Hoe word ik een Tackle Tart

De Tackle Tart, een veel besproken term tegenwoordig die ooit geboren is bij onze Bravehearts. De term Tackle Tart wordt veelvuldig gebruikt voor vissers die met (te) duur materiaal aan de waterkant zitten en er maar alles aan doen om het setje zo onfunctioneel te positioneren waardoor alles er catchy uitziet. Toch valt het niet mee om het volwaardige stempel van de Tackle Tart op je hoofd te laten drukken. Er zijn namelijk wel degelijk eisen waaraan een Tackle Tart moet voldoen! In dit artikel mijn ongegeneerde visie op het worden van een Tackle Tart. Ga er maar eens goed voor zitten en houdt je notulenblokje in de hand want een echte officiële Tackle Tart wordt je niet zomaar!

De tackle Tart?

Tja, leuk die term maar wat is nu een echte Tackle Tart? Het begrip Tackle Tart draait eigenlijk om enkele begrippen. Deze zijn als volgt. Symmetrie, kwaliteit, hoogte, en kleur. Het komt erop neer dat je als een designer je rodsetup zo plaatst dat deze zo representatief is. We willen immers niet dat anderen denken dat ze met een amateur te maken hebben! Hieronder de tackle parts die een tarty setup maken.

Rodsupport

De echte Tackle Tart vist met losse steunen. Deze steunen zijn of van rvs of van carbon. Alle plastic steunen, aluminium steunen, rodpods en andere aanverwanten zijn niet tarty! De tackle tart vis vaak met kwalitatieve steunen van hoogwaardige materialen. De dikte maakt niet uit als het maar bij de verdere setup past! Buzzerbars dien te worden bevestigd op een enkele bankstick. Goalpost setups zijn wederom niet tarty! De buzzerbars moeten zo kort mogelijk zijn. De molens moeten nagenoeg tegen elkaar liggen. Lukt dit niet, schroef dan je hendel los! Belangrijk is dat er zo weinig mogelijk ruimte tussen de hengels is! De echte Tackle tart heeft zijn banksticks en buzzerbars waterpas liggen. Neem dus wel je waterpas mee want anders kan het maar zo zijn dat je setup niet 100% tarty is! zorg ervoor dat je banksticks ook goed in de grond zitten. Stabilizers zijn toegestaan maar uiteraard moeten ze wel richting de molen wijzen!

Rodpods zijn not done! Die rodmat mag dan weer wel!
Rodpods zijn not done! Die rodmat mag dan weer wel!
Foto: Tim van Zanten

Beetverklikkers

De echte Tackle Tart vist met Steve Nevilles. Delkim wordt ook nog wel geaccepteerd maar doordat deze piepers wat groter zijn, passen ze eigenlijk niet echt in een tarty setup. Zorg dus dat je een setje Nevs of aanverwanten (Nash, Graham Parson) in bezit krijgt want anders is je setup niet compleet! Oude type beetverklikkers (Heron’s, AVA, Sundridge, Del Romag) zijn ook toegestaan mits ze maar bij je setup passen. Alle andere merken passen niet in het plaatje. Zeker Fox piepers niet. Eigenlijk alles waar Fox op staat is verboden terrein voor de echte Tackle Tart!

Geen tarty setup maar die beetverklikkers (Graham Parson) kunnen beslist!
Geen tarty setup maar die beetverklikkers (Graham Parson) kunnen beslist!
Foto: Graham Parson

Hangers

De echte Tackle Tart vist niet met swingers maar met hangers. De hangers moeten zo klein mogelijk zijn en dezelfde kleur hebben als je hoofdlijn en de led kleur van je pieper. Over het algemeen zijn zwarte of witte bobbins helemaal hot. Neem je witte bobbins, zorg dan wel even voor witte Matrix Rollerwheels in je Nevs en witte Buzzer plugs van AGT erbij! Je bobbins mogen ook andere kleuren bevatten zolang alle bobbins maar dezelfde kleur hebben en aansluiten bij de kleur van je beetverklikker! Alle hangers met kabeltjes, batterijen etcetera zijn not done! De echte Tackle Tart kiest voor isotopes! Alle hangers met een printje zijn ook not done. Alle Three Lions of Union Jack versies van Solar zijn uitgesloten. Het mag geen kermis worden! de kettinkjes van de hangers dienen zo dun mogelijk te zijn en het liefst ook kort. Lang mag ook maar dan dienen de hangers wel slappe lijn gevist te worden! de echte Tart gaat natuurlijk even langs de juwelier voor wat zilveren kettinkjes!

Kijk, dat matched prima!
Kijk, dat matched prima!
Foto: Tim van Zanten

Snag ears en backrests

Snag ears zijn niet essentieel voor een tarty setup maar mogen wel. Kies dan wel voor een versie die past bij de setup. Kies voor mooie en subtiel afgewerkte exemplaren! Echte tarty setups hebben overigens geen snag ears nodig! Qua backrests voldoen rvs of rubberen exemplaren. Ze hoeven niet functioneel te zijn maar wel een catchy uitstraling hebben! Kom dus niet aan met lompe grote gekleurde backrests in de kleur van een Dora koekje!

