Instant vissen? Pak de voerboot!

Heb je een drukke baan en weinig tijd om regelmatig aan de waterkant te zijn, laat staan een voerstek te onderhouden? Of wil je gewoon in een zo’n kort mogelijke tijd succesvol zijn? Veel vissers zullen dan proberen om instant een vis te strikken en er is al erg veel geschreven over deze manier van vissen. In dit artikel omschrijf ik niet alleen waarom instant vissen zeker zijn charmes heeft, maar ook welk voorwerp in mijn ogen onmisbaar kan zijn. Ik heb het hierbij over de voerboot!

Wanneer je ervoor kiest om instant te werk te gaan, zijn er een aantal keuzes enorm belangrijk. Elk van de keuzes die je maakt, kan je kans op succes vergroten of juist enorm verkleinen. Het belangrijkste bij het instant vissen op karper is je stekkeuze. Door de geringe tijd die je aan het water kunt doorbrengen (en doordat je vaak niet de kans heb om een dag of enkele dagen voor te voeren) is het enorm belangrijk om te vissen op een stek waar de vissen ‘in de buurt’ zijn. Daarnaast is het raadzaam om te kiezen voor opvallend en attractief aas. Vooral kleine aasdeeltjes kunnen instant enorm goed zijn. Ze zijn immers snel op te nemen en de vis hoeft nauwelijks moeite voor te doen deze te verteren. Onderschat ook zeker de verschillende soorten partikels en wateroplosbare ingrediënten niet!

Op het gros van de wateren waar ik vis, aast de vis in de vroege ochtend of in de avond. Het is belangrijk om op het juiste moment van de dag aan het water te zijn wanneer je graag een mooie vis wilt vangen. Wanneer je na een paar uurtjes geen teken van leven heb gehad, is het een goed idee om het op een andere stek te proberen. Het kan altijd voorkomen dat de vis niet in de sector is waar jij ze op dat moment verwacht. Wat ik zelf altijd doe tijdens het instant vissen is alvast een andere stek heel licht aanvoeren. Een paar halve boilies en een paar tijgernootjes zijn meer dan genoeg om een goede uitwijkstek te creëren mocht je eerste stek niet lopen. Probeer je voer op een zo klein mogelijke oppervlakte te houden, waardoor de vis altijd in de buurt van de stek blijft. Vaak voer ik deze uitwijkstek al met de voerboot aan!

Ontlast de vis, pak de voerboot

Wat ik zelf heel belangrijk vind tijdens het instant vissen, is de karper zoveel mogelijk ontlasten. De vissen die graag willen azen moeten op een zo snel mogelijke manier jouw aaspresentatie op kunnen nemen. Je wilt immers zoveel mogelijk aanbeten forceren in je beschikbare vistijd. Om zo efficiënt mogelijk te vissen wil ik dat de vis zo min mogelijk hoeft te zwemmen om mijn aas op te nemen. Wanneer je met de werppijp wat voer verspreid over je stek komen de aasdeeltjes op enkele meters van elkaar terecht op de stek. Het gevolg is dat de vissen die willen azen van aasdeeltje naar aasdeeltje zullen zwemmen en de kans is aanwezig dat ze jouw aaspresentatie voorbij zwemmen. Ik wil zeker niet beweren dat de hierboven omschreven methode niet werkt, integendeel zelfs want veel vissers zullen zo hun vissen vangen. Echter ben ik van mening en leert mijn ervaring mij dat een zo klein mogelijk voerplekje vaak veel effectiever is. Hoe kleiner hoe beter! Om een zo klein mogelijk voerplekje rondom mij montage te creëren is de voerboot de ideale uitkomst.

Instant vissen is naar mijn mening één van de mooiste manieren om een vis te vangen. Wanneer alle puzzelstukjes precies in elkaar vallen en alles precies zo loopt zoals je van te voren graag wil, dan is voldoening vaak het grootst. Vaak kies ik ervoor om in de voerbak wat halve boilies, boilie kruimels en wat tijgernootjes bij te voeren. Wanneer ik dit op de stek drop, creëer ik een super attractief voerstekje. Komt er een vis op de stek dan is de kans vaak groot dat ze het haakaas op zullen nemen. Vaak wil de karper het opvallende witte fluo'tje, of welke opvallende kleur dan ook, uit nieuwsgierigheid als eerste opnemen.

Opvallend haakaas en een snelle prikker

Karper is van nature een erg nieuwsgierige vis! Zeker op een water waar niet super veel gevist wordt, kies ik erg graag voor een opvallend en uitgebalanceerd haakaasje. Wanneer ik instant met de voerboot te werk ga, kies ik altijd voor een kort en eenvoudig rigje welke super snel prikt. Zelf zeg ik altijd: “snuffelen is hangen”! Ik balanceer mijn haakaas vaak zo uit dat de haak plat op de bodem blijft liggen en dat het haakaas er een beetje boven zweeft. Het haakaas is op deze manier erg licht en zal heel makkelijk in de bek van de vis verdwijnen. Een andere tip die ik mee wil geven is het gebruik van klein aas. Zelf kies ik voor een 15mm boilie waar ik een stukje vanaf snijd. Erboven vis ik een 14mm fluo’tje waar ook een deel vanaf gesneden is. Het geheel vormt een mooi gestroomlijnd geheel wat enorm makkelijk is op te nemen.

Een andere effect waar je invloed op kunt uitoefenen door een klein voerplekje aan te bieden, is de manier van azen van de vis. Wanneer er verspreid gevoerd wordt, zal de vis van boilie naar boilie zwemmen en zal de vis elke keer voorover moeten buigen om het aas op te nemen, de vis moet dus meer moeite doen. Het tegenovergestelde effect creëer je wanneer je een klein voerplekje aanbiedt. De vis zal voor langere tijd dezelfde houding aanhouden en met zijn bek naar beneden gericht blijven, de vis hoeft veel minder moeite te doen om het aas op te nemen.

Bijkomende voordelen

Het voordeel van het gebruik van een voerboot is dat je de presentatie nagenoeg overal kan neerleggen. Dit betekent vaak dat je zo dicht mogelijk bij de vis kan komen. Een ander feit is dat de vis automatisch erg dicht bij je haakaas komt wanneer hij/zij interesse heeft! Dit is een effect wat je met een werppijp of zelfs met een voerschep niet altijd in de hand heb! Een voerboot in combinatie met een fishfinder kan zeer efficiënt zijn en op deze manier lig je altijd ‘spot on’! Tevens is de kans op het in de knoop gooien van je montage volledig verleden tijd. Een tip die ik je wil meegeven is je haakaas en je haak inpakken tussen twee stukjes schuim. Op deze manier strekt de rig zich tijdens het droppen en komt het recht op de bodem te liggen. Wanneer je op het punt staat om je rig te droppen zorg dan dat je lijn een beetje slap staat. Op deze manier komt je rig zo dicht mogelijk bij je voer te liggen. Wanneer je de rig dropt met een strakke lijn zal je rig iets terug getrokken worden tijdens het afzinken en vis je minder nauwkeurig.

Ik hoop dat mijn verhaal enkele deuren voor je doet openen met betrekking tot je instant visserij. Ik zou zeggen probeer het eens en hopelijk kun je er net zo positief over napraten als ik. Veel succes!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.