Zelf (spiegel)karpers opkweken

Zelf spiegelkarpers opkweken

Ik zal mij eerst eens even netjes voorstellen. De naam is Ben Scholten, kom uit Den Haag en ben vanaf mijn 12e jaar al gek op vissen. Het grootste gedeelte hiervan houd ik mij bezig met karpervissen. Ik ben vanaf het begin altijd gefascineerd geweest door de karper en op een dag kwam ik op het idee om een aquarium te nemen en daarin (spiegel)karpers te gaan opkweken. Waarom geen vijver zou je denken, nou omdat dat lastig is op 2 hoog.

 

Advertentie:

Nash Tackle  



Ik kocht een Juwel (125 liter) en richtte deze in naar mijn smaak. Fijn grind als bodembedekking en 2 stronken waterpest. Fijn grind is beter dan het grove grind. Dit omdat met het grove grind, voedsel wat niet direct wordt opgegeten wordt ertussen kan zakken en gaat rotten met als resultaat een slechte waterkwaliteit. Op advies van de aquariumwinkelier heb ik de bak 2 weken laten draaien (pomp aan) zonder vissen. Altijd gedacht dat je (spiegel)karpers gewoon in de winkel kon kopen, maar na 5 verschillende aquaria/vijver centra te hebben bezocht had ik nog steeds een lege bak.

Amper 5 cm groot
Amper 5 cm groot, een mooi formaat om op te kweken

Karpertjes kopen

Googelen dus. Zo vond ik een kweker die ook andere inheemse vissen als zeelt en voorn etc. kweekt. Die eerste keer kocht ik er 3 karpertjes van ongeveer 5cm groot om op te kweken. De man had een hele bak met wel duizend van die prachtige visjes. De een was nog mooier dan de andere. Thuisgekomen heb ik de zak met visjes even in het water gehangen om op temperatuur te laten komen.

Wat mij meteen opviel is dat de visjes binnen twee dagen van een best donkere kleur naar heel licht veranderde. Dit komt door de aquariumlampen en de kleur van het grind. De lampen wilde ik niet vervangen maar heb er wel een donkere kleur grind overheen gedaan zodat ze weer donkerder werden.

Met donker grind werden de karpers weer mooi donker van kleur
Met donker grind werden de karpers weer mooi donker van kleur

Als ik visite had kreeg ik altijd erg leuke reacties over de visjes en sommigen vroegen hoe ik eraan kwam en of zij ook niet wat karpertjes konden kopen. Na een jaar waren de visjes van 5 cm naar ongeveer 15 cm a 20cm (ook afhankelijk van verwarming ja of nee) gegroeid en dan krijgt een standaard ingebouwde pomp het knap lastig, want het blijft het mooist als je bak helder is natuurlijk.

De tweede lichting

Een maat van mij heeft een vijver en heb hem gevraagd of hij interesse had in mijn karpertjes. Deze vissen zwemmen nu vrolijk hun rondjes in zijn vijver. Ondertussen had ik weer contact gehad met de kweker en hij had inmiddels weer een nieuwe partij (jongbroed). De visjes waren nu iets kleiner (3 a 4 cm) maar dat maakte het alleen maar leuker voor het opkweken. Via mijn buurman maakte ik kennis met Peter die in een aquariumwinkel werkt. Hij vroeg of ik voor hun ook aan die visjes kon voorzien omdat hier veel vraag naar was. Vanaf dat moment ging het hard. Ik besloot om 200 visjes te kopen en ze via via en marktplaats aan te bieden.

Zo zijn ze mooi van kleur!
Zo zijn ze mooi van kleur!

Via Google had ik verschillende zaken in het land gevonden die ze ook verkochten en zo kwam ik aan een goede richtprijs. Ik besloot ze aan te bieden voor 4 euro per stuk of 3 voor 10 euro. De winkel nam er 50 af en dus was mijn aanschaf er al dik uit.  Wel moest ik een grote cementkuip kopen als tijdelijke huisvesting. De rest ging via marktplaats en na een week was ik er doorheen.  Mensen kwamen uit Haarlem, uit Dordrecht enz. ik wist niet wat ik meemaakte! Allemaal zeiden ze hetzelfde: “ik wil dit al langer maar ze zijn nergens te koop.” Het jaar daarna ging net zo goed. Ook kwam er een visvereniging bij die 150 karpertjes wilde hebben om zelf verder op te kweken om uiteindelijk uit te zetten.

