Het maken van pop-ups

Wie anno 2016 een hengelsportzaak inloopt weet niet wat hij ziet als het gaat om aas. Vooral die drijvende fluorescerende balletjes zijn voorhanden in alle kleuren,geuren en maten van de wereld. Het vissen met pop-ups is door effectieve methodes als de chod, Hinged Stiff en Multi Rig exponentieel gestegen. Pop-ups zijn gewoonweg hot! In het artikel van vandaag gaan we aan de gang met het zelf maken van pop-ups. Het vergt misschien meer tijd dan lukraak een potje in de winkel kopen maar de mogelijkheden zijn eindeloos!

Verschillende soorten pop-ups

Bonne, allereerst is het goed om te zeggen dat er meerdere manieren van pop-ups maken zijn. Zo kunnen we een aantal manieren onderscheiden als cork ballers, cork dust pop-ups, kant-en-klare pop-up mixen of flink verhitte bottombait mixen. Cork ballers zijn de oudste soort pop-ups die er bestaan en zijn als het ware balletjes van kurk met daaromheen een laagje paste of bottombait deeg. Je rolt tussen de handpalmen het deeg om het kurken balletje of je gebruikt een zogenaamde Cork Baller, een speciale ponstang. Cork dust pop-ups zijn pop-ups die gemaakt zijn van een bottombait deeg welke is verrijkt met kurkpoeder.

Het maken van Cork Ballers is de oudste manier van pop-ups maken

Het maken van Cork Ballers is de oudste manier van pop-ups maken

Kant-en-klare pop-up mixen zijn, zoals je begrijpt, voorzien van alle benodigde ingrediënten waaronder soms zelfs al een ei-vervanger (ei-albumine) Het drijfvermogen in deze mixen komt door spheres en heel soms door kurkpoeder. De laatste variant zijn pop-ups welke ontstaan door flinke verhitting. Dit zijn meestal bottombaits welke in een warme pan of magnetron verhit worden waardoor de eiwitten stollen en een mantel om de boilie wordt gecreëerd. Hierdoor worden ze luchtdicht en drijven ze. Wij gaan in dit artikel aan de gang met een kant-en-klare pop-up mix. Daar is immers al voldoende in te ontdekken!

De benodigdheden

De benodigdheden

De benodigdheden:

Ingrediënten

- Kant-en-klare pop-up mix (Sticky Baits Aviator Mix)

- Eieren of water

- Flavour naar keuze (Mistral Rosehip)

- Extra additieven naar keuze

- Sweetner (CC Moore Talin)

- Kleurstof (Mainline Tru Colours)

Hardware

- Maatbekertjes en doseernaald met ml dosering

- Keukenweegschaal

- Lepel en mengkommen

- Rolplank (Gardner Tackle Rolaball Longbase)

- Rolling Table (Gardner Tackle Sausage Rolling Table)

- Steelpan en gasstel

- Platte strainer of droogrek

Het doel

Het maken van deze pop-ups doen we dus door middel van een kant-en-klare pop-up mix. De mix die ik in deze howto gebruik is de Aviator Pop-up Mix van Sticky Baits. Een zeer rijke pop-up mix welke behoort tot de top van de markt. Andere goede alternatieven zijn de mixen van Mainline, CC Moore en Richworth. Met deze pop-up mix wil ik een zoete pop-up gaan maken met een zeer bijzondere flavour. Voor de koude wintermaanden wil ik namelijk pastelroze Rosehip pop-ups maken gebaseerd op de originele Rosehip flavour van Mistral Baits en gezoet met Talin. Daarnaast zal ik laten zien hoe makkelijk het is om ze na te flavouren. Laten we beginnen!

Stap 1. Weeg je pop-up mix af

In een emmertje Aviator Pop-up mix van Sticky Baits zit circa 350 gram aan mix. In deze howto ga ik 14mm pop-ups draaien en om je een indicatie te geven hoeveel pop-ups je draait uit 350 gram heb ik ze voor je geteld. 350 gram mix is goed voor circa 300 pop-ups of te wel meer dan 10 potjes! Om dat mijns inziens 300 pop-ups een beetje teveel van het goede is, gebruik ik in deze howto 100 gram mix wat ik afweeg met een keukenweegschaal. Vergeet voorafgaand aan het wegen je weger niet op 0 te zetten!

Weeg 100 gram mix af

Weeg 100 gram mix af

Stap 2. Meng de additieven door het eierstruif

Het moet gezegd worden dat pop-up mixen en hun doseringen op het internet slecht te vinden zijn. Veel fabrikanten van kant-en-klare pop-up mixen zeggen dat je de mix moet mengen met het eistruif van 1 ei of water totdat je een consistente deegmassa krijgt. Dit zegt niets over hoeveel mix die je moet mengen met het ei of water. In dit voorbeeld heb ik gekozen voor ei in plaats van water. In de basis mag je uitgaan van dezelfde waardes als bij het draaien van boilies. Op 100 gram droge mix gebruik je dus 1 ei. Je zal zien dat je deze 100 gram nooit helemaal zal gebruiken. Hier kom ik later op terug. Alvorens je het eierstruif mengt met het deeg, dien je de kleurstof en additieven toe te voegen.

