Het desinfecteren van je vismateriaal

Karperziektes zorgen elkaar jaar weer voor de nodige problemen op velen wateren in binnen- en buitenland. Hardnekkige virussen als het Koi Herpes Virus (KHV), Carp Edema (CEV) of Spring Viraemia of Carp (SVP) kunnen een karperbestand flink uitdunnen tot zelfs doen verdwijnen. Elk voorjaar, wanneer de karpers op hun zwakst zijn, sterven op hoofdzakelijk de drukbezette wateren, veel karpers aan deze besmettelijke virussen. Het vroege voorjaar is vaak de tijd van het jaar dat de karpers nog teren op hun laatste vetreserves en daarmee weerstand. Ze dienen in het voorjaar zelfstandig deze reserves weer op te bouwen maar zijn daardoor veel vatbaarder voor ziektes. De dood van een karperbestand is voor zowel ons vissers als watereigenaren en verenigingen de grootste angst die we ons kunnen voorstellen. In dit artikel geef ik jullie enkele tips om ervoor te zorgen dat ziektes de minste kans hebben om te verspreiden via onze schepnetten, bewaarzakken, stinkbags, netfloats en onthaakmatten!

De sterfte op Moba in de zomer van 2014 kostte de toplaag het leven. 

Bacteriën en parasieten

Het zal geen nieuw gegeven voor je zijn dat elk waterbiotoop zijn eigen bacteriën en parasieten kent. Per water kan de diversiteit en hoeveelheid verschillen en vaak zijn het de waterbewoners die immuun zijn voor desbetreffende bacteriën of parasieten. Indien nieuwe, en wellicht voor dat water onbekende, bacteriën of parasieten in een water terechtkomen, kunnen zij zich menigvuldigen en op den duur een bedreiging vormen voor de bewoners. Parasieten zijn in het begin vaak geen grote bedreiging voor karpers. Echter kan een ongezonde stijging ervoor zorgen dat de slijmlaag van een karper wordt aangetast en daarmee een ingang wordt gecreëerd voor bacteriën, virussen en schimmels. 

Dettol in haar puurste vorm is een uitstekende desinfectans 

Vooral het immuun zijn voor bacteriën en zelfs virussen is een bijzonder gegeven. Een gezonde karper is in staat om bacteriën en virussen bij zich te dragen die een karper met een minder goede weerstand de das om kan doen. Een aantal jaar geleden ervoer ik dit aan de lijve toen ik tijdens het verschonen van mijn aquarium met kleine karpertjes voor heel even de karpertjes bij mijn sluierstaarten deed die ik in een cilindrische kom op tafel had staan. Het bleek dat deze, op het oog gezonde, karpertjes de bacterie met zich meedroegen die vinrot veroorzaakt. Mijn sluierstaarten hebben allen deze ontmoeting niet overleeft terwijl de karpertjes nog steeds in leven zijn. In het groot zal een dergelijk geval ook kunnen voorkomen.

Virussen

Daarnaast zijn ook virussen zoals het net genoemde KHV, CEV en SVP besmettelijk en makkelijk overdraagbaar. Een water wat in de incubatieperiode, tijdens of na een besmetting van bovenstaande virussen wordt bevist, is een risico voor vissers die hier hun carp care materiaal hebben gebruikt en elders op andere wateren met deze spullen ook hun succes willen beproeven. Het virus nestelt zich makkelijk in de poreuze vezels van een landingsnet, weegzak of onthaakmat.

Je landingsnet is de grootste bron van bacteriën.

Voorkomen is beter dan genezen

Het helemaal uitsluiten van besmetting is een gegeven wat lastig blijft. Het hoeven, zoals hierboven al beschreven, niet direct desastreuze ziektes te zijn die worden overgedragen. Toch zie je steeds meer tendensen van vooral de verenigingen en betaalwateren om elke vorm van besmetting uit te sluiten. Sommige betaalwateren hebben een dergelijke ontsmettingsbak staan, vaak met een chlooroplossing, om carp care producten die in aanraking komen met de karper, te ontsmetten voor gebruik. Andere wateren hanteren een strikter beleid en verzorgen zelf op de stekken al de nodige onthaakmat- en weegattributen. 

Het Nederlandse betaalwater Carplantis hanteert een strikt beleid

Het ontsmetten van je vismateriaal

Het voorkomen van karperziektes is eigenlijk een ongeschreven taak die we allen hebben. Toch kan het gebeuren dat je hebt gevist op een water waar kort daarna een karperziekte uitbreekt en de kans bestaat dat je vismateriaal ontsmet dient te worden. Ontsmetten is een vak apart en over de methodes gaan veel verhalen te ronde. In principe dien je voor het goed ontsmetten de volgende stappen te doorlopen;

Ontsmet ook je stinkbag om herbesmetting te voorkomen. 

