Het gebruik van maden

In de wereld van het karperaas is inmiddels alles al wel eens behandeld. Boilies en partikels worden veruit het meest toegepast en de laatste jaren maakt ook de pellet visserij een flinke groei door. Veel vissers laten het vissen met maden echter achterwege. Toch worden deze kleine beestjes enorm gewaardeerd door de karper en kunnen ze voor leuke vangsten zorgen. In dit artikel wil ik een aantal opties voor het vissen met maden bespreken.


Maden worden maar weinig gebruikt, de karper is er gek op!


PVA bags
Maden lenen zich uitstekend voor instant visserij. Vis je op korte afstand dan kan je mogelijk met een katapult of voerschep de maden op je stek krijgen. Wanneer je echter op wat grotere afstand vist zal dit niet meer gaan. Een PVA kous met een kleine diameter biedt dan hulp. Prop je zakje goed vol en knoop hem strak dicht. Bind hem aan je haak en vis met een opvallend haakaas op dit voerbedje. Wees snel met ingooien want de maden zullen zich langzaam een weg door de gaatjes wurmen. Vis je met een voerboot, dan kan je de maden ook gewoon los in je voerbak doen zodat ze zich op jouw stek verspreiden.

Maden lenen zich uitstekend om in een PVA stick bij te voeren


Voerballen/Spodden

Vis je op wateren met een goede karperpopulatie dan kan het lonend zijn om eens gebruik te maken van de spod of voerballen. In deze voerballen kan je maden mee kneden. Het voer zal zich oplossen in het water en trekt de karper aan. De natuurlijke maden zullen snel worden opgenomen en kunnen de vissen vasthouden op je stek.


Voerballen met maden werken uiterst effectiefGrote voerplek maken

Wanneer je voor meerdere dagen op een stek neerstrijkt kan het heel interessant zijn om met een (voer)boot een grote voerplek aan te maken met maden. Laat de stek in eerste instantie met rust en voer frequent bij. Kies voor jezelf het beste moment om de stek te gaan bevissen. Je kunt dit doen met echte maden of met nepmaden (ook in pop-up vorm). Uiteraard kan je ook ander aas gebruiken, maar door het vele voeren zal de vis zich waarschijnlijk massaal op de witte beestjes storten. Je kansen met (nep) maden stijgen daardoor ten opzichte van ander aas.


Je kansen met (nep) maden stijgen daardoor ten opzichte van ander aas


Tips

• Je kunt maden laten rondkruipen in geflavourde meelsoorten of zelfs boiliemixen. De maden zullen zich volvreten en ruiken daarmee automatisch meer naar je andere aas.

• In helder water zie je vaak vissen op half water liggen. Probeer voorzichtig een aantal maden over de vis te schieten met een katapult. Gebruik er niet te veel anders want de kans op schrikken neemt dan erg toe. De vis zal in veel gevallen redelijk snel het aas willen oppikken en zich richting de bodem begeven. Als je het slim aanpakt ligt daar jouw haakaas te wachten.


De maden vreten zich vol met jouw mixNadelen

Elk aas heeft zijn nadelen en zo ook maden. Een ieder zal begrijpen dat maden enorm witvisgevoelig zijn. Vissen met dit aas op wateren met veel brasem, voorn en zeelt vraagt dan ook om problemen. Daarnaast moeten maden koel bewaard worden om ze langere tijd te kunnen gebruiken. Gedurende de wintermaanden is dit nog wel te doen, maar tijdens de zomer wordt dit een helse klus. Een koelbox met koelelementen kan uitkomst bieden. Maden zijn helaas ook niet heel goedkoop. Met een halve liter maden kom je een heel eind, maar wil je gedurende langere tijd met maden voeren dan wordt het een prijzige kwestie.


Op internet zijn diverse filmpjes te vinden over het vissen met maden. Bekijk ze eens op je gemak en kijk wat het beste past bij jouw visserij. Succes!

Frank Avezaat

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.