Hotspots boven water

Een hotspot boven water, dat kan toch helemaal niet? Nee, als je het heel letterlijk neemt dan kan dat natuurlijk niet. Toch gebeurt het nog wel eens dat als ik bij een nieuw water aan de slag ga de peilhengel amper tot niet het foudraal uitkomt. Soms worden goede karper plekjes namelijk op een presenteerblaadje aangereikt en zijn ze in één oogopslag te herkennen.


Onder takken vinden ze beschutting, veiligheid en voedsel

Het beste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk een lelie- of een plompenveld. Hiervan weten we dat karpers zich er graag in- of rondom ophouden. Het biedt veiligheid en beschutting en daar houden karpers van! Een hengeltje langs zo’n veld is daarom ook vaak de moeite van het proberen waard.


Karpers zitten graag bij plompenvelden

Dat karpers graag beschutting opzoeken is dus iets waar je serieus rekening mee moet houden. Helemaal overdag. Als er geen lelievelden op het water liggen, loont het vaak de moeite om op zoek te gaan naar andere zaken waar karpers onder of tussen kunnen liggen. Een overhangende struik of boom is hier een mooi voorbeeld van. Zo kan een overhangende treurwilg bijvoorbeeld een fantastische plek zijn om karper te vangen. Het is natuurlijk wel van belang dat je voor het vissen weet in hoeverre dergelijke schuilplekken een gevaar gaan vormen tijdens de run en het drillen. Mocht het zo zijn dat een vis zich vast kan zwemmen, dan moet de visserij hierop worden aangepast om dat zoveel als mogelijk te voorkomen.


Dit ruikt naar karper!!

Op kanalen kan het soms lastig zijn om een interessant plekje te vinden. Het bodemverloop is vaak weinig spannends en (bijvoorbeeld) lelievelden zul je er niet snel tegenkomen. Toch zijn er langs monotone kanalen genoeg goede plekken te vinden waar karper zich graag ophoudt. Denk bijvoorbeeld eens aan een rietkraag. Rietkragen herbergen vaak veel natuurlijk voedsel waardoor het een magische aantrekkingskracht heeft op karper! Wie trouwens veel op kanalen vist, weet dat een t-splitsing van waterwegen vaak een enorm goede plek is om rondzwemmende karpers op te vangen. Door op elke punt van de splitsing een hengeltje te leggen, kun je van beide kanten de vissen onderscheppen.


Riet trekt vis aan


Naast de rietkraag en t-splitsing zijn er vaak genoeg (onnatuurlijke) hotspots te vinden in de vorm van bruggen en sluizen. Je rig strak langs een brugpeiler leggen doet vaak wonderen, maar hierbij is het ook belangrijk dat je je bewust bent van de gevaren van het vissen tegen obstakels en hierop inspeelt. Is de kans klein dat de vis veilig gedrild kan worden? Wees dan gewoon verstandig en zoek een andere plek.

Zo zie je maar; soms is het helemaal niet nodig om uren te zoeken met je peilhengel om dat kleine taludje of plateautje te vinden. Met een beetje rondkijken kom je vaak al een heel eind!

Arnold Samsen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.