Het rechts links principe

Als je steevast met dezelfde vaste vismaat naar de waterkant gaat dan is bovenstaand principe een goede basis om de visvriendschap voor lange tijd in stand te houden. Ik doel hier niet op iets in de politiek maar op het consequent rouleren van de rechter en linkerkant van een stek. Ondanks dat ik altijd op zoek ben naar tweepersoons stekken met nagenoeg gelijke vangkansen is het op de meeste wateren toch wel zo dat 1 kant er net ietsje bovenuit steekt. Door per water het om en om systeem bij te houden kom je allebei aan bod. Zo viste ik met mijn vroegere vismaat en zo vis ik dik 20 jaren later met m,n huidige vismaat nu nog.
 


Gewoonlijk kom je dan over een langere termijn redelijk gelijkwaardig uit qua vangsten. Je steekt er samen even veel energie in en dan is de beloning daar ook naar. Even een extreme story uit m,n logboek (uit een grijs verleden namelijk 1993) tussendoor.Toen ging ik eens een ietsie pietsie minder gemotiveerd dan anders de linkse kant van een stek bevissen. Dit kwam omdat ik daar op links al een paar keren op rij geblankt had. Merkwaardig genoeg wist ik rechts daar wel regelmatig vis te vangen. Mijn metgezel had daar op beide kanten succes gehad dus hij bood mij spontaan de rechterkant aan om te bevissen. Ik wilde de basisafspraak niet schenden en hier niks van weten. Dat was maar goed ook. Er overkwam me namelijk iets heel bijzonders wat me waarschijnlijk nooit meer overkomen zal; ik ving die nacht op links namelijk 3 rijenkarpers (oké; 1 perfecte rijen en 2 quasi rijen waarbij de schubbenrij op het midden net even onderbroken werd) en hij op rechts niets. Stel je voor dat ik op zijn wisselaanbieding was ingegaan.
 


1 van de 3 rijenkarpers in de memorabele sessie op links in 1993


Qua voorvoeren trekken we de zaak wederom altijd in evenwicht. Als het te bevissen water dichter bij mijn woonplaats ligt dan is het voorvoeren voor mijn rekening en vice versa. Wateren met een absolute hotspot en een veel mindere B-stek vermijd ik voor de gezamenlijke visserij. Deze kun beter je op het lijstje zetten voor solo sessies.

Soms zijn er ineens periodes waarin het lot, ondanks 2 vrij gelijkwaardige stekken, bepaalt dat de ene persoon een periode met zijn neus in de boter valt en de ander in het stof bijt. Een aantal sessies achter elkaar wordt er dan door de ene visser gevangen en de andere louter geschept, ongeacht wie er nou rechts of links zit. Zo'n periode had ik in het voorjaar van 2014 ook even. Ik was een tijdje steeds de schepknecht en brasemkoning (andere bijvangsten waren een meerkoet en een snoek van 102 cm) totdat er in 2 opeenvolgende sessies ineens toch weer 7 karpers op mijn mat kwamen. Hier nog even 2 anekdotes tussendoor waarin bovenstaand verhaal, ondanks rechts en links te rouleren, ook in extreme mate het geval was; Zo viste ik in het begin van de boilietijd met iemand die een week lang, tijdens het uitlaten van de hond, een zak zelfgedraaide cornish ice cream (van de oer-flavourspecialist Geoff Kemp) knikkers over 2 stekken verdeelde.
 


Dennis met een mooie schub die rechts op de stek gevangen werd


Op vrijdag was onze eerste gezamenlijke sessie op die stek en mocht ik kiezen; rechts of links. Wat volgde had veel weg van de eerste helft van Duitsland - Brazilië op het WK voetbal. Ik koos namelijk voor rechts en roomde in no time 5 karpers af. Op links bleef het muisstil. Het water bevond zich in het dorp van mijn compagnon en hij voerde de week erop gewoon door in de wetenschap dat we de volgende sessie andersom zouden gaan zitten. Je voelt hem al aankomen uiteraard; ik had m,n medevisser graag zien vangen maar ging nu op links met een 0-3 uitoverwinning naar huis. Exact dezelfde boilies op exact dezelfde vierkante meters als de week ervoor….wie het weet mag het zeggen. Op een ander water ben ik spijkerhard geworden doordat het voorgaande precies andersom uitpakte. Soms maak je dit toch af en toe mee ondanks het rechts/links wisselen per sessie. De tegenslag die ik aanvankelijk op dat water had was extreem. Toen ik daar eindelijk ving eindigde een tijdperk van blanken, losschieters maar vooral het scheppen van prachtige vissen voor mijn vismaat die dan rechts of links naast me zat.
 


Deze spiegel ving ik aan de linkerkant van dezelfde stek


Na eindelijk een vangst was het hek van de dam. De vloek leek uitgewerkt want ik ving daar ineens 4 maal op een rij. Het zijn de uitersten (zowel positief als negatief) die je toch het meest bijblijven. Dit zijn echter de uitzonderlijke gevallen als het om quasi gelijkwaardige stekken gaat.  Op de lange termijn wordt dit toch weer rechtgetrokken en de periodes waarin door beide personen nagenoeg gelijkwaardig gevangen (of geblankt) wordt zijn flink in de meerderheid.
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.