Hierbij worden suikers uit de tijgernoot getrokken die een slijm gaan vormen. Dit slijm is extreem zoet en zorgt voor een nog hogere aantrekkingskracht. Het werkt dus als een magneet op de karpers.


Het eindproduct

Wil je dit gistingsproces en de smaak beïnvloeden dan kan je naar eigen wens bepaalde producten toevoegen tijdens of voor het koken. Veel vissers gebruiken hiervoor een flesje bruin bier of (basterd)suiker. Zelf voeg ik vrijwel nooit iets toe aangezien de tijgers al voldoende attractief zijn zonder deze toevoegingen.

Tip

Zelf ben ik een grootverbruiker van tijgernoten. Om altijd over ‘verse’ tijgernoten te kunnen beschikken zorg ik dat ik enkele dagen na het koken een emmer met tijgernoten en het kookvocht in de vriezer zet. Hierdoor kan ik op elk gewenst moment de tijgernoten ontdooien en inzetten. Haal je tijgers ongeveer 24 uur voor je sessie uit de vriezer en ze zijn klaar als je gaat vissen. Wil je kleine hoeveelheiden tijgernoten invriezen, stop ze dan in diepvrieszakjes of plastic bakjes (van de Chinees).
 

Diepvriestijgers, ingevroren in het tijgerslijm

Regelmatig lees ik berichten van verontruste vissers die bang zijn dat hun tijgernoten niet goed zijn omdat ze niet zijn gaan slijmen. Dit kan met versheid van de producten te maken hebben, alsmede de temperatuur waarin ze staan, maar een tijgernoot hoeft niet per se te slijmen om te kunnen vangen!

Veel succes met het bereiden van je tijgernoten en ik weet zeker dat dit aas je een aantal mooie vissen zal opleveren!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.