Hoe ga je om met een gevangen karper

Karpervissen is 'hot' en het aantal nieuwe hobbyisten neemt ieder jaar toe. Niet raar omdat het een verschrikkelijk leuke bezigheid is. Je zit (vaak) midden in de natuur, bent er even lekker uit en maakt kans op een gevecht met een van de mooiste en sterkste vissen die ons land rijk is.

De informatie die er over het karpervissen te vinden is, is enorm. Tientallen websites, meerdere magazines en duizenden YouTube filmpjes, vertellen je keer op keer hoe je het beste een karper kunt vangen. Ik kan mij zo voorstellen dan je als 'beginneling' door de bomen het bos niet meer kunt zien. Toch is er één ding veel belangrijker om te weten dan alle verschillende technieken, namelijk; hoe ga je nu precies met een gevangen vis om? Het is voor onze hobby cruciaal dat gevangen vis zo goed mogelijk wordt behandelt. Dit vergroot namelijk de kans dat de vis in kwestie er niets aan overhoud en snel weer gevangen kan worden.

Nu weet ik dat er al verschrikkelijk veel is geschreven over dit onderwerp. Toch gaat het helaas niet altijd zoals het eigenlijk zou moeten. Dit komt niet omdat de beginnende karpervisser geen respect heeft voor de vis, maar 'het gewoon niet weet'. De intentie is er alleen de kennis is er simpelweg niet. Er komt ook aardig wat bij kijken en het is allemaal nieuw. Aangezien veel van deze beginnende karpervissers zich hier op CarpFeeling oriënteren is het niet verkeerd je even bij te scholen.


Behandel de wond


Om te beginnen zijn er een aantal basisregels die je helpen bij het veilig behandelen en terugzetten van de vis. Eén van de eerste en misschien wel belangrijkste zaken is het hebben en gebruik maken van een goede onthaakmat. Tegenwoordig zijn er van verschillende merken goede matten verkrijgbaar. Voor 'een paar tientjes' heb je een betrouwbare mat die voldoende ondersteuning geeft voor ook de grootste en zwaarste vis.

Voor een beginnend karpervisser zou ik aanraden een mat met een opstaande rand aan te schaffen. Het wil namelijk wel eens gebeuren dat een vis ook op de mat flink te keer kan gaan en wanneer hij van de mat glijdt kan hij zichzelf flink bezeren.


Zorg ervoor dat je onthaakmat en de vis goed nat blijft

Mocht je er tijdens het onthaken van de vers gevangen vis achter komen dat de vis verwondingen heeft overgehouden aan het gevecht, dan hebben we daar hele goede middeltjes voor. Middeltjes die direct op de wond kunnen worden gesmeerd en herstel verspoedigen. Zie het als jodium voor de vis. Dit spul is zowel op de haakwond als overige wonden te smeren. Ook dit kost je nog geen 10 euro en het helpt de vis enorm.


Een weigh sling is ideaal voor het terugzetten van de vis


De vis is onthaakt en klaar om te worden gewogen. Een erg spannend moment voor iedere karpervisser. Je wilt immers graag weten hoe zwaar de buit is. Voor het wegen maken we gebruik van een weigh sling. Een weigh sling is een zak waarin je de karper op een veilige manier aan je unster kunt hangen. Toch is ook dit niet zonder risico en is het zaak de vinnen van de vis goed controleren voor je de de sling dicht ritst.

Zorg er voor dat de vinnen van de karper langs het lijf van de vis zitten. Dit kun je controleren door er even met je hand langs te glijden. Gebeurt dit niet en til je de vis op, dan is de kans heel erg groot dat de vis 'zijn vin breekt'. Je kunt je voorstellen dat dit heel slecht kan aflopen.


Zorg er voor dat de vinnen altijd langs het lichaam van de vis liggen


De vis is gewogen en alles is gegaan volgens plan. Nu is het zaak de vis zijn vrijheid terug te geven. Dit kan perfect met zo'n zelfde weigh sling. Deze zinkt namelijk mooi af waardoor de vis rechtop in het water komt te liggen. Door simpelweg de rits aan de voorkant te openen kan de vis, eenmaal op krachten gekomen heel rustig eruit zwemmen.

Mocht dit niet meteen gebeuren is het goed de vis te ondersteunen door met een hand onder zijn kop en met een hand zijn staart te pakken. Beweeg hem hierna rustig van voor naar achteren. Wat je hiermee doet is er voor zorgen dat er vers water langs zijn kieuwen loopt. Hierdoor zal hij snel weer de oude zijn en alsnog met een krachtige klap weg zwemmen.


Zet de vis met veel zorg terug


Houd je deze regeltjes in het achterhoofd dan kan er niet veel misgaan. Op deze manier kunnen we met z'n allen nog heel lang van onze prachtige hobby en iedere gevangen vis genieten! Heel veel succes allemaal en mochten er mensen aanvullingen hebben dan hoor ik het graag.


Samen zorgen we ervoor dat we nog heel lang van deze mooie hobby kunnen genieten

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.