Het zelf opkweken van (spiegel)karper

Ik zal mij eerst eens even netjes voorstellen. De naam is Ben Scholten, kom uit Den Haag en ben vanaf mijn 12e jaar al gek op vissen. Het grootste gedeelte hiervan hou ik mij bezig met karpervissen. Ik ben vanaf het begin altijd gefascineerd geweest door de karper en op een dag kwam ik op het idee om een aquarium te nemen met daarin (spiegel)karpers. Waarom geen vijver zou je denken, nou omdat dat lastig is op 2 hoog.


Het is nog niet zo gemakkelijk om aan karpertjes te komen

Ik kocht een Juwel (125 liter) en richtte deze in naar mijn smaak. Fijn grind als bodembedekking en 2 stronken waterpest. Fijn grind is beter dan het grove grind. Dit omdat met het grove grind, voedsel wat niet direct wordt opgegeten wordt ertussen kan zakken en gaat rotten met als resultaat een slechte waterkwaliteit. Op advies van de aquariumwinkelier heb ik de bak 2 weken laten draaien (pomp aan) zonder vissen. Altijd gedacht dat je (spiegel)karpers gewoon in de winkel kon kopen, maar na 5 verschillende aquaria/vijver centra te hebben bezocht had ik nog steeds een lege bak.

Amper 5 cm groot

Googelen dus. Zo vond ik een kweker die ook andere inheemse vissen als zeelt en voorn etc. kweekt. Die eerste keer kocht ik er 3 karpertjes van ongeveer 5cm groot.  De man had een hele bak met wel duizend van die prachtige visjes. De een was nog mooier dan de andere. Thuisgekomen heb ik de zak met visjes even in het water gehangen om op temperatuur te laten komen.

Met donker grind werden de karpers weer mooi donker van kleur

Wat mij meteen opviel is dat de visjes binnen twee dagen van een best donkere kleur naar heel licht veranderde. Dit komt door de aquariumlampen en de kleur van het grind. De lampen wilde ik niet vervangen maar heb er wel een donkere kleur grind overheen gedaan zodat ze weer donkerder werden.

Zo zijn ze mooi van kleur!

Als ik visite had kreeg ik altijd erg leuke reacties over de visjes en sommigen vroegen hoe ik eraan kwam en of zij ook niet wat karpertjes konden kopen. Na een jaar waren de visjes van 5 cm naar ongeveer 15 cm a 20cm (ook afhankelijk van verwarming ja of nee) gegroeid en dan krijgt een standaard ingebouwde pomp het knap lastig, want het blijft het mooist als je bak helder is natuurlijk.

Ze zwemmen nou vrolijk rond bij een vriend van mij

Een maat van mij heeft een vijver en heb hem gevraagd of hij interesse had in mijn karpertjes. Deze vissen zwemmen nu vrolijk hun rondjes in zijn vijver. Ondertussen had ik weer contact gehad met de kweker en hij had inmiddels weer een nieuwe partij (jongbroed). De visjes waren nu iets kleiner (3 a 4 cm) maar dat maakte het alleen maar leuker. Via mijn buurman maakte ik kennis met Peter die in een aquariumwinkel werkt. Hij vroeg of ik voor hun ook aan die visjes kon voorzien omdat hier veel vraag naar was. Vanaf dat moment ging het hard. Ik besloot om 200 visjes te kopen en ze via via en marktplaats aan te bieden.

Jongbroed, 3 a 4 cm groot

Via google had ik verschillende zaken in het land gevonden die ze ook verkochten en zo kwam ik aan een goede richtprijs. Ik besloot ze aan te bieden voor 4 euro per stuk of 3 voor 10 euro. De winkel nam er 50 af en dus was mijn aanschaf er al dik uit.  Wel moest ik een grote cementkuip kopen als tijdelijke huisvesting. De rest ging via marktplaats en na een week was ik er doorheen.  Mensen kwamen uit Haarlem, uit Dordrecht enz. ik wist niet wat ik meemaakte! Allemaal zeiden ze hetzelfde, ik wil dit al langer maar ze zijn nergens te koop. Het jaar daarna ging net zo goed. Ook kwam er een visvereniging bij die 150 karpertjes wilde hebben om zelf verder op te kweken om uiteindelijk uit te zetten.