Ze zwemmen nou vrolijk rond bij een vriend van mij
Ze zwemmen nu vrolijk rond bij een vriend van mij

Jongbroed opkweken

Het jaar erop nam ik weer contact op met de kweker alleen bleken de visjes nu echt jongbroed te zijn. Formaat muggenlarf en nog doorzichtig. In dat stadium kan je ook totaal niet zien wat voor soort vis het is. Dit vraagt om een andere aanpak. Een pomp kan nu niet, want ze zijn niet tegen de stroming bestand en verdwijnen dan in de pomp. Ik heb het als volgt gedaan. Je vult je aquarium voor 1/3 en doet de visjes erin zonder filter maar met een zuurstof pomp. Vervolgens doe je elke dag 1 liter water erbij. Zodoende blijft het water redelijk schoon. Bij de tijd dat je aquarium vol zit zullen de visjes voldoende gegroeid zijn en kan je het filter aanzetten. Als voer kan je watervlooien gebruiken die bij bepaalde winkels te verkrijgen zijn. Je kunt ze ook zelf vangen met een netje alleen gaan deze veel sneller dood. Zelf gebruik ik trouvitpoeder voor het opkweken, dat werkt erg goed.

Jongbroed, 3 a 4 cm groot
Jongbroed, 3 a 4 cm groot, leuk voor het opkweken

Vorig jaar had ik voor mijzelf en een vriend visjes gehaald. Hij heeft het perfecte voorbeeld van hoe hard een vis kan groeien onder ideale omstandigheden. De vis van vorig jaar, en vergeet niet, ze waren formaat muggenlarf, zijn in mijn bak gegroeid tot 22 cm. Hij heeft specifiek naar de snelgroeiers gezocht en de rest verwijderd. Uiteindelijk had hij 3 vissen die hij hield in een 600 liter bak. In 1 jaar tijd is de grootste nu 39 cm en 2.5 pond. Onlangs heeft hij deze vissen uitgezet in een groot open water en wie weet vangen we ze nog eens terug. 1 van de 3 heb ik aan een maat gegeven voor zijn vijver en de vis doet het goed tussen de kois.

Formaat muggenlarf
Formaat muggenlarf

De juiste omstandigheden

De visjes die ik aan de winkelier had verkocht en nog regelmatig zie zijn nu pas 6 cm. Dit komt omdat ze met vele in een klein aquarium zitten zonder verwarming en 1 x per dag te eten krijgen. Ik begrijp dat er sommige zullen zijn die zich zorgen maken over eventuele ziektes enz, maar via goed advies van de kweker en de plaatselijke HSV ben ik vol vertrouwen. Tot de dag van vandaag heb ik nou geen dode vis kunnen ontdekken. De vissen gaan ook alleen (als ze al uitgezet worden) in een groot open water. Ik ben al een aantal jaar vrijwilliger bij het uitzetten van spiegelkarpers en ga ook regelmatig op pad om deze weer terug te vangen.

Meld een gevangen spiegel bij je hsv als deze een skp heeft.
Meld een gevangen spiegel bij je HSV als deze een spiegelkarperproject heeft.

Zo had ik laatst een vis die was uitgezet in oktober 2007 op een gewicht van 1800 gram. Deze vis was nu 12 pond en stekgebonden. Het is erg leuk om te zien wat de vissen doen en hoe verschillend ze zijn. De karper die ik had gevangen, zwemt nog steeds, na 3 jaar rond op hetzelfde stuk als waar deze was uitgezet. Dit terwijl anderen wel tot 34 kilometer verderop zijn gevangen.

Prachtig om ze terug te vangen
Prachtig om ze terug te vangen

Bij deze wilde ik ook nog eens benadrukken dat als je een spiegelkarper terug vangt deze aan te melden bij je HSV als deze een spiegelkarperproject heeft.

Voor verdere vragen over het opkweken kunnen jullie mij altijd mailen.

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *