Het tijdstip van de aanbeet

Het wachten op de eerste aanbeet brengt altijd die magische spanning met zich mee. Als het aas te water is gelaten, de hengels in de steunen liggen en je lekker op je stoel of stretcher plaats kunt nemen dan begint steeds weer de spannende wedstrijd tegen onze sterke tegenstanders. Het moment van de aanbeet is iets waar je niet zo veel over leest. Mijn ervaringen zijn op diverse wateren nogal verschillend.
 


De algemene stelling is dat de schemer 's avonds en 's morgens goede vangkansen biedt. De tijdstippen van mijn vangsten op 2 verschillende polderstelsels staan behoorlijk lijnrecht tegenover elkaar. De vorige stelling gaat voor het ene polderstelsel op. Daar vang je overdag bar slecht en komen de kansen pas als de schemer zich aandient. Op het andere polderstelsel is echter op de dag goed karper te vangen. Dit zijn grote stelsels en van dressuur is geen sprake. Wel is er verschil in waterkwaliteit. In de eerst genoemde polder is de laatste jaren veel wiergroei en is het water vrij helder. De tweede polder (met dagvangsten) is nagenoeg wierloos en troebel. Misschien ligt hier de basis van het tijdsverschil qua vangsten. Op diverse oude stadswateren (met sluwe karpers) ving ik louter in het donker omdat het hier veel meer een strijd was tegen de dressuur. Een moeilijk oud watertje werd vooral druk bevist door penvissers. Deze pakten na de schemer in en bij de eerste ochtendgloren verschenen ze weer. De gedresseerde vis had door de jaren heen geleerd dat het in het donker aldaar veilig azen was en 's nachts heb ik hier m'n slag geslagen.
 


Boomstek met de beste vangkansen in de eerste donkere uren


Er waren 2 goede stekken; de boomstek (overhangende takken) en de paalstek. Ik viste hier met een vismaat waarbij we per sessie wisselden van stek, uiteraard allebei op een hotspot. De boomstek was altijd als eerste aan de beurt. Vanaf 11 uur 's avonds tot 2 uur 's nachts kwamen hier de aanbeten. Had je dan nog niets gezien dan kon je jezelf op gaan maken om voor je maat te gaan scheppen. Je vangkansen waren dan zo goed als voorbij. Bij de paalstek sprong 1 uur 's nachts eruit waarna je nog kansen had tot half 4. Hierna was het over met de pret. Op een ander dressuurwater maakten we ook iets bijzonders mee. Het betrof een grote kom met een lange smalle sloot waar je niet zo prettig zat omdat het langs een drukke weg lag. Ikzelf viste hier slechts 1 keer maar m'n vismaat had hier 2 sessies met een ander gevist. Twee keer was degene die in de sloot lag de gelukkige. Het frappante; beide keren was het exact om half 2 raak. Dit was dan de enige run van de nacht.
 


Paalstek waar het later in de nacht meestal pas raak is


Toen onze vaste stek een keer bezet was zijn we naar dit water uitgeweken. We gingen tossen om de stek en ik won en koos natuurlijk de kant van de sloot. Het klinkt onwaarschijnlijk maar op de minuut af om half 2 kreeg ik een streep van de bovenste plank. Een mooie volschub kwam op de kant en verder was het weer stil.

Op natuurlijk water aast de karper zonder dressuur en hierin is meer logica te ontdekken. Op een kleine rivier met zijkanalen was je van schemer tot schemer kansrijk. We visten vaak onder een viaduct van een zijkanaal. Deze stek wisten we altijd te benutten als ze veel regen voorspelden en het ergens anders niet prettig vissen was. Lekker overdekt karperen, wat wil je nog meer. We planden de voercampagne een paar dagen voor de voorspelde zeiknatte visnacht. Een vreemde gewaarwording was het als het stortregende en je heerlijk droog zat.
 


Schemervis van de holding area met dank aan de voerboot


Met bakken stroomde het water langs het viaduct terwijl ik na een run op m,n sokken over het droge beton naar m,n hengel liep. Door het voorvoeren ving je in de eerste visuren s,avonds een aantal reeds aangevoerde karpers. Hierna viel het tijdelijk stil om dan in de ochtendschemer bijvoorbeeld nog een enkele karper te vangen. Deze was dan pas aan komen zwemmen. Het zeer grote water wat ik hiernaast beviste had, zoals ik in een eerder artikel reeds beschreef, op mijn stekken puur een ochtendpiek. Ik durf hier verder geen conclusies aan te verbinden omtrent een eventuele avondpiek op andere kilometers verderop gelegen stekken op dit water. De natuurlijke aasroute werd door de karpers naar mijn ervaring hier jaar in jaar uit consequent 's morgens vroeg afgelegd.
 


Viaductstek voor lekker overdekt karperen


Iedereen kent wel een karpervisser die sterke verhalen vertelt. Ik zag eens een gast een karper wegen die ik een paar maanden ervoor had gevangen op 16,5 pond en hij wist hem inclusief natte bewaarzak naar boven af te ronden op 20 pond. Van sommige karpervissers met humor kun je sterke verhalen wel aanhoren. Zo wil ik besluiten met een mooi verhaal over het tijdstip van de aanbeet. Een karpervisser beweerde op een bepaald water steevast een run te krijgen op dezelfde stek om klokslag 1 uur 's nachts. Smeuïg vertelde hij dat hij dan om 0:58 uur van z,n luie stretcher opstond, z'n slippers aantrok en alvast krom achter de hengel ging staan. Toen hij daarna vertelde dat het dan steeds dezelfde karper was die er met zijn boilie vandoor ging begon ik te twijfelen aan het waarheidsgehalte. Of zou het toch waar zijn? Afijn, ik had in ieder geval lol gehad van de manier waarop hij het verhaal vertelde.

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.