Het camoufleren van je haak

Het camoufleren van de laatste meter is de laatste jaren een hot item geworden aan de waterkant. Vooral merken als Spro Strategy met de Fuzz en Solar met hun Weed Effect hebben bijgedragen in de zoektocht naar optimale rig camouflage. Wie liever afziet van deze toch wat duurdere systemen en toch zijn rigjes optimaal wil camoufleren, bespreken we in dit artikel een simpele maar doeltreffende oplossing om je haak te camoufleren. Het camoufleren van je haak door middel van leadcore!

Het knopen van deze gecamoufleerde haak begint bij het afknippen van je favoriete lengte onderlijn en de keuze van een geschikte haak. In dit voorbeeld heb ik gekozen voor een Longshank van Gamakatsu en onderlijnmateriaal van Rig Marole.


Knip de gewenste lengte onderlijn af van de klos

Maak vervolgens een hair naar wens en knoop de haak middens een knotless knot aan de onderlijn..
Knoop d.m.v. een knotless knot de haak aan de onderlijn

Nu pakken we een rolletje leadcore. Hoe dikker de leadcore, hoe makkelijker je zo meteen de leadcore kan verwerken. In dit voorbeeld heb ik gekozen voor Korda Extra Tough leadcore 45lb in de kleur Khaki.

Deze Korda leadcore is uitermate geschikt voor deze methode

Knip met een schaartje 2 centimeter leadcore af en verwijder de loden kern.

Verwijder de loden kern uit de leadcore

Pak nu een splicing needle (een lip close needle werkt nog beter) en splice de leadcore over je naald.

Splice de leadcore over je naald

Nu trekken we de leadcore over de onderlijn heen en schuiven hem richting haak.

Schuif de leadcore richting haak

Nu komt een lastig stukje. De leadcore moet over de haak worden geschoven. Dit wilt niet altijd even goed gaan. Een kleine tip is om zowel het haakoog als het uiteinde van de leadcore iets in te smeren met vaseline. Schuif de leadcore zover dat het oog van de haak weer zichtbaar wordt.

Het oog van de haak moet weer zichtbaar worden

Vervolgens pakken we shrinktube waarbij ik de dikte 1.2 tot 1.6mm prefereer. We knippen een 1,5 centimeter af en rijgen deze over de onderlijn.

Shrinktube van 1.6 tot 1.2mm is prima geschikt

Plaats de shrinktube over de haak en leadcore

Nu is het zaak om de shrinktube te laten krimpen. Ik prefereer om de haakbocht te verlengen en maak een lichte curve waardoor de haakpunt net niet wijst naar het uiteinde van de shrinktube.

Maak een lichte curve in de shrinktube

en het resultaat is daar!


Door gebruik te maken van verschillende kleuren en diktes leadcore, kun je zo eindeloos variëren. De haak is gecamoufleerd en de leadcore beperkt de inhaking niet doordat het stuk leadcore na de shrinktube vrijuit kan schuiven over de haak. Om het effect nog wat pluiziger te maken kun je de draadjes iets uit elkaar trekken. Een andere mogelijkheid is om de leadcore iets in te knippen. Wees creatief en camoufleer je haak!

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.