Breek een eitje

Breek een eitje

Het toevoegen van additieven

Het doseren van additieven is een heel secuur werkje. Zorg ervoor dat je de juiste tools in huis hebt. Denk aan een maatbekertje en een doseernaald in milliliter. Markerworld bijvoorbeeld verkoopt speciale doseernaalden setjes die uitermate geschikt zijn voor dit werk. Met deze doseernaald gaan we de juiste hoeveelheid flavour en sweetner toevoegen aan het eierstruif. De Mistral Baits Rosehip flavour kent een dosering van 2-5ml per 300 gram. Dit is gemiddeld 1ml per 100 gram. Omdat we pop-ups altijd overdoseren, absorbeer ik met de doseernaald 2ml flavour en voeg het toe aan het eierstruif.

Flavours mogen dan vaak heerlijk ruiken. Toch hebben de meeste varianten het nadeel dat ze erg bitter smaken. Daarom dat flavours altijd gezoet moeten worden. Producten als kristalsuiker of dextrose zijn hiervoor niet zoet genoeg. Daarom dat je moet kiezen voor geconcentreerde sweetners. Mijn favoriet is Talin. Een natuurlijke zoetstof onttrokken uit Afrikaanse fruitsoorten welke, in tegenstelling tot andere sweetners, geen bittertonen kent. De fruitige tinten van Talin versterken de zoete Rosehip flavour. Ook Betalin (Hinders) of het aromatische NH3d (Cipro Baits)zijn prima alternatieven voor Talin.

Doseer je mix met een dubbele hoeveelheid flavour

Doseer je mix met een dubbele hoeveelheid flavour

De flesjes Talin kennen een spraydop en daarom zal je de Talin eerst moeten overgieten in een ander bekertje om hem te kunnen opnemen met een doseernaald. De standaard dosering van Talin bedraagt 2ml op 1 kilo droge mix. Dit betekent 0,2ml op 100 gram. Omdat je de flavour ook hebt verdubbeld, verdubbel je ook de sweetner. Neem dus met je doseernaald circa 0,4/0,5ml Talin op en voeg het toe aan het eierstruif.

Giet de Talin over om het te doseren

Giet de Talin over om het te doseren

Het laatste wat we toevoegen is wat kleurstof. Er bestaan pop-up mixen waar al standaard een kleurstof in zit. Dit is prima als je bijvoorbeeld fluoro pop-ups wilt maken. Wil je meer zelf kunnen regisseren dan kies je voor een plain versie. Een plain versie is altijd een witte basismix. Hier kun je zelf een bait dye, een kleurstof, aan toevoegen. In dit voorbeeld wil ik pastelroze pop-ups maken. Met wat basiskennis kleurmenging komt dat neer op een mespuntje rode kleurstof in een witte pop-upmix. Rood en wit maken tenslotte roze. In deze howto maak ik gebruik van de rode Mainline Tru Colours kleurstof. Wanneer je met kleurstoffen gaat werken, dien je rekening te houden met je omgeving. Trek oude kleding aan en ga niet je kleurstof mengen op een plek waar de kleurstof absoluut niet gemorst mag worden. Kleurstof is troep en je krijgt het bijna niet meer uit je kleding, vloerbedekking of bank. Oppassen dus!

Doseer je kleurstof met mate

Doseer je kleurstof met mate

De dosering van de rode Tru Colours kleurstof van Mainline bedraagt ¼ eetlepel kleurstof op 500 gram droge mix. Aangezien wij een roze pastelkleur willen maken, heb je dus minder dan 1/5 deel nodig van een kwart eetlepel. Het exact berekenen wordt hierdoor een hele opgave. Neem van mij aan dat een mespuntje kleurstof voldoende is. Voeg het mespuntje kleurstof toe aan het eierstruif en meng alles rustig tot een egale vloeistof. Je vloeistof is hiermee klaar!

Stap 3. Kneed het deeg tot een homogene massa

Nu komen we bij de stap waarin we het deeg moeten gaan maken. Zorg ervoor dat je eimengsel met additieven in een grote mengkom zit en begin beetje bij beetje de pop-up mix toe te voegen aan het struifsel. Meng met een vork of lepel de pop-up mix en voeg net zolang mix toe totdat het een consistente en egaal roze deegbal wordt. Je zal zelf merken wanneer je deeg geen nieuwe mix meer opneemt. Stop de deeghomp vervolgens in een Ziploc zakje en leg het deeg voor 15 minuten weg in de vriezer. Nu heb je mooie de tijd om een pan water aan de kook te brengen en de rommel op te ruimen van het kneden en mengen.