Te ontsmetten producten:

Onthaakmat, landingsnetten, netfloat, landingsnet stinkbag, weegzak en/of bewaarzak. Behandel ook je kleding en vishanddoeken indien deze in aanraking zijn geweest met het desbetreffende water of de slijmlaag van de vissen die je hebt gevangen. 

Stap 1: Spoelen

Spoel je vismaterialen af met water. Zorg dat grove vervuiling helemaal weg is. Indien mogelijk spoelen met warm tot heet water en een drupje afwasmiddel. Indien je afwasmiddel gebruikt, goed naspoelen. Er zijn zelfs vissers die hun materialen in de wasmachine stoppen. Buiten het feit dat enkel bewaarzakken, zachte stinkbags en een netfloats hiervoor in aanmerking komen door hun grootte, zal ik als ik jou was je plannen eerst even overleggen met moeder de vrouw!

Stap 2: Drogen

Laat je vismateriaal drogen en het liefst in de zon. Zonlicht (UV) kan namelijk korte metten maken met virussen doordat droog materiaal geen goede basis is voor virussen. 

Stap 3: Desinfecteren

Ondanks dat UV-licht een dodende werking heeft, zijn bacteriën er gering gevoelig voor. Wil je echt een ontsmetting van je materiaal, dan zal je ook je materiaal daadwerkelijk moeten ontsmetten. Dit kan met producten als Steri-7, verdeeld door Prologic, Dettol (in de puurste vorm) of uit de koi-wereld afkomstige producten als Halamid-d, een alcoholoplossing of Virkon. Er bestaan ook sprays als Carp Shield van FBI Baits en Netsafe van Rod Hutchinson. Deze sprays laat je 5 minuten intrekken en drogen alvorens je je materiaal weer kan gebruiken. Ik raad aan om je materiaal te laten weken in een vloeistof in plaats van het gebruik van dergelijke sprays. Zo weet je zeker dat je desinfectans elke vezel bereikt. Indien je wel Carp Shield of Netsafe wilt gebruiken, raad ik aan om minstens stap 1 en 2 te volgen voor gebruik. 

Carp Shield van FBI Baits

Ontsmetten is gemeengoed

Ik verwacht dat als ik een poll zou houden, dat weinig karpervissers ooit hun materiaal hebben ontsmet. In de regel hoeft dit ook echt niet na elke sessie te gebeuren. Vaak wordt ontsmetten pas gedaan wanneer bekend wordt dat het water dat je hebt bevist, een ziekte bevat. Toch zou het eigenlijk een gewoonte moeten worden dat wanneer je de jaarlijkse schoonmaakbeurt van je materiaal houdt, je ook je carp care producten ontsmet. Dan weet je zeker dat je met een frisse lei het nieuwe visjaar ingaat! We kunnen proberen zo visveilig mogelijk te vissen, we kunnen lood verbieden en we kunnen onthaakmatten nog dikker maken om te zorgen voor onze vissen. Het is misschien naïef dat we dan zo weinig doen om besmetting van onze geliefde vissen te beperken. Dit is niet direct ons vissers toe te rekenen. Juist die virussen en bacteriën zijn een onzichtbaar gevaar en door de incubatietijd van ziektes, zijn de daden van een visser niet toe te rekenen aan een karperziekte. Toch zal er voor het ontsmetten meer awareness moeten komen.

Netsafe van Rod Hutchinson

Kortom

Het ontsmetten van je materiaal is iets wat relatief weinig wordt gedaan maar een belangrijk goed is om karperziektes tegen te gaan. Door drie simpele stappen (spoelen, drogen, desinfecteren) kan je je materiaal zo goed als virus-, schimmel-, parasiet- en bacterievrij maken. Het ontsmetten van elke vissessie zal voor velen, incluis mijzelf, iets teveel van het goede zijn. Ga je je voor lange tijd in een water vastbijten, dan is het wellicht nog te overwegen. Ga in geen gevallen vissen op wateren waar een karperziekte of een verdenking ervan heerst. Indien dit onverhoopt toch het geval is geweest, ga over tot ontsmetting van je materiaal. Het laatste wat we willen is het treurige gezicht van de kadavers van onze geliefde geschubde aan het wateroppervlak. 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.