Hengels

Over hengels kunnen we heel kort zijn. Alle hengels zijn goed zolang ze maar full duplon zijn en het liefst zwart. Semi duplon of kurken exemplaren zijn dus not done! Over het algemeen zijn de hengels die gebruikt worden van de duurdere merken. Het liefst handmade en gepersonifieerd. Alle hengels op de setup dienen uiteraard identiek te zijn. Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere tackle parts. Je kan extra punten scoren als Tackle tart door te kiezen voor hengels met rvs reelhouders. De Century hengels zijn dan ook erg gewild bij onze eilandbewoners!

De hengels moeten full duplon zijn
De hengels moeten full duplon zijn
Foto: Arnold Samsen

Molens en lijn

De meest tarty molens zijn Daiwa’s. vooral de oudere SS versies zijn de ultieme molens voor de Tackle Tart. Het liefst met zwarte Weston spool conversions met daarop een witte hoofdlijn. Shimano molens kunnen nog net maar voor het plaatje dienen het wel bigpits te zijn. Zeer belangrijk is dat alle lijnrollers van de molens naar boven wijzen en de hendels naar beneden of boven. De hendels dienen uiteraard allemaal op dezelfde hoogte te staan! Het liefst nog ingeklapt ook om zo de hengels dichter op elkaar te kunnen plaatsen! Zoals net gezegd zijn witte lijnen favoriet. Ook zwarte lijnen kunnen ermee door mits je bobbins ook zwart zijn. Alles moet een mooie geheel vormen!

Rodmat

Een rodmat is niet essentieel maar maakt het wel af! Oorspronkelijk zijn deze inlegkruisjes onder je molens bedoeld tegen opspattend regenwater en daarmee zand/modder. Ook op grasachtige oevers voorkomt zo’n matje dat het gras tegen je lijnen slaat. Een rodmat maakt het plaatje van je setup helemaal af! Uiteraard dien je er wel eentje te kopen die past bij je setup! Een echte tarty mat is natuurlijk eentje met je eigen naam erop! Chris Yates heeft bijvoorbeeld zo’n mat met daarop Pukka Yatsey!

De molens moeten zo dicht mogelijk tegen elkaar liggen
De molens moeten zo dicht mogelijk tegen elkaar liggen
Foto: Tim van Zanten

Ben ik nu tarty?

Goed, je hebt een fortuin uitgegeven aan bovenstaande spulletjes. Ben je nu een Tackle Tart? Natuurlijk niet! je dient je setup wel op de juiste wijze te installeren! Hieronder de belangrijkste zaken!

• Hengels en molens zo laag mogelijk bij de grond
• Banksticks en buzzerbars zo laag mogelijk en waterpas!
• De lijnroller van de molens dient naar boven te wijzen, de hendels naar beneden of boven.
• De hangers dienen allen op dezelfde hoogte te hangen
• De chains van de hangers zijn van gelijke lengte.
• De afstand tussen de spoel en beetverklikker bedraagt maximaal 40cm!
• De hengeltoppen wijzen allen recht vooruit en liggen op gelijke hoogte.
• De rodmat ligt symmetrisch onder de molens.
• Originaliteit wordt geprezen net als oldskool materiaal.


Wat is beslist not done?

• Hangers met tekst
• Rodpods
• Kermis verlichting
• Aluminium en plastic rodsetups
• Gouden hangers en rodpods
• Achtertuin foto’s van je setup (mits je aan het water woont)
• Scheve steunen
• Verschillende piepers, molens, hengels en hangers

De molens moeten zo dicht mogelijk tegen elkaar liggen
De molens moeten zo dicht mogelijk tegen elkaar liggen
Foto: Tim van Zanten

Tja, zoals je ziet komt er nog wel wat bij kijken om een echte Tackle Tart te worden. met alleen het kopen van mooie spulletjes ben je er zeker niet! zoals je wellicht al had gemerkt zijn tarty setups alles behalve functioneel. Je moet het ook meer zien als een testosteron oorlog! Is er dan wel wat positiefs te zeggen over een Tackle Tart? Maar natuurlijk! Tackle Tarts zijn vaak vissers die heel zuinig omgaan met hun spullen. Ze besteden tijd en geld aan het perfectioneren van hun setupjes. Uiteraard wilt dat niet zeggen dat ze betere vissers zijn. Het lijkt mij juist weleens leuk om te zien hoe dat gaat als een tackle Tart beet heeft! Waarschijnlijk trekt hij bij het aanslaan alle andere hengels ook van de steunen af en is hij daarna 5 minuten bezig met het vastzetten van zijn molenhendel! Vangen zal hij uiteindelijk wel. Aan het materiaal zal het niet liggen. Doch blijft de vraag of het materiaal niet functioneler gebruikt kan worden! desondanks is het ieder voor zich. We blijven allen individuen en eerlijk is eerlijk, de meest Tarty setups zijn om op te eten. Ieder zijn ding zullen we maar zeggen!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.