Formaat muggenlarf

Het jaar erop nam ik weer contact op met de kweker alleen bleken de visjes nu echt jongbroed te zijn.  Formaat muggenlarf en nog doorzichtig. In dat stadium kan je ook totaal niet zien wat voor soort vis het is. Dit vraagt om een andere aanpak. Een pomp kan nu niet want ze zijn niet tegen de stroming bestand en verdwijnen dan in de pomp. Ik heb het als volgt gedaan. Je vult je aquarium voor 1/3 en doet de visjes erin zonder filter maar met een zuurstof pomp. Vervolgens doe je elke dag 1 liter water erbij. Zodoende blijft het water redelijk schoon. Bij de tijd dat je aquarium vol zit zullen de visjes voldoende gegroeid zijn en kan je het filter aanzetten. Als voer kan je watervlooien gebruiken die bij bepaalde winkels te verkrijgen zijn. Je kunt ze ook zelf vangen met een netje alleen gaan deze veel sneller dood. Ikzelf gebruik trouvit poeder wat erg goed werk.

De vissen gaan ook alleen (als ze al uitgezet worden) in een groot open water

Vorig jaar had ik voor mezelf en een vriend visjes gehaald. Hij heeft het perfecte voorbeeld van hoe hard een vis kan groeien onder ideale omstandigheden. De vis van vorig jaar -en vergeet niet, ze waren formaat muggenlarf- zijn in mij bak gegroeid tot 22 cm. Hij heeft specifiek naar de snelgroeiers gezocht en de rest verwijderd. Uiteindelijk had hij 3 vissen die hij hield in een 600 liter bak. In 1 jaar tijd is de grootste nu 39 cm en 2.5 pond. Onlangs heeft hij deze vissen uitgezet in een groot open water en wie weet vangen we ze nog eens terug. 1 van de 3 heb ik aan een maat gegeven voor zijn vijver en de vis doet het goed tussen de koi's.

Meld een gevangen spiegel bij je hsv als deze een skp heeft.

De visjes die ik aan de winkelier had verkocht en nog regelmatig zie zijn nu pas 6cm. Dit komt omdat ze met vele in een klein aquarium zitten zonder verwarming en 1 x per dag te eten krijgen. Ik begrijp dat er sommige zullen zijn die zich zorgen maken over eventuele ziektes enz., maar via goed advies van de kweker en de plaatselijke hsv ben ik vol vertrouwen. Tot de dag van vandaag heb ik nou geen dode vis kunnen ontdekken. De vissen gaan ook alleen (als ze al uitgezet worden) in een groot open water. Ik ben al een aantal jaar vrijwilliger bij het uitzetten van spiegelkarpers en ga ook regelmatig op pad om deze weer terug te vangen.

Prachtig om ze terug te vangen

Zo had ik laatst een vis die was uitgezet in oktober 2007 op een gewicht van 1800 gram. Deze vis 12 pond en stekgebonden. Het is erg leuk om te zien wat de vissen doen en hoe verschillend ze zijn. De karper die ik had gevangen, zwemt nog steeds, na 3 jaar rond op hetzelfde stuk als waar deze was uitgezet. Dit terwijl andere wel tot 34 kilometer verderop zijn gevangen.

Bij deze wilde ik ook nog eens benadrukken dat als je een spiegel terug vangt deze aan te melden bij je hsv als deze een skp heeft.

Voor verdere vragen kunnen jullie mij altijd mailen

Ben Scholten, 
bendhfc@hotmail.com

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.