Het kiezen van een werppijp

Werppijpen zijn de ideale middelen om boilies over een grote afstand bij te voeren. Wie behendig is met de pijp kan zelfs heel gericht voeren over enorme afstanden. Het werpen met een werppijp vraagt enige aandacht. Even een paar balletjes wegschieten lijkt erg gemakkelijk maar de realiteit is vaak anders. Het is vaak een bepaalde vaardigheid die je even onder de knie moet krijgen. werppijpen zijn er in allerlei soorten en maten. Ben je van plan een werppijp te kopen dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. In dit artikel ga ik daarom in op de verschillende eigenschappen van werppijpen zodat wanneer je op het punt staat een pijp te kopen, je in ieder geval weet welke werppijp het beste bij jouw manier van vissen past. Laten we beginnen!


Een carbonnen werppijp van Daiwa Infinity...


Het begin

De grondlegger van de werppijp was de Engelse firma Cobra. Bekende werppijpen waren de Queen, de King, de Multibaiter en de Top Banana voor het echte afstandswerk. Helaas ging Cobra failliet en was het een tijd niet mogelijk deze super werppijpen te verkrijgen. Gelukkig heeft Nash Tackle, Cobra onlangs overgenomen en zo kunnen we nu weer beschikken over een zelfs verbeterde versie van de Cobra! Over deze verbeterde versie later meer.

Een oldskool Cobra King…


Materiaalkeuze

Werppijpen kun je kopen van allerlei materialen. In principe zijn er plastic pijpen (PVC) aluminium pijpen en carbonnen pijpen. Alle drie de soorten materialen hebben hun voor en nadelen. Plastic pijpen komen veelvuldig voor. Bekende voorbeelden zijn de Fox Rangemaster werppijpen, Gardner Skorpion sticks en de Korda Eazi sticks. Het nadeel van deze plastic pijpen is dat zij sneller breken. Aluminium pijpen daarentegen zijn veel sterker. Het nadeel van aluminium is dat deze veel zwaarder zijn en de kans op een ‘werppijp arm’ groter is. Voorbeelden van aluminium werppijpen zijn de werppijpen van Proline.  Carbonnen pijpen zijn dan weer veel lichter. Helaas is carbon net als plastic zeer breekbaar. Daarbij komt nog eens dat carbonnen pijpen ook een hoog prijskaartje hebben wat je al snel aan het denken zet.

De Maggot Stick van JVS. De manier om maden bij te voeren..


Soorten werppijpen

Op de markt zijn velen soorten werppijpen te verkrijgen. In principe zegt de curve van de pijp hoever je ermee kan komen. Rechte varianten zijn geschikt voor korte afstanden, gebogen varianten komen al een stuk verder en werppijpen die bijna in een hoek van 90 graden staan zijn geschikt voor het echte afstandswerk. Naast deze werppijpen hebben we nog een vreemde eend in dit gezelschap, namelijk de maggot stick. Zoals de naam al doet vermoeden een werppijp voor het verder werpen van maden. Bij de keuze van een werppijp is het belangrijk dat je nagaat op welke afstand je zelf vaak vist. Hoe verder je vist, hoe meer curve de werppijp moet hebben!

De Eazi Stick van Korda


Luchtweerstand

Doordat de boilie wordt weggezet middens een holle lange buis, creëer je bij het werpen een luchtweerstand. Deze tegendruk zorgt ervoor dat je minder ver kan werpen.  Daarom dat verschillende fabrikanten als Solar, Nash en Osprey methoden bedacht hebben om deze luchtweerstand te reduceren. Een voorbeeld is de Airstick van Osprey die over de gehele lengte van de pijp luchtsleuven heeft waardoor de luchtweerstand wordt geminimaliseerd. Ook de exclusieve en helaas niet meer verkrijgbare Sharpshooter van Solar is een werppijp waarbij de luchtweerstand nihil is doordat hier niet gebruik werd gemaakt van een holle buis maar van een soort rails waarover de boilie werd geleid bij het werpen.

De Osprey Airstick voor de minste luchtweerstand


Quick Fill

Veelal wordt bij het voeren met de werppijp aardig wat boilies gevoerd. Het steeds vullen van de werppijp vanaf bovenaf is dan een belemmerend en tijdrovend klusje. De nieuwe generatie werppijpen zijn dan ook vaak uitgerust met een Quick Fill systeem. Een extra gleuf onderaan de pijp waar de pijp gevuld kan worden met boilies. De nieuw ontworpen Cobra Sticks van Nash zijn onder andere uitgerust met dit systeem net als de Airstick van Osprey. Een ideaal middel wanneer je veel en snel je boilies wilt voeren. Buiten dat je nu veel sneller kan gaan voeren, kun je nu ook veel gerichter schieten. Je kan je blijven concentreren op de voerplek doordat je niet steeds vanaf bovenaf een balletje in de pijp moet laten vallen. Als laatste heeft een Quick fill bijkomende voordelen als het reduceren van luchtweerstand en het afvloeien van overtollig (regen)water.

De Throwing Stick van ECG voor de korte afstand


Diameter van de pijp

Belangrijk bij aanschaf van een werppijp is om te kijken welke diameter boilie je wilt gaan voeren. Werppijpen zijn van alle fabrikanten in verschillende diameters te verkrijgen. Wanneer je veel kleine boilies wilt voeren, dan kun je gerust een wat grotere pijp gebruiken. zo kun je snel meerdere boilies tegelijk voeren. Denk er wel aan dat een kleine boilie in een grotere diameter werppijp ervoor zorgt dat je minder gericht kan gooien. Je boilies gaan meer zwabberen. Dit kan ook een voordeel zijn wanneer je een grote verspreidde voerstek wilt aanleggen.

De Solar Sharpshooter, een unieke werppijp met een ongekende kracht


houvast

het hebben van een goede houvast van je werppijp is essentieel. Vooral wanneer je veel boilies wilt gaan voeren, moet de pijp goed in de hand liggen voor optimaal resultaat. Een te gladde pijp zorgt bijvoorbeeld ervoor dat hij snel uit je handen glijdt. Mensen met zweethanden zullen dit beamen en zullen ongetwijfeld weleens de werppijp achter de boilies hebben aangegooid! Voor gladde pijpen is het dan ook altijd raadzaam deze aan je pols vast te maken. Beter dan gladde handvaten zijn natuurlijk de werppijpen met een zacht plastic of zelf foamen handvat. Je hebt meer grip op de steel, hij ligt lekkerder in de hand en daarmee kan je met meer vertrouwen en precisie gooien.

De aluminium werppijpen van Proline


Het exploderen van boilies

Tja, en dan een voorkomend iets wat ons allen weleens zal gebeuren. Het exploderen van boilies in de pijp. Het klinkt heftiger dan het is overigens. Veelal klappen boilies uiteen bij het werpen doordat ze te zacht zijn en de klap (lees: druk) die vrijkomt bij het werpen niet aankunnen. Ook boilies die niet geheel rond zijn, vaak freezers en vacuüm getrokken boilies, willen nog weleens kapot gaan bij het werpen. Ook het werpen van te kleine boilies in een te dikke werppijp kan ervoor zorgen dat de boilies uit elkaar worden gegooid. Allemaal natuurlijk niet erg spannend maar het kan wel voorkomen worden! hoe? Door gebruik te maken van stevigere boilies die netjes rond zijn. Ook belangrijk is dat de boilie egaal is. Boilies met nog een laagje vismeel of een wat plakkerige buitenschil (Martin SB Instant8) kunnen al lastiger worden weggeworpen. De kans dat de boilie blijft hangen in de werppijp is overigens bij deze boilies wat groter.

Een boilie met een laagje vismeel is minder rond
en laat zich moeilijker wegschietenDe prijs

Er zijn zat variabelen waar je rekening mee kan houden bij aanschaf van een werppijp. Buiten deze variabelen hebben we het nog niet eens over prijzen gehad. Zo kan de goedkoopste werppijp als voor minder dan 20 euro worden aangeschaft. Wil je een carbonnen werppijp zoals de Daiwa Infinity, dan ga je al snel over de 120 euro heen! Wil je een exclusieve werppijp zoals de uit productie genomen maar meest unieke werppijp ooit, de Solar Sharpshooter, dan zul je ook in de pocket moeten tasten. Wel is het zo dat bijvoorbeeld de Solar via sommige Engelse sites nog wel op voorraad is. Vaak is de prijs helaas hier ook na. www.ebay.com is dan nog je beste kans om een pijp als deze goedkoper te bemachtigen. Voor de echte kwaliteitsfreaks onder ons is er nog de mogelijkheid om een werppijp op maat te laten maken. Een fabrikant die dit voor je wilt doen is de Engelse hengelbouwer Conoflex die hem zo kan maken als je zelf wilt, gecamoufleerd, carbon, noem maar op. Ook in Nederland zullen er wel enkele hengelbouwers zijn die zich hier aan durven wagen.

Exclusiviteit van Conoflex en de nieuwe Cobra sticks van Nash..


Het zelf maken van je werppijp

Voor de vissers onder ons die een beetje handig zijn, is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om er zelf eentje te maken. Dit kan al door een PVC buis te kopen met de gewenste diameter en deze schuin af te zagen. Een handvat kan je vervaardigen door er bijvoorbeeld eentje te tapen. Wil je een kromming aanbrengen in je werppijp, dan kun je hem licht verwarmen en iets buigen met een buigveer. Zo kun je een pijp fabriceren die compleet aan jouw eisen als visser voldoet. Op zich is het geen tijdrovende klus. Wel moet je ervoor zorgen dat wanneer je een kromming wilt aanbrengen in je buis, je ervoor zorgt dat ook de diameter in de kromming gelijk blijft. Anders zullen je boilies blijven hangen. Doe dit dan ook zeer secuur! Is je pijp klaar, dan kun je hem natuurlijk zelf pimpen met verf of een rolletje camouflagetape. Wees creatief!
Conclusie

Kortom, we kunnen stellen dat er nog heel wat komt kijken bij de aanschaf van een werppijp. Kijk goed naar jouw type visserij en koop een pijp die minstens aan de door jouw beviste afstand voldoet. Vis jij vaker dichter bij de kant. Wees dan objectief en overweeg dan de aanschaf van een katapult. Het werpen met een werppijp is heel cool. Toch gaat het op de eerste plaats om gebruikersgemak en functionaliteit. Neem een pijp die goed in de hand ligt, die lekker werpt (test hem voordat je hem koopt even uit of hij goed in de hand ligt) en eentje die geschikt is voor de maat boilies die je wilt voeren.

Succes!

Tim van Zanten,

Ps. Denk eraan dat werppijpen en katapulten gedoogd zijn in Nederland. Ga er dus op de juiste manier mee om!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.