Het wereldje

Liefde, kameraadschap, gunnen, elkaar helpen, maar ook afgunst, dwarsbomen en zwartmaken. Dit zijn allemaal punten die je in het dagelijks leven mee kan maken. ‘Het wereldje’ is niets anders dan hetgeen wat je in het dagelijks leven ook hebt, maar dan in het kwadraat.
 


Het is een prachtig wereldje met een duistere schaduw. Voor de meesten die er niet in zitten is het een droom en voor degenen die er wél in zitten is het een voorstelling. Of ik ‘in het wereldje’ zit of er buiten laat ik wel aan een ieders oordeel over, maar mijn oren en ogen zijn altijd open geweest.
 


Wat is ‘het wereldje’?

Denk eens aan een kaartenhuis. ‘Het wereldje’ is niets anders dan een dorp van kaartenhuizen. Neemt iemand de tijd om een stabiel kaartenhuis te maken, dan zal deze minder snel omwaaien als iemand die op een zeer rap tempo wat kaarten op elkaar stapelt en iedereen wijsmaakt dat dit een huis voorstelt. Wat ik hiermee bedoel is dat ‘het wereldje’ een verzameling is van mensen die óf een stabiele fundering hebben óf een instabiele (vlugge) fundering hebben.

Zonder een dergelijke fundering is het een kwestie van tijd voordat je kaartenhuis omwaait en je eindigt waar je begonnen bent, met een verdoezeling van ‘je naam’. Neem je echter wel de tijd voor een degelijke fundering, zal je langer overeind staan.
 


Oud goud
 

Wat bedoel ik met fundering?

Met fundering bedoel ik het opbouwen van een goede naam. Niet zozeer een naam die je gebruikt voor ‘het wereldje’, maar hoe mensen jou kennen. Dit behaal je door altijd jezelf te blijven, ongeacht of je ‘in het wereldje’ zit of erbuiten. Ook is bescheidenheid geen verkeerde eigenschap. Helaas verandert dit vaak zodra iemand in ‘het wereldje’ terecht komt. Je verkrijgt het ook door anderen te helpen en door eerlijk en nuchter te zijn. Door je fouten te erkennen en daarvan te leren, met als doel jezelf hierin te verbeteren. Het vangen van dikke vissen staat helemaal los van ‘het wereldje’, neem dit maar van mij aan. Er zitten mensen in ‘het wereldje’ die nog nooit een karper hebben gevangen. Natuurlijk is het mooi meegenomen, maar beschouw dit als een bonus. Alleen dan zal je zien dat er deuren open gaan en open blijven. Doe je dit niet, dan is het een kwestie van tijd voordat er deuren sluiten, nadat deze een tijdje open zijn geweest. Deuren hebben namelijk ook oren en ogen.
 


Rini Groothuis met een typerende jaren 1970 karper
 

Velen komen en gaan

Velen zijn er ook gekomen en gegaan in ‘het wereldje’. Grootheden zoals Rini Groothuis en Luc de Baets hebben al afscheid genomen van ‘het wereldje’. Zo zullen er ook velen zijn waar ik op dit moment even niet op kom. Tegenwoordig wordt er niet meer aan dit soort pioniers in het karpervissen gedacht. ‘Vergeten’ is overdreven, maar het komt behoorlijk in de buurt. De twee bovenstaande vissers hebben er zelf voor gekozen om uit ‘het wereldje’ te stappen, maar zo zijn er ook velen die gaan die er niet voor gekozen hebben. Dan kom je weer terug bij de eerdergenoemde fundering. Mijn ervaring is dat des te sneller zij in ‘het wereldje’ zijn gestapt, des te sneller zij er ook weer uit gaan en vergeten worden. Het zuchtje wind van nuchterheid en eerlijkheid die door het dorp van kaartenhuizen waait is niet tegen te houden.
 


Conclusie

Voor mij persoonlijk is ‘het wereldje’ een samenleving in de samenleving. Eigenlijk alles wat je in de normale samenleving hebt, heb je in ‘het wereldje’ ook. Deuren die geopend worden en deuren die sluiten. Degenen die de deuren voor mij hebben geopend, wil ik hierbij bedanken. Dit staat in mijn geheugen gegrift.
 


Een prachtig wereldje...


Het is een prachtig wereldje met wat rotte appels ertussen. Maar zolang je je ogen op het positieve richt, rotten de appels wel verder door tot buiten je gezichtsveld. 

 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.