Voeg de pop-up mix beetje bij beetje toe aan het eimengsel.

Voeg de pop-up mix beetje bij beetje toe aan het eimengsel.

Kneed het deeg tot een egale homogene massa en leg het weg in de vriezer.

Kneed het deeg tot een egale homogene massa en leg het weg in de vriezer.

Stap 4. Het maken van worsten

Wanneer je het deeg na 15 minuten uit de vriezer haalt zal je merken dat het deeg minder plakkerig is en daarmee beter handelbaar. Nu is het zaak om van het deeg worsten te gaan maken. Het maken van worsten kan in principe op twee manieren. Je kan een deegspuit gebruiken of je kiest voor een rolplankje. Een rolplankje, de Sausage Rolling Table van Gardner Tackle, is een plankje met aan beide kanten een opstaande rand. De plankjes zijn altijd geschikt voor het rollen van twee diameters worsten. De versie die ik gebruik is geschikt voor zowel 14mm als 18mm worsten. In dit voorbeeld ga ik 14mm pop-ups maken en dus kies ik voor deze zijde.

Voor het rollen van worsten met een rolplank is het belangrijk dat de ondergrond egaal is. Gebruik een snijplank of placemat en zorg ervoor dat deze tijdens het rollen van de worsten niet kan verschuiven. Dit kan je eenvoudig oplossen door gebruik van een rubberen matje eronder. Pak een stukje deeg en rol deze met de hand uit. Leg daarna het rolplankje over deze worst en rol een gelijkmatige 14mm worst uit. Snijdt aan beide zijdes van het rolplankje met een mesje de overtollige worst weg en klaar ben je.

Draai worsten door middel van een rolplank

Draai worsten door middel van een rolplank

Problemen met het deeg?

Merk je nu dat het deeg niet lekker rolt dan is je deeg te droog of te nat. Gaat je deeg scheuren dan is je mix te droog. In mijn ervaring absorbeert een pop-up mix altijd snel de vloeistoffen en dus is een beetje extra eiwit of olie achter de hand geen overbodige luxe. Ik zelf sla altijd een tweede eitje kapot en voeg als de mix te droog is een beetje eiwit toe. Je kan ook een heel klein beetje olie (olijfolie,slaolie) gebruiken. Is de mix te nat dan voeg je simpelweg wat pop-up mix toe en kneed je deze door het deeg heen totdat het deeg weer een egaal gekleurde homogene massa is.

Maak worsten

Maak worsten

Stap 5. Draai de pop-ups

Nu de worsten klaar zijn, is het tijd om de pop-ups daadwerkelijk vorm te geven. Zorg ervoor dat je boilieplank van dezelfde diameter is als je rolplankje of tuit van de deegspuit. In dit geval 14mm dus. Leg de worsten dwars op de boilieplank, leg de bovenkap erop en schuif voorzichtig de bovenkap van links naar rechts zodat je bolletjes creëert. Breken de balletjes, willen ze niet rollen of creëer je dumbels, dan is je deeg niet goed en dien je deze te verbeteren met de tips hierboven. Is alles goed gegaan dan heb je prachtige felroze pop-ups.

Prachtig ronde felroze pop-ups

Prachtig ronde felroze pop-ups

Stap 6. Koken en drogen

Nu is het alleen nog zaak om je pop-ups te koken en te laten drogen. Naast koken kan je de pop-ups natuurlijk ook stomen maar dat vraagt meer apparatuur en voor kleine hoeveelheden als pop-ups is dat misschien een beetje teveel van het goede. In dit voorbeeld ga ik de pop-ups dan ook koken. Breng een pan water aan de kook en kook steeds kleine porties pop-ups 2 minuten lang. Je kan de pop-ups ook langer koken maar hoe langer je ze kookt, hoe meer smaak,kleur- en geurstoffen je verliest. Je zal zien dat tijdens het koken het water kleurt door de kleurstof in de pop-ups. Dit is niet erg. Haal na 2 minuten de pop-ups uit het water en leg ze op een droogrek of platte strainer (platte zeef) Wanneer de pop-ups uit het water komen zijn ze een stuk witter dan dat ze waren. Wanneer de pop-ups weer opdrogen zal je zien dat ze ook meer kleur terugkrijgen.

Kook de pop-ups voor 2 minuten

Kook de pop-ups voor 2 minuten

Nu is het alleen nog zaak om de pop-ups te laten drogen. Dit doe je door ze op een droogrek of platte strainer voor 24 uur weg te zetten in een droge en warme ruimte.

Laat de pop-ups drogen voor minimaal 24 uur.

Laat de pop-ups drogen voor minimaal 24 uur.

In deel 2. van dit artikel gaan we verder met het nabehandelen van deze pop-ups door het maken van een effectieve pop-up booster waarmee we de pop-ups na flavouren. Tot de volgende keer!

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.