Je unster checken

Een unster behoort tot de standaarduitrusting van elke karpervisser, want we moeten natuurlijk kunnen vertellen hoe zwaar onze vangst was! Terwijl de één het gewicht afrond op halve ponden, zijn er ook genoeg die een gevangen vis tot op honderd gram precies wegen. Maar stel dat je unster een afwijking heeft? Dan zul je ondanks je pogingen om precies te wegen er altijd naast zitten.Diegenen die benieuwd zijn hoe accuraat hun unster is kunnen onderstaande eens proberen.Het is simpel, kost je weinig tijd én je weet gelijk de afwijking van je weegklok.


Naast je unster heb je het volgende nodig om het proefje uit te voeren

• Maatbeker
• Water
• Emmertje
• Tripod (of iets anders waar je de unster aan kan hangen)

Zoals jullie wellicht weten is het gewicht van 1 liter water exact 1 kilo. Als je dus een emmer met precies 1 liter water aan je unster hangt, dan zou deze ook exact 1 kilo aan moeten geven. Voordat je dit doet hang je uiteraard eerst de lege emmer op en stel je de unster weer in op het nulpunt. Het is in dit geval belangrijk dat je de unster niet zelf vasthoud maar deze ergens in ophangt. Des te stiller de weegklok hangt, des te preciezer je te werk gaat.


Vul de emmer met exact 1 liter water


Dan is het tijd om met behulp van de maatbeker precies 1 liter water in de emmer te gooien. Kijk nu eens wat je unster aangeeft... Vaak is het zo dat naarmate er meer gewicht aan de unster hangt, het verschil groter wordt dus het is best de moeite waard om er stapsgewijs nog een aantal liter bij te gooien totdat je een reëel beeld hebt van de afwijking.


Uiteraard speelt de kwaliteit van je weegklok hierin ook een grote rol. Bij sommige unsters zal er niet of nauwelijks een verschil zijn terwijl bij andere unsters misschien het tegenovergestelde wel het geval is.

Arnold Samsen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.