Het creëren van een vertikaal voerspoor

Het gebruik van stickmixen wordt binnen de karpervisserij steeds populairder. Het vertrouwen groeit bij veel karpervissers als een gedoseerde hoeveelheid voer dichtbij hun haakaas hebben liggen. De mogelijkheden met stickmixen zijn eindeloos. Veelal wordt een mix gebruikt van gecrunchde boilies, grondvoer, pellets, vis en visolie en andere olierijke additieven. Middens dit artikel wil ik mijn visie geven over het gebruik van stickmixen als vertikaal voerspoor. Een ideale mogelijkheid om ook vissen die in de hogere waterlagen zwemmen, naar beneden te krijgen om ze zodoende aan het azen te krijgen. de mogelijkheden met stickmixen zijn eindeloos. Onderstaande methode is voor mij de meest doeltreffende samenstelling. Een samenstelling waar ik al jaren enorme vertrouwen in heb.

Iedereen heeft waarschijnlijk weleens eens gezien hoe een stickmix onderwater uit elkaar klapt. Vaak is het zo dat hoe strakker het pva om de mix is gebonden, hoe groter de explosie wanneer het water de pva laat verdwijnen. Hoe groter de explosie, hoe meer voerdeeltjes wijder worden verspreid waardoor je echt een kleine voerplek om je haakaas creëert. Ik zelf vind het altijd belangrijk dat een stickmix zowel hele losse deeltjes , en dus lichte deeltjes als zware deeltjes bevat. De losse ingrediënten zullen zich bij de explosie van de bag goed verspreiden terwijl de zwaardere ingrediënten dicht bij je haakaas zullen blijven liggen. Attractie pur sang! Het is daarom ook belangrijk dat je bij je keuze van stickmix zowel drijvende als niet drijvende ingrediënten gebruikt. De combinatie is de kracht van mijn stickmixen!


Een goede verticale stickmix begint bij de keuze voor ingrediënten

Voor mij begint een goede stickmix bij de keuze van de ingrediënten. Ik mag graag producten op vismeelbasis gebruiken bij het maken van een stickmix. Mijn keuze bij een verticale stickmix gaat hierbij uit naar trouvit. De reden hiervoor is dat dit grovere deeltjes zijn dan vismeel. Hierdoor verspreiden ze zich heel mooie onderwater wanneer de bag open knapt. Vooral de combinatie met drijvende pellets en aminol of salminol genieten mijn absolute voorkeur. Verder is een stickmix zonder tonijn in olie (let hier op bij aankoop, neem geen tonijn op waterbasis aangezien je pva daar niet van houdt!) een van de basisingrediënten in je mix. Verdere toevoegingen zijn visolie of Sensas Aromix Vers de Vase. Vooral deze op oliebasis gebaseerde flavour kan in de lente en zomer enorme verrassingen teweegbrengen! Vers de Vase, oftwel rode muggenlarve, zijn dan ook in deze maanden een natuurlijke voedselbron.

Dan nu de manier hoe ik mijn stickmix maak. Zoals ik net al zei gebruik ik graag drijvende pellets in mijn stickmix. Deze zorgen uiteindelijk voor de verticale uitwaseming die ik graag ziet. Het begin van het vervaardigen van mijn stickmix zijn dan ook kleine drijvende 6mm pellets. In dit geval Bait-tech 6mm Expander pellets. Ook olierijke honden- of kattenbrokjes zijn uitermate geschikt hiervoor zoals Tompoes Variantjes.

6 mile Bait-tech Expander pellets genieten mijn voorkeur

Om ervoor te zorgen dat deze pellets attractiever worden, iets zwaarder (dan drijven ze minder snel naar de oppervlakte) en iets sponziger, laat ik ze een geruime tijd staan in Aminol of Aromix Vers de Vase (afhankelijk van het jaargetijde). Naast drijvende pellets voeg ik ook gewone vismeelpellets toe die na de explosie van de bag netjes blijven liggen rondom het haakaas.

Gesoakte drijvende pellets in aminol

Of drijvende pellets en Variantjes in Aromix Vers de vase

De drijvende pellets en Variantjes laat ik een geruime tijd staan. Ze moeten niet te sponzig worden (dan zinken ze) maar ook niet te hard (dan drijven ze te snel naar de oppervlakte) ik soak ze meestal een 30min tot 45min en dan zijn ze voor mij prima.

In de tussentijd kan ik beginnen met de droge mix. Allereerst giet ik een paar honderd gram trouvit in een emmer. Met een Krusha maal ik visboilies tot net geen poeder en voeg deze toe aan de trouvit.

Gemaalde boilies voeg ik toe aan de trouvit

Vervolgens pak ik de kip en vis schilfers van het merk Best Friend. Deze gedroogde stukjes kip en vis zijn lekker vettig en geven qua kleur een mooie tegenstelling tot het wat lichtere vismeel. Met een baitgrinder maal ik de reepjes tot kleinere stukjes die ik ook door de droge mix verwerk.

Een top-ingrediënt wat lekker vettig is

De droge mix is klaar, op naar de tonijn!

Als laatst maal ik met de baitgrinder nog wat drijvende pellets en Variantjes tot poeder. Dit zorgt ervoor dat de mix een hoger drijfgehalte krijgt! Vervolgens voegen we een van de belangrijkste stickmix ingrediënten toe, de tonijn in olie!

Voor mij een van de meest belangrijke ingrediënten in een stickmix, tonijn in olie!

Ik giet zowel de olie als de tonijn door de mix. Beide zijn enorm attractief en ik zie dan ook niet in waarom sommige vissers alleen de olie willen gebruiken! wanneer ik het blikje tonijn door de mix roer, zorg ik ervoor dat er zo min mogelijk klontjes worden gevormd. De tonijn moet goed verdeeld worden over de mix. Je mix is nu klaar voor verwerking. Is de mix te droog dan voeg je nog wat olie toe, is hij te nat dan kun je trouvit bijvoegen.

Zorg dat de mix geen grote klontjes meer bevat zoals hierboven!

Nu is het tijd om pva bags te gaan maken. Belangrijk is om de stickmix compact te drukken in je pva tube door middel van een plunger. Probeer het pva goed strak te knopen. Hoe strakker geknoopt, hoe beter de explosie straks wordt. Chroom je ook niet om meerdere maten sticks te maken. Wissel eens af qua lengte en dikte!

Goed materiaal is het halve werk!

Een tip is om meerdere sticks van tevoren te maken. Zo kun je makkelijk verversen of vervangen aan de waterkant. Neem de sticks in een afgesloten emmer of tas mee naar de waterkant. Regen is namelijk nogal funest voor pva!

Meerdere maten attractieve pva sticks


Het haakaas

Nu kom ik bij de keuze van mijn haakaas. Wanneer je een vertikaal voerspoor wilt ontwikkelen en vissen uit andere waterlagen wilt halen, dan vind ik het een pre om een attractief haakaas te gebruiken wat lekker opvalt. Ik zelf vis graag snowman style waarbij als bottom bait graag kies voor een goed geurende vismeel bal. Mijn voorkeur gaat uit naar de Monstercrab/bloodworm boilies van het Duitse Black Label baits. Als pop-up verkies ik een kleine spicy 16mm pop-up als een groene Black pepper van MTC baits of een fluo groene plastic maïskorrel van Enterprise tackle. De groene kleur is mijn inziens fel genoeg om karper aan te trekken en de geur van deze aasjes is opvallend.

De groene geflavourde maiskorrels van Enterprise Tackle zijn ideaal

We hebben het haakaas gemonteerd op de hair. het gevulde pva zakje schuiven we vervolgens over de onderlijn en we bevestigen deze aan het lood. Er kan gevist worden. Om ervoor te zorgen dat de haak schoon de bodem bereikt, monteer ik nog een pva wokkel op de haak.

Een pva wokkel zorgt ervoor dat de haak vrij blijft van
vuil en de boel niet in de knoop kan vliegen

De montage is er klaar voor


Moment Suprême

En dan gaan we een stick testen. Ik vul een grote glazen kom met water en laat de montage inclusief stick in de kom vallen.

Dan komt het echte moment supreme, de bag knapt en de gedrenkte pellets zweven langzaam naar de oppervlakte.

Kleine trouvit deeltjes zweven door het water voordat de bag knapt.
Een vertikaal spoor wordt gecreëerd.

Het eindresultaat, een kleinschalige voerplek om de snowman presentatie heen. Veel zwevende deeltjes in het water en pellets aan de oppervlakte. Een verticale wasem die karper zeker zal verleiden om te gaan azen op lagere waterlagen! Doordat de stick goed is samengeperst, zullen steeds drijvende deeltjes naar de oppervlakte komen. Je stick werkt dus over een langere periode! Ook als de karper gaat azen op je stick, zullen deeltjes voer naar boven komen. In het beste geval creëer je een voedselnijd!

Een losse stick zonder montage die net begint open te klappen, de vis
en kipdeeltjes van Best Friend steken mooie qua kleur af!Om het aas rondom de snowman nog meer kracht bij te zetten kun je nog meer zinkende pellets en stukjes boilie toevoegen aan je bag. Dit is een stukje meer witvisbestendig!


Nog enkele tips:

• Vervang de tonijn een door honden of kattenbrokjes in gelei of paté (niet op waterbasis!)
• Voeg JVS Magic Bubbles toe voor een nog grotere verticale explosie
• Maal meerdere kleuren boilies door je mix, het visuele aspect wordt beter.
• Gebruik kruiden om je mix een persoonlijke tint te geven.
• Gebruik in plaats van trouvit eens vismeel in combinatie met paneermeel.

Succes bij het fabriceren van jouw verticale stickmix!

Tim van Zanten,

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.