Je eerste karperhengel

Je bent bevangen door het 'karpervirus' en gaat voor het eerst een hengel kopen. Fantastisch nieuws, alleen kan dit nog best een flinke uitdaging zijn. Bij het rondneuzen op het internet en al bladerend door de verschillende catalogi vliegen de termen je om de oren. LBS? testcurve? 12- of 13 feet? parabolisch? Fuji ogen... Wat is nou echt belangrijk om te weten?

Karperhengels zijn er namelijk in vele maten en uitvoeringen. Wanneer je hier geen verstand van hebt loop je het risico dat je met de verkeerde hengels de winkel verlaat. Erg jammer want een beetje hengel is vaak aardig aan de prijs. In dit artikel geven je een aantal tips die je bij de aanschaf van je eerste stokken kunnen helpen. Een mooie hengel is leuk (het oog wil ook wat) maar het gaat erom dat je een juiste hengel hebt voor jouw manier van vissen … 
 


Hengels zijn op te delen in verschillende categorieën, namelijk een hengel voor het passief en het actief vissen. Bij het actief vissen moet je denken aan het vissen met een pen of een broodvlok. Passief vissen is het statisch vissen met piepers. Omdat je met een passieve visserij regelmatig grote afstanden moet overbruggen en veel gewicht weg zet (minimaal 80 gram) is het belangrijk dat de hengel hier genoeg 'power' voor heeft. Bij een actieve visserij vis je met licht materiaal en niet ver uit de kant. Hierdoor kun je met een zachtere hengel heel goed uit de voeten.

Alvorens je naar de winkel snelt moet je dus goed kijken naar de visserij die jij voor ogen hebt. Een hengel die overal even goed inzetbaar is bestaat er namelijk niet. 
 


De test curve


De test curve (lbs) van een hengel wordt bepaald door een gewicht aan de top van de hengel te hangen. Het gewicht waarbij de hengel buigt is de de zogenaamde test curve. De meeste karperhengels op de markt hebben een test curve tussen de 1,5 en 3,5 lbs. 

Het spreekt voor zich dat je met een hengel met een hoge test curve meer gewicht en verder kunt werpen. Je hengel heeft namelijk meer body. Dit zorgt er ook voor dat je tijdens een dril de vis beter kunt sturen. Erg handig wanneer je op een water vist met veel obstakels. 

Het voordeel aan een lichte hengel is dat deze een goede dempende werking hebben. Goed wanneer je vanuit een boot vist en erg leuk wanneer je op open water vist. Ook heb je bij het vissen vanuit een boot geen pittige stok nodig om afstanden te halen. Je kunt je lijnen namelijk uitvaren. Dit blijft de meest nauwkeurige manier.

Bij het penvissen is de dempende werking ook aan te raden. Een dril onder de top gaat een stuk soepeler wanneer je hengel de grootste klappen op kan vangen. 
 


Voor verre worpen heb je een hengel met ruggengraat nodig


Wat ook heel erg belangrijk is, zijn de ogen van een hengel. De ogen geleiden de lijn langs je hengel. Hoe meer ogen je hengel heeft hoe mooier deze buigt. Er kleeft alleen een nadeel aan. Veel ogen zorgen voor veel weerstand waardoor je minder ver kunt werpen. Ook de diameter speelt hierin een rol. Vooral die van het startoog. Bij een worp vliegt de lijn van je molen en wordt door het startoog getrokken. Een klein startoog remt de worp enorm. Hou hier dus rekening mee.

Qua lengte van de hengel kan ik heel kort zijn. Met een 12 feet hengel (3.60 meter) kun je voor het statisch vissen overal wel uit de voeten. Het enige voordeel van een langere hengel (13 feet) is dat je een grotere boog hebt bij het werpen en dus verder kunt gooien. Toch zijn er maar weinig mensen die hier voor kiezen.
 


Weggetrokken op afstand


Misschien wel de beste tip, is dat voor je een hengel aanschaft je er altijd even in moet hangen. Voel of hij lekker in je handen ligt en je de manier van buigen mooi/fijn vind. Geen hengel is namelijk hetzelfde. De winkelier kan je hier prima bij helpen door de top van de hengel vast te houden. Wees niet bang er even flink aan te trekken. Een beetje karperhengel kan namelijk wel tegen een stootje!

Heel veel succes met de aanschaf